CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Scrieri >  EL, OMUL...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Misterul uman este o temă pe care s-a scris enorm. Ea epuizează întreaga literatură, muzică, filozofie, eseistică, mistică şi o bună parte din ceea ce se cheamă ştiinţă.  

Este surprinzător cât de greu această făptură s-a înţeles pe ea însăşi. Cel mai greu i-a venit omului să înţeleagă faptul că face parte dintr-un sistem care se cheamă natură. Că viaţa lui individuală (oricât de agitată) are puţin sens. Chiar şi Pascal l-a particularizat, crezându-l legat de divinitate. Şi atunci, omul nu a pregetat să se autodefinească enorm. Generaţie după generaţie şi-a etalat cu voluptate rafinamentele şi abjecţia, disperarea şi lipsurile, îngâmfarea şi ticurile. Creaţia spirituală l-a transformat într-un adevărat nou univers. Şi cum să nu fie aşa, când omul se întinde de la Caliban până la Iisus Christos.  

Cum să îmi explic oare că, dintre toate făpturile, omul nu ţine la perfecţiunea sa?Dacă privim la oricare specie de animale, observăm că ea este alcătuită din exemplare perfecte, în timp ce omul, specia cea mai evoluată, este alcătuită din indivizi teribil de inegali. Datorită îngâmfării sale, omul a reuşit să se sustragă legilor naturii, care îi selectează şi îi cizelează pe indivizi. Ajutate de selecţie toate căprioarele sunt superbe, ca şi toţi tigrii, toţi crocodilii, toate pisicile, toţi elefanţii... Omul însuşi a creat rase de animale perfecte pentru a-i servi interesele utilitare, alimentare, estetice... Pe sine însă, s-a lăsat la voia întâmplării. O dovadă de nebunie care va avea să îl coste imens: decăderea!  

Spartanii înţeleseseră asta. Creşteau un popor sănătos. Cu toate că, lăsând să supravieţuiască anomaliile genetice, au putut să apară şi monştri străluciţi.  

Dumnezeu este ideea omului despre esenţa lui superioară; reprezintă aspiraţia lui spre absolut, a îndrăznit a se crede croit după chipul şi asemănarea Lui!  

Această maşinărie extraordinar de sofisticată, care este creierul uman, lucrează de obicei atât de prost încât, atunci când se întâmplă să funcţioneze corect, rămânem uluiţi. Din când în când se întâmplă să apară indivizi care duc întreagă omenirea înainte. Îi numim pe autorii unor asemenea performanţe genii, sau iluminaţi de Dumnezeu.  

Oamenii se revoltă când spui că organele lor sunt maşinării biologice.  

Îl ignoră de secole pe La Mettrie. Vor cu orice preţ să se creadă de sorginte imaterială, metafizică, mai mult suflete decât nişte organisme demne de dispreţuit (carne = ţărână). Poate fi adevărat că omul fără spirit este un porc. Spiritul însă a apărut prin evoluţia materiei vii. Faptul că recunoşti complexitatea de neînchipuit a materiei creierului, nu îi linişteşte deloc.  

Infernul şi paradisul sunt în om. Dacă nu ar fi aşa, ar fi destul de jalnic. Ele sporesc universul prin proiecţia lor în universul mental. Măreţia pietrei şi a focului nu impresionează nici o viziune de om.  

Nu ne reamintim decât paradisul, spune Cioran. De fapt nu ne reamintim decât binele. Gândiţi-vă la o durere atroce pe care aţi avut-o cândva şi încercaţi să vă reamintiţi durerea aceea. Zadarnic, nu veţi reuşi. Avem o extraordinară dispoziţie de a uita răul (şi de a-i ierta pe vinovaţi). Veritabilă terapeutică: primele picături de bucurie de care dispunem se dilată, anulând suferinţa. Ce minunată şansă! Altfel am fi sortiţi disperării, durerii continue, devoraţiei chinurilor, ne-am sinucide pe rând.  

(VA URMA)  

Referinţă Bibliografică:
EL, OMUL... / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1118, Anul IV, 22 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!