CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Aspiratii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 6 din 06 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Conștientizarea Prezenței Divine - Lecții de Istorie Biblică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trecând prin multe dificultăți cărora trebuie să le faci față de unul singur, vei constata că un factor important pentru succes constă în conștientizarea prezenței lui Dumnezeu împreună cu tine în situația concretă în care te găsești. Dificultatea principală în astfel de situații se manifestă prin neputința de a evalua obiectiv circumstanțele pentru a avea perspectiva corectă a soluției. Cel mai adesea, singurătatea se adaugă de la sine și devine în scurt timp un factor ce agravează tensiunile ce se manifestă în interiorul sufletului tău, contorsionând percepția realității și înfățișând-o în culorile cele mai sumbre.  
 
Și atunci, singura soluție, ce îți stă la îndemână, constă în conștientizarea prezenței lui Dumnezeu alături de tine. Acest lucru nu reprezintă un ideal utopic, ci mai degrabă, decurge din nevoia de simpatie și compasiune pe care o simte orice om aflat în circumstanțe dificile. Și de fapt, nu este vorba despre un exercițiu mistic destinat intrării în contact cu sfere mai înalte ale existenței, ci de un demers simplu, necesar conștientizării unei realități despre care se vorbește în cuprinsul Sfintelor Scripturi și la care ai acces prin intermediul credinței în Iisus Hristos.  
 
De aceea, în situații limită, ce îți solicită la maximum răbdarea, a avea un reper spiritual sigur reprezintă un lucru vital pentru a trece cu succes mai departe. Bineînțeles, de-a lungul vieții fiecare om va trece prin nenumărate situații frustrante, ce vor tinde să îi distrugă bucuria de a trăi. Dar, indiferent cât de scurtă sau de lungă îți este existența pe pământ, fericirea de a exista și de a aparține unei sfere mai înalte decât cea vizibilă reprezintă un privilegiu de care poți beneficia în orice loc și în orice vreme.  
 
(Fragment din cartea: „Vindecare prin Cuvânt”)  
 
Voi pleca acum de la conceptul de creștinism biblic, ce îți va permite o abordare directă, axată pe ceea ce stă scris în cuprinsul Bibliei. În acest sens, este consemnată afirmația lui Iisus Hristos că: „Toată puterea Mi-a fost dată în ceruri și pe pământ. Și iată, Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor." Aceste cuvinte plasează accentul asupra capacității Sale, în calitate de Fiu al lui Dumnezeu, de a veni în ajutorul oricărei persoane ce îi solicită sprijinul. La modul concret, rezolvarea problemei cu care te confrunți este obiectiv legată de maniera în care vei deveni conștient că Hristos este împreună cu tine pentru a te susține neîncetat.  
 
O idee similară decurge dintr-o altă afirmație, desprinsă de data aceasta din dialogul dintre Iisus și Nicodim, un renumit conducător iudeu al acelor timpuri, unde Hristos spunea: „După cum a înălțat Moise șarpele în pustiu, tot așa trebuie să fie ridicat și Fiul Omului pentru ca oricine crede în El să nu moară, ci să aibă viața veșnică.” Mai departe, căutând în Vechiul Testament referința către evenimentul anterior menționat, vei citi despre faptul că Dumnezeu a poruncit lui Moise într-o anumită împrejurare astfel: „Fă-ți un șarpe înfocat și atârnă-l de o prăjină. Oricine va fi mușcat de acest șarpe și va privi către el va fi vindecat.”  
 
Prin urmare, pentru a fi salvat trebuie să „privești” la Iisus Hristos, adică să crezi în El. La modul practic, înseamnă să conștientizezi prezența lui Dumnezeu împreună cu tine, fapt care va deveni realitate în măsura în care vei „privi” la Hristos, rememorând ceea ce stă scris în Biblie despre El. În acest sens, este esențial să „proiectezi” imaginea Mântuitorului într-un spațiu spiritual detașat de realitatea imediată, fapt ce îți va aduce o decuplare benefică în raport cu situația frustrantă căreia trebuie să îi faci față.  
 
Al doilea pas va consta în a-ți proiecta aspirațiile și dorințele în acest spațiu spiritual, înțelegând că indiferent cât de dificile sunt situațiile prin care treci, privind către Hristos și crezând în El vei ajunge să fii cu Dumnezeu pentru totdeauna. În acele momente, vei putea să îți proiectezi întregul cuget în a percepe cum această dimensiune spirituală înglobează progresiv realitatea prezentă până când nimic nu mai rămâne în afara domeniului Împărăției veșnice peste care Iisus Hristos stăpânește pe deplin.  
 
De îndată ce vei ajunge la o astfel de experiență spirituală, tot ce este în jurul tău va dobândi un înțeles superior ce va transcende și îngloba orice lucru, inclusiv acele elemente dureroase, ce îți provoacă suferință. O asemenea evoluție nu va fi deloc întâmplătoare, fiindcă din perspectiva sacrificiului lui Iisus Hristos, orice aspect nefericit al vieții tale poate fi înnobilat și redefinit din prisma judecății finale, când Dumnezeu va ține cont de toate aspectele situațiilor dificile cu care te-ai confruntat și îți va face dreptate.  
 
Multe dificultăți, ce îți provoacă suferință, îți vor rămâne în amintire de-a lungul călătoriei tale pe pământ, dar depinde numai de tine să avansezi în planul spiritual. Există multe tentații, primejdii și amăgiri prin care vei fi nevoit să treci, și cei din jur, de regulă, vor căuta să îți încetinească înaintarea spre Hristos. Dar succesul în lupta vieții se bazează exclusiv pe dedicarea și perseverența ta de a merge neabătut pe calea care duce la ceruri.  
 
O altă problemă în conștientizarea prezenței lui Dumnezeu constă în menținerea unei perspective spirituale de-a lungul vieții și nu doar ajungerea din când în când pe anumite înălțimi spirituale ale religiei. Dinamica urcării pe culmile luminoase ale revelației, urmată de coborârea în „văile întunecoase” ale experienței cotidiene, îți va distruge în scurt timp motivația de a persevera pe calea credinței. De aceea, îți va fi necesară o evoluție progresivă în relația ta cu Dumnezeu și o conștientizare permanentă a prezenței divine, ce se va realiza numai printr-o totală predare de sine față de Hristos. O astfel de atitudine va trebui să devină un act reflex din partea ta, indiferent de împrejurare. Abia în acel moment atenția ți se va orienta automat către Hristos, având la bază obiceiul bine format de a te raporta mereu la prezența divină ce se află lângă tine.  
 
În concluzie, există câțiva pași ai credinței ce trebuie făcuți pentru a conștientiza prezența lui Dumnezeu alături de tine. Astfel, la început este necesar să "proiectezi" prin rememorare realitatea sacrificiului lui Hristos împreună cu lucrurile spirituale implicate de acesta. Urmează o altă "proiecție", de data aceasta a situației tale în spațiul spiritual al existenței, înțelegând că destinul tău este translatat într-un plan superior datorită lui Hristos.  
 
Mai departe, trebuie să "focalizezi" acea realitate spirituală în care te vezi împreună cu Hristos asupra circumstanțelor concrete ale vieții. În cele din urmă, va fi necesar să rămâi ancorat în Hristos printr-o predare de sine continuă, ce va deveni, prin exercițiu și perseverență, un lucru spontan în viața ta. Sunt conștient de faptul că efortul de reorientare a dorințelor este semnificativ, dar rezultatele vor fi benefice, aducându-ți bucuria mântuirii în viața de zi cu zi.  
 
Nu am cuvinte suficient de clare, care să te îndemne să începi construirea unui suport spiritual puternic chiar de acum și care să reziste încercărilor prin care inevitabil vei trece prin această lume. Însă numai astfel te vei putea pregăti cu succes pentru viața viitoare. Ne aflăm un timp foarte scurt în această anticameră a eternității constituită din lumea prezentă, ce reprezintă doar un fragment firav de spațiu și timp ce nu durează decât puțină vreme. Însă dorința mea este să nu te lași cuprins de mirajul înșelător al acestei treceri, ci să experimentezi chiar de acum experiența renașterii interioare, ce te va califica pentru marele salt în dimensiunea nesfârșită a lumii viitoare, ce te așteaptă la finalul istoriei. Dumnezeu rămâne mereu aici și acum alături de tine!  
 
Octavian Lupu  
01 ianuarie 2017  
București  
(republicare)  
Referinţă Bibliografică:
Conștientizarea Prezenței Divine - Lecții de Istorie Biblică / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 6, Anul I, 06 ianuarie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!