CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1054 din 19 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Echilibrul – arta de a trăi frumos
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Rareori am auzit spunându-se despre o cunoştinţă sau un prieten, despre o persoană sau alta că ar fi nişte oameni echilibraţi, dar şi mai puţini sunt aceia care ştiu ce înseamnă un organism echilibrat şi cât de mult efort presupune acest lucru. Lupta cu tine însuţi, cu patimile firii este atât de grea, încât uneori pare imposibilă victoria asupra viciilor şi ispitelor de tot felul. În acest sens, voi supune atenţiei o istorioară:  

“Seară fiind, stareţul unei mănăstiri îl întreabă pe un călugăr:  

- Ce ai lucrat astăzi?, la care monahul cufundat în gânduri îi răspunde cu o voce blândă:  

- Eheeei! Am lucrat destul, în plus, am îmblânzit doi şoimi, am condus doi cerbi, am înfrânat doi ulii, am răpus un vierme, m-am luptat cu un urs şi am îngrijit de un bolnav. Impresionat de cele auzite, stareţul îi spune:  

- Ce tot vorbeşti omule, noi nu avem astfel de animale în mănăstire? Şi după câteva clipe de tăcere, monahul continuă cu o voce domoală:  

Şoimii sunt ochii mei. Mult mă chinui să-i îmblânzesc, pentru a nu privi în toate părţile, ca nu cumva să mă ducă în ispită. Cerbii sunt picioarele mele; trebuie să am permanent grija lor, să le conduc pentru a nu mă duce la păcat. Ulii sunt mâinile mele, pe care caut sa le înfrânez şi să le pun la lucru; altcumva m-ar face să păcătuiesc. Viermele e limba mea, cu care mă lupt să nu bârfească pe alţii. Ursul este inima mea cu care mă bat mereu, pentru a nu mă lăsa ispitit de lucrurile lumii. Bolnavul este tot trupul meu, de care port grijă să nu slujească păcatului. Şi aceste lucruri le fac zi de zi şi ceas de ceas. Şi auzind acestea stareţul se cufundă într-o tăcere lăuntrică, mult timp”.  

Echilibrul omului, în principiu, are o strânsă legătură cu starea spirituală a acestuia, cu credinţa creştină, dar nu întotdeauna. Pe parcursul vieţii, am întâlnit persoane indiferente faţă de fenomenul religios, dar, în schimb, erau foarte echilibrate. Desigur că echilibrul organismului depinde în mare măsură de voinţa fiecărei persoane, fie că este sau nu credincioasă. Chiar şi aşa, echilibrul este greu de menţinut într-o lume consumistă.  

Dar echilibrul care duce la desăvârşire este, fără doar şi poate, acela al unei fiinţe profund credincioase. Pentru creştinii ortodocşi, echilibrul are un singur nume: Iisus Hristos. Sfinţii Părinţi o numesc cumpătare, dar este cam acelaşi lucru. Obiceiurile Domnului Iisus Hristos sunt perfect echilibrate şi duc la mântuire.  

“Căci Harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat şi ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie” (Tit 2, 11-122). Cel mai puternic obicei fiind acela de a iubi necondiţionat orice fiinţă, indiferent de păcatele pe care le are şi orice vietate de pe lumea aceasta. Şi să nu uităm că Iisus Hristos a venit în lume pentru cei bolnavi, nu pentru cei sănătoşi, pentru cei păcătoşi şi nu pentru cei virtuoşi.  

Creştinii nu trebuie să uite faptul că ei sunt “musafiri” pe această planetă numită Pământ, iar la întoarcerea “acasă” în împărăţia cerurilor trebuie să fie ei, în primul rând în armonie, în echilibru şi, în al doilea rând, să lase totul în urmă, cel puţin, aşa cum le-a găsit, pentru că, nu-i aşa atunci când mergi musafir la cineva nu te apuci să le distrugi casa şi gospodăria, ci umbli cu grijă să nu faci un mare deranj.  

Nu putem vorbi despre echilibru, fără a face referire la virtute. Acestea două sunt legate una de cealaltă dacă vorbim de echilibrul în plan spiritual, duhovnicesc. În concepţia creştină ortodoxă, virtutea creştină este deprinderea şi stăruinţa de a împlini, cu ajutorul harului dumnezeiesc, toate poruncile din dragoste curată faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Virtutea creştină înseamnă aşadar tăria şi statornicia pe calea binelui, în săvârşirea faptelor bune şi biruinţa neîntreruptă asupra răului.  

 

Potrivit doctrinei creştine ortodoxe, cumpătarea este cea mai mare virtute ea le autentifică şi le controlează pe toate. Cumpătarea, dreapta socoteală, perspicacitatea, gândirea logică, sănătoasă, opusul exceselor şi al excentricităţii, bună cuviinţa şi echilibrul spiritual. În schimb, stresul, neliniştea şi compromisul sunt de la diavol.Evagrie Monahul spune: “virtutea este hrana sufletului”. Ea potoleşte pornirile rele ale omului, înlătură ispitele, îl face pe creştin slobod de păcate şi rodeşte în sufletul lui binele cel dătător de mântuire. Ea îl face pe creştin plăcut lui Dumnezeu, mulţumit în viaţa pământească şi fericit în viaţa viitoare.“Trăind în virtute, suntem ai lui Dumnezeu”, spuneSfântul Antonie cel Mare.  

Cumpătarea creştină este virtutea prin care credinciosul pune cuvenita măsura în toate faptele vieţii sale: în mâncare, băutură, îmbrăcăminte, în vorbe şi în toată purtarea sa. “Să umblăm cuviincios, ca ziua; nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă. Ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos şi grija de trup să nu o faceţi spre pofte” (Rom. 13, 13-14), spune Sfântul Apostol Pavel.  

Echilibrul nu îngăduie mai multe trebuinţe decât cele pe care le avem în firea noastră şi împiedică crearea de trebuinţe prisositoare. Prin aceasta, el se arată foarte folositor atât trupului, cât şi sufletului, deoarece pune frâu şi îndemnului la păcat. Călcarea cumpătării se răsfrânge uneori foarte greu asupra trupului, pricinuindu-i boli îndelungate, chin şi chiar moarte. În acest sens, Sfântul Ioan Gura de Aur spune: “lipsa de înfrânare în mâncare consumă şi putrezeşte trupul omenesc şi-l roade cu suferinţe, până ce e distrus printr-o boală îndelungată”.  

Aşadar, echilibrul sau dacă vreţi cumpătarea constituie cel mai bun doctor al corpului uman. Cumpătarea poartă un singur nume: Iisus Hristos, pentru că cine ajunge la împărtăşanie este un om echilibrat, un om înţelept. Omule al lui Dumnezeu alege cu înţelepciune şi trăieşte cumpătat! Trăieşte cu Dumnezeu! Trăieşte frumos!  

Doamne ajută!  

Ştefan Popa  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Echilibrul – arta de a trăi frumos / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1054, Anul III, 19 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!