AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 382 din 17 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Efrem Sirul despre mântuire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Domnul şi Dumnezeul nostru, Iisus Hristos, zice în Sfintele Evanghelii: "Deci şi voi fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul Omului va veni" (Luca 12, 40). Nevoiţi-vă, dar, fraţilor, a intra prin poarta cea strâmtă, care duce la viaţă (cf. Matei 7, 14). Să călătorim pe calea aceasta, ca să moştenim viaţa cea nesfârşită. Călătoriile acestea sunt cu necazuri, dar odihna este fericită. Călătoriile acestea sunt cu întristare, dar răsplătirea este cu bucurie. Călătoriile acestea sunt pline de osteneală, dar sălaşul este desfătat. Călătoriile acestea simt: pocăinţa, postul aspru, rugăciunea, umilinţa, privegherea, smerita cugetare, sărăcia cea duhovnicească, defăimarea trupului, îngrijirea sufletului, culcare pe jos, nespălarea, foamea, setea, mâncarea uscată, goliciunea, milostenia, lacrimile, plânsul, suspinările, plecarea genunchilor, răbdarea ocărilor şi a prigonirilor, suferirea răpirilor, osteneala cu mâinile, primejdiile, a fi defăimaţi şi a răbda, a fi urâţi şi a nu urî, a pătimi rele şi cu bine a răsplăti, a ierta datoriile datornicilor, a ne pune sufletul pentru prieteni, iar la urma tuturor, a ne vărsa sângele pentru Hristos, când vremea o va cere. Acestea sunt călătoriile porţii celei strâmte şi ale căii celei înguste, care au răsplătirea cea fericită: Împărăţia cerurilor. 
  
Iar poarta care duce la pierzare este largă şi calea desfătată (cf. Matei 7, 13). Şi umbletele pe această cale sunt aici, în lumea aceasta, de bucurie făcătoare, dar dincolo, de mare scârbă. Aici uşoare, iar acolo grele şi dureroase. Aici se arată ca nişte lucruri de nimic, iar acolo ca nişte fiare sălbatice, care muşcă pe cei ce le săvârşesc şi nu se pocăiesc, după cuvântul Proorocului: "Cutremur i-a cuprins pe ei acolo; dureri ca ale celei ce naşte" (Psalmul 47, 6). Iar răutatea vieţii acesteia, adică umbletele căii celeilalte, pe care şi Apostolul, în parte, le-a numărat, sunt: desfrânarea, înverşunarea, slujirea la idoli, otrăvirea, vrajba, cearta, pofta, mânia, bătaia, invidia, petrecerile, strigările, cântecele lumeşti, fluierăturile, jocurile, scăldaturile, hainele cele moi, prânzurile cele scumpe, bătăile din palme, gâlcevile, somnul cel fără grijă, ura dintre fraţi, grăirea de rău. Iar lucrul cel mai rău decât toate este nepocăinţa şi neaducerea aminte de ieşirea cea din urmă, adică de mutarea din viaţă. Acestea sunt călătoriile căii celei cumplite, pe care mulţi călătoresc. Dar şi sălaşul cel cuvenit lor îl vor afla. În locul desfătării, foamea; în locul beţiei, setea; în locul odihnei, chinul; în locul râsului, tânguirea; în locul alăutei, plângerea; în locul îngrăşării trupului, viermele cel neadormit; în locul jocurilor, a fi împreună cu demonii; în locul meşteşugirilor drăceşti, întunericul cel mai dinafară şi gheena focului şi cele asemenea acestora. În ziua cea înfricoşătoare a Judecăţii fiecare va fi întrebat dacă a păzit şi dreapta mărturisire a credinţei, neîntinată de eresuri, precum a mărturisit-o la Sfântul Botez, când a zis: "Mă lepăd de satana şi de toate lucrurile lui şi de toţi slujitorii lui şi de toată trufia lui". Acestea şi cele asemenea acestora se vor cere de la tot creştinul, în ceasul cel cumplit al Judecăţii, la care, ajută-ne, Doamne, să nu fim osândiţi. Că ţie se cuvine slava în veci! Amin. (Proloagele, volumul I, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Efrem Sirul despre mântuire / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 382, Anul II, 17 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!