CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  După război, în timpul bombardamentului ideologic !...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Forme mai uşoare de pervertire a conştiinţelor să fi fost şi să le fi sesizat şi mai înainte, dar ca ăstea corosiv de distrugătoare asupra substanţei nervoase înseşi, agresiune de neimaginat asupra fiinţei biologice, nu cred să se mai fi întâmplat în istorie ... După abolirea monarhiei şi înstăpânirea cu încetul a pletorei comuniste la conducerea statului, în vederea obţinerii unui larg sprijin popular (în comunism, principiul deomolator de democraţie al unanimităţii, funcţionează la turaţie maximă – este de fapt şi cel care va contribui decisiv la instalarea guvernării dictatorial-totalitare şi pe cale de consecinţă, la erodarea sistemului din interior!) trebuia manipulat poporul, deci educat şi format “neuronal” ...  
  
Cadrul desţelenit pentru “cultivarea” pe îndelete a “florilor răului” nu putea fi decât locurile publice, unde lumea se învârtea, se aduna la un loc avidă de ştiri şi senzaţii noi, de comentarii desore mersul vremurilor: căminele culturale, balurile şi reuniunile tovărăşeşti cu tematică, joile tineretului, sălile de clasă ale şcolilor, sediile colhozurilor etc. iar pentru cei care jucau rolul lui “Gică contra”, prezenţa lor în încăperi mai mici şi pavoazate cu însemnele puterii statului şi partidului, pentru o eventuală “tragere de urechi”, era chiar necesară şi periodică. 
  
Intraţi în colimatorul propagandei, bietul obiect de conversiune care era omul (de la chiaburul sau burghezul decadent şi înverşunat “duşman de clasă”, la ţăranul şi muncitorul docil noilor rânduieli) suporta cu “răbdare” dicte-urile puterii. Învăţământul ideologic de partid era obligatoriu, mai ales cu acele segmente socio-profesionale considerate de partid că sunt ele însele formatoare de opinie şi de conştiinţe: pătura dăscălimii din şcoli.  
  
Am urmat astfel de cursuri la Câmpulung în 1949 şi le-am continuat în Bucureşti, după mutarea mea definitivă, timp de mai mulţi ani. Nu s-a lipit de mine, după cum nu s-a lipit limba rusă de fiul meu, deşi i-a fost predată timp de şapte ani. Şi nu am fost singurii în această situaţie. Fenomenul a fost general: o aversiune devenită sanguinară, “asumată” de marota imperială de aproape trei secole de Rusia şi ruşi, indiferent de regimul politic existent într-o ţară sau alta, de istoria lor comună, de natura fluctuantă, provizorie şi conjuncturală a raporturilor dintre ei şi noi. 
  
A fost, de o parte sau alta a Nistrului, Bugului sau Prutului, o permanentă politică a “pândei reciproce, numai mijloacele de concretizare şi prilejul potrivit de punere a lor la treabă fiind diferite. După 1950 am fost profesor la Şcoala tehnică de bibliotecari, având între colegi printe alţii pe academicianul Dan Simonescu, recunoscutuil eminescolog de mai târziu, Augustin Z.N. Pop, Zlate Bogdanov, toţi musceleni.  
  
Era perioada când începutul fiecărei ore şi lecţii, al fiecărui curs sau activităţi socotite festive - şi festivismul nu lipsea de loc, era chiar “provocat” să se producă şi socotit o adevărată manie a sistemului - începea cu osanale aduse lui Stalin, “înţelepciunii” conducătorilor sovietici, a poporului sovietic alcătuit din “supraoameni” prin educaţie şi autoeducaţie. Ne băgau “modelul” pe gât, fie că voiam sau nu. Pentru a ne verifică dacă ne încadrăm sau ţinem la acest tipic, “musafiri” aproape zilnic veneau şi se aşezau în ultima bancă în clasă, îşi luau conştiincios “notiţe”, se făceau că scriu ... Era şi aceasta o formă preeliminară de ... teroare! Inspector peste şcoala noastră era “tovarăşa” Marieta Moscu, mică de statură dar cu funcţie mare. Nu ne spunea nimic, n-avea critici şi nici aprecieri laudative referitoare la desfăşurarea lecţiei şi nici a politizării ei. În toate cele 50 de minute ale orei, stătea pironită cu ochii într-.un carneţel şi nota ...  
  
“Inspectoarea” şcolii noastre, avea ... două clase primare! Am aflat curriculum-ul şi” portofoliul” ei abia mai târziu când s-a înscris la cursul de ... alfabetizare în masă şi care privea în primul rand, pe oamenii de la partid şi pe cei din administraţie, care îşi dovediseră şi paradovediseră “zelul partinic” ...  
  
Mai apoi, printr-un aşa zis examen i-am dat patru clase, iar printr-un altul, organizat nu mult după aceea, diplomă de absolventă a şcolii medii de bibliotecari, la cursul de fără frecvenţă. 
  
Era în acelaşi timp, inspectoare în Ministrul Culturii cu funcţia de control în şcoala noastră şi elevă la cursul fără frecvenţă, profesoară de socialism pentru elevii la zi şi lector la învăţământul ideologic pentru profesori !!! Ăsta de cumul logic şi “dialectic” de funcţii! Se potrivea ca nuca-n perete, dar ce era să facem? S-a înscris la facultatea de teatru, secţia de teatrologie, pe care a absolvit-o (se putea altfel?) cu brio. În timp ce era studentă a fost inspectoare şi peste această şcoală, precum şi profesoară de marxism-leninism (rectorul Insitutului era artistul poporului Costache Antoniu).  
  
Profesorul Şelaru a reclamat această situaţie absurdă, intolerabilă şi ofensatoare la adresa bunului simţ civic ,ministrului de atunci al învăţământului Ilie Murgulescu, subliniind că el nu se supune unui control sau îndrumări din partea unui asemenea “organ”, cu o pregătire serioasă de doar ... două clase. Ministrul i-a răspuns că inspectorii sunt oameni “politici” şi nu are ce face. Mai era unul, chiar în Minister, tot cam aşa ca pregătire, dar asta e. Se numea Şerer şi deţinea funcţia de inspector general. Doamne, doamne ...  
  
(din vol. “Convorbiri, mărturisiri şi corespondenţă ch Gheorghe Pârnuţă” de George Nicolae Podişor, în curs de elaborare). 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
După război, în timpul bombardamentului ideologic !... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 229, Anul I, 17 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!