CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  Editorial, de Mariana Cristescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Editorial de MARIANA CRISTESCU 
  
România „tricourilor curate”! 
  
„Decât într-o cămaşă cu butoni, murdară şi pătată, mai bine într-un tricou curat” – îşi prefaţează tânărul meu prieten, Mirco, un admirabil eseu protestatar - nu ştiu dacă genul, ca atare, este recunoscut de forurile competente, dar el se manifestă, determinat de realitatea românească, dezarmantă, percepută ca atare de cei cărora încă le/ne mai pasă. Eseul lui Mirco – viguros comentariu politic, în fond (dacă ne obiectivăm până la capăt, constatând şi recunoscând că nu suntem singurii deştepţi de pe lumea asta şi că tineretul român, atât de demonizat în ultima vreme, pentru ieşirile sale în stradă - deţine şi îşi pune la treabă organul gândirii), se numeşte „România zilieră”. Îmi face o reală plăcere să-l redau în cele ce urmează, bucuria descoperirii unui talent autentic fiind dublată de speranţa că tinerii de azi vor şti şi vor fi capabili să-şi gestioneze viitorul. 
  
Aşadar..., iată ce şi cum scrie Mirco! 
  
„«Domnule» politician ...  
  
Pe lângă plopii fără soţ adesea ai trecut, şi implorai vecinii toţi: «Un VOT, numai atât!» Apoi ţi-am dat încrederea, şi te-am ales pe tine, să faci, din tot ce ai promis, măcar atât: un bine.  
  
România ultimilor 23 de ani şi-a trăit paradoxul celor două sloganuri ale celor doi «-escu»: «Nu ne vindem ţara!» şi «Să trăiţi bine!».  
  
Ţara este vândută, iar românii nici măcar nu ştiu ce înseamnă să trăiască, ci doar să supravieţuiască.  
  
Nu numai că au vândut ţara, dar şi-au vândut şi conştiinţa ... Ne-au vândut pe noi toţi, iar sensul sloganului «Să trăiţi bine!» a devenit glumă de tarabă, şi fiecare şi-a croit propria imagine despre acest fel de a trăi. 
  
Sloganurile României 2013 au devenit : «Să furăm bine!» şi «Supravieţuiţi cum puteţi!». 
  
Ce este mai dureros de suportat, «domnilor» politicieni: mârşăvia voastră sau suferinţa noastră? Ambele. Pentru că suferinţa noastră este cauzată de trădarea voastră. 
  
Bilanţul politicilor postdecembriste arată guvernări-mamut, cu soluţii imorale, cu soluţii improvizate şi cu politicieni improvizaţi. De teamă să nu vă pierdeţi funcţiile, aţi dat la pace cu grofii malformaţi care v-au alimentat campanile electorale, şi pe care i-aţi lăsat să vandalizeze şi să jefuiască nu doar bogăţiile ţării, ci resursa cea mai importantă a unei naţiuni: tânăra generaţie! 
  
Ce a ajuns tineretul din ziua de azi?  
  
Mână ieftină de lucru în ţări ale Europei pe care România le depăşeşte din toate punctele de vedere ca bagaj nativ.  
  
Tinerii au ajuns căpşunari, zidari şi şoferi, tinerele au devenit marfă în labirintul prostituţiei, dădace sau îngrijitoare de bătrâni pe meleaguri străine.  
  
Ne trăim, umiliţi, ruşinea de a fi ajutaţi de părinţi, în loc să-i ajutam noi pe ei. Ne dorim să le facem bătrâneţea decentă şi onorabilă, dar sfârşim în lacrimile şi frustrările neputinţei, sărăciei.  
  
În loc să ascultăm poveştile de viaţă ale bunicilor, le ascultăm suferinţa şi dorinţa de a pleca cât mai repede dintre noi.  
  
În loc să ne gândim, şi să ne dorim întemeierea unei familii, voi ne împingeţi, prin sărăcia impusă, să ne abandonăm orice crez şi ţel.  
  
Ţara pe care ne-o oferiţi voi acum este ceea ce noi nu putem accepta şi lăsa copiilor noştri.  
  
Plecaţi cât mai repede, corciţilor!  
  
Mâinile pline de pământ se curăţă mai uşor decât mâinile pătate de sânge.  
  
Şi NU!, NU vă vreau cămaşa cu butoni, jegoasă şi îmbâcsită de trădare, ci doar tricoul meu curat, care mă face să nu stau cu capul plecat.” 
  
Tulburător text, ca de altfel întreaga creaţie a acestui tânăr, a cărui identitate încă nu o devoalez, dar e posibil să îl întâlniţi la Târgu-Mureş, în cadrul ediţiei a IV-a a proiectului „Punţi de lumină”, la succesul căruia vor contribui oaspeţi de onoare precum: economistul Radu Golban, scriitorul Doru Dinu Glăvan – preşedintele UZP, generalul Mircea Chelaru, cantautoarea Maria Gheorghiu, jurnalistul Miron Manega, dar şi elita culturală mureşeană. Despre acest subiect vom discuta însă altădată, la timpul potrivit. 
  
Fiindcă tot am vorbit despre tineri cu care ne mândrim, cu câteva zile în urmă am primit următorul mesaj:  
  
„Am bucuria să vă anunţ că duminică, 3 noiembrie 2013, zbor către Anglia, întrucât, miercuri, 6 noiembrie, ora 18 (n.n. - deci, astăzi!), va fi vernisajul unei expoziţii colective, la care particip cu 4 lucrări, din care 3 au fost expuse la dumneavoastră în Galerie.  
  
Expo va dura pe perioada 6-17 noiembrie 2013.  
  
Mă întorc în 10 noiembrie 2013, cu impresii...Vă voi anunţa cum a fost. 
  
Ataşat se afla afişul expoziţiei, de la THE BRICK LANE GALLERY. 
  
Expo se intitulează AUTUMN HARVEST (Un fel de recoltă de toamnă). 
  
Mai ataşez şi imaginile lucrărilor ce le voi expune. 
  
V-aş fi recunoscătoare dacă daţi un mic anunţ la ziar, sau dacă redirecţionaţi informaţia spre Anglia, în caz că aveţi cunoştinţe care trăiesc acolo etc. 
  
Vă mulţumesc! Toate cele bune! 
  
Cu drag, 
  
Raluca Moisoiu” 
  
Cum vedeţi, am îndeplinit dorinţa tinerei şi splendidei artiste care debuta expoziţional în galeria „Cuvântul liber” anul trecut, la câteva zile după Echinocţiul de primăvară. Se dovedeşte încă o dată că purtăm noroc oamenilor frumoşi şi buni. Să-i ţinem pumnii prietenei noastre, care se confruntă azi cu publicul britanic! Succes, Raluca! Te aşteptăm cu drag. 
  
Îl aşteptăm cu drag şi pe Mirco, din nou, în paginile ziarului nostru, totdeauna deschise... „tricourilor curate”! 
  
MARIANA CRISTESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Editorial, de Mariana Cristescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1040, Anul III, 05 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!