CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Aspiratii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 9 din 09 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Editorial de iunie 2010
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În debutul tumultuos al lunii iunie, marcat de neînţelegeri şi conflicte de tot felul, îmi este tot mai greu să găsesc o modalitate de a mai comunica idei şi simţăminte care să ne abată atenţia de la o realitate ce ne loveşte, ne răneşte şi ne provoacă suferinţă. Cu toate acestea, cred că există motive de bucurie indiferent de situaţiile pe care le întâlnim în viaţă. 
  
Spun aceste lucruri fără a fi un optimist înnăscut, ci având în vedere ceea ce am reuşit cât de cât să înţeleg din experienţa vieţii. Bineînţeles, nu mă refer doar la propria mea viaţă, ci a vieţii în general, iar în special a vieţii oamenilor de valoare care au strălucit pe bolta timpului şi ne-au oferit învăţături de valoare. 
  
În general, cred că facem o mare greşeală când ne luăm drept etalon de evaluare a realităţii doar propria noastră viaţă. Experienţa noastră limitată în spaţiu şi timp nu este suficientă pentru a emite judecăţi de valoare care să treacă dincolo de orizontul imediat a ceea ce putem distinge în negura viitorului ce se desfăşoară înaintea noastră. 
  
Din fericire, inventarea scrisului ne-a ajutat să avem la îndemână experienţa ancestrală a celor ce au fost înaintea noastră şi consider că nu vom avea decât de câştigat dacă vom ţine cont de ea. Pentru a fi concret, o astfel de experienţă ne este transmisă prin „cărţi sacre”, care au trecut testul trecerii timpului, dar şi prin diferite alte lucrări ce au fost întocmite de-a lungul veacurilor. 
  
Fără a fi dogmatic, ceea ce dealtfel nu îmi stă în fire, ci mai degrabă pragmatic în sensul bun al cuvântului, am folosit tezaurul de cunoaştere „depozitat” pe Internet cu scopul de a selecta câteva cugetări de valoare pentru atmosfera fierbinte şi violentă a lunii iunie 2010. 
  
Vă las să judecaţi dacă aceste cugetări mai sunt sau nu de actualitate, având dorinţa sinceră de a vă oferi o alternativă la ceea ce de regulă vedem pe posturile de televiziune, citim în ziare sau pur şi simplu comentăm la serviciu, pe stradă, la biserică şi în familie. 
  
Cu multă simpatie, 
  
Octavian Lupu 
  
Conexiuni Creştine Contemporane 
  
Nonviolenţa ca răspuns la o realitate agresivă şi contradictorie 
  
„A nu răspunde cu violenţă înseamnă să preîntâmpini nu numai comiterea violenţei fizice exterioare, dar deopotrivă violenţa interioară în spirit. Nu este suficient să refuzi să iei viaţa unui om, ci deopotrivă trebuie să refuzi să îl urăşti.” - Martin Luther King, Jr. 
  
„A nu răspunde cu violenţă reprezintă o armă puternică şi justă, care taie fără a răni şi înnobilează pe omul care o manifestă. Este o sabie care vindecă.” - Martin Luther King, Jr. 
  
„Să nu fii violent este răspunsul la toate dilemele de ordin moral pe care le avem şi reprezintă nevoia stringentă ca umanitatea să învingă într-un mod pozitiv tendinţele spre asuprire şi violenţă. Omenirea trebuie să evolueze în a soluţiona toate conflictele într-o manieră care să respingă actele de răzbunare, agresiunea şi obiceiul de a răspunde cu aceeaşi monedă. Fundamentul pentru o astfel de metodă îl reprezintă iubirea.” - Martin Luther King, Jr. 
  
„Să nu fii violent nu este un veşmânt pe care să îl porţi sau nu după dorinţă. Această trăsătură de caracter trebuie să se afle în interiorul inimii noastre şi trebuie să devină o parte inseparabilă a fiinţei noastre.” - Mahatma Gandhi 
  
„S-ar putea să nu fim niciodată suficient de puternici pentru a fi în întregime lipsiţi de violenţă în gândire, vorbire şi acţiune. Însă trebuie să menţinem mereu acest principiu ca un ideal continuu pentru noi şi să facem progrese substanţiale în direcţia însuşirii acestui mod de a fi.” - Mahatma Gandhi 
  
„Linia frontului de luptă dintre bine şi rău este trasată prin inima oricărui om de pe pământ.” – Alexader Soljeniţin 
  
„Să ne aducem aminte că de-a lungul întregii istorii, calea adevărului şi iubirii întotdeauna a învins în cele din urmă. Au existat oameni răi şi tirani, ce păreau a fi pe moment invincibili, dar în final toţi aceştia au căzut. Gândiţi-vă că nu numai o singură dată s-a întâmplat acest lucru, ci întotdeauna acest gen de persoane au căzut.” – Mahatma Gandhi 
  
„Cel care în mod pasiv acceptă răul, este la fel de vinovat ca acela care ajută la perpetuarea lui. Cel care acceptă răul fără a protesta împotriva lui, în realitate cooperează cu acesta.” – Martin Luther King, Jr. 
  
„Tot ceea ce suntem reprezintă rezultatul a ceea ce am gândit. Dacă un om vorbeşte sau acţionează având un cuget rău, suferinţa îl va urmări în mod sigur. Dacă o persoană vorbeşte sau acţionează având un cuget curat, fericirea îl va urma, asemenea unei umbre ce nu îl va părăsi vreodată.” – Siddhārtha Gautama Buddha 
  
  
  
Referinţă Bibliografică:
Editorial de iunie 2010 / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 9, Anul I, 09 ianuarie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!