AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Gelu Arcadie Murariu         Publicat în: Ediţia nr. 39 din 08 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

După credinta vine fapta
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Un grup de tineri credincioşi petrecuseră revelionul împreună şi acum se îndreptau spre casele lor. Era dimineaţa devreme şi un ger aspru întâmpina prima zi a anului. Deodată le apăru în cale un om întins pe pământ, cu pieptul şi burta dezgolite, lipit de ghiaţa care acoperea strada. Apropiindu-se, şi-au dat seama că era un tânăr, de vârsta lor. Bolborosea cuvinte abia auzite, ca pentru sine însuşi. Tinerii creştini l-au ridicat de jos şi, cu mare greutate, l-au înduplecat să intre cu ei în holul unui bloc din apropiere, unde s-a încălzit puţin stând cu spatele rezemat de calorifer. Era şi băut, după cum se cuvenea unui bărbat tânăr în noaptea de revelion, lucru care stânjenea şi mai mult comunicarea cu el. Curând au aflat ce era mai important din istoria lui; singur-singurel pe lume, dezamăgit şi sătul de viaţă, tânărul voia să moară. Se întinsese pe ghiaţă, abandonat răcelii, aşteptând să se îmbolnăvească şi să scape de toate necazurile.  

Una din fete şi-a dezbrăcat “alain-delon”-ul şi l-a pus pe umerii celui pescuit din întunericul acestei lumi, în noaptea cea mai plină de speranţe a anului.  

- “N-am să răcesc, locuiesc la doi paşi de aici”, spunea ea, “în două minute sunt acasă”. A încercat să explice tânărului eşuat pe marea de ghiaţă a iernii româneşti, că avea să fie aşteptat în aceeaşi zi, seara, la biserica din cartier, unde urma să înapoieze haina împrumutată. Dându-şi seama că avea puţine şanse de a se face înţeleasă, ori ca tânărul să reţină adresa bisericii, a încercat o altă metodă; a scris pe o hârtiuţă adresa bisericii şi cum se putea ajunge acolo, apoi a strecurat hârtia în buzunarul hainei, insistând ca tânărul mahmur să reţină doar atât; să caute în buzunar mesajul lăsat de ea. Altceva nemaifiind de făcut, l-au lăsat în holul blocului, grăbindu-se fiecare spre casa lui, cu gândul să pună laolaltă măcar două-trei ore de somn, înainte de a se pregăti de plecare spre biserică, la primul serviciu din anul pe care tocmai îl întâmpinaseră.  

Gest necugetat din partea tinerei fete creştine, vom fi tentaţi să gândim! Dacă ar fi s-o şi spunem cu gura, poate că am zice doar “riscant”. Să îmbraci cu haina ta pe un beţiv necunoscut, cules de pe drumuri în şi să mai şi aştepţi să ţi-o aducă înapoi! Înţeleg, să împrumuţi o haină ca aceea, care costa pe vremea respectivă salariul pe câteva luni de zile, unui prieten, sau unui cunoscut de încredere, de la care eşti convins că o primeşti înapoi. Dar unui străin cu mintea înceţoşată de băutură?…  

Interes pentru aproapele căzut între tâlhari? Credinţă naivă, de copil? Încercare de a trăi practic cele citite în Scripturi? Cum am putea califica această faptă în adevărata ei lumină? Poate chiar aşa, simplu, ca pe o faptă a credinţei.  

Ne vine să credem sau nu, dar în seara aceleiaşi zile, tânărul cules de pe drum a fost prezent la întâlnire cu binefăcătorii lui. Trezit din mahmureală, a venit să înapoieze haina împrumutată. Pentru el întâlnirea a fost marcată la început de multă stânjeneală, aflându-se dintr-odată într-un mediu nefamiliar lui, unde nu ştia nici cum să se poarte, nici ce să spună şi, pe deasupra, îmbrăcat cam pestriţ. Dar exuberanţa şi căldura cu care tinerii creştinii îl înconjurau au topit repede ghiaţa dintre ei. Anul nou început cu stângul, în disperare şi dezgust pentru viaţă, lua o turnură nevisată pentru el prin întâlnirea cu câţiva tineri credincioşi, aflaţi în dragostea dintâi, dornici a împlini literal cuvintele Domnului, aşa cum numai tinerii sunt dispuşi s-o facă, fideli atât în cuvinte cât şi în fapte. În seara primei zile din an, el venea, fără să ştie, la întâlnire cu Cel ce se identifică pe Sine cu făcătorii de asemenea fapte.  

Iar tânăra creştină, care şi-a pus haina pe umerii necunoscutului îngheţat de gerul iernii, cum odinioară Ilie şi-a aruncat mantaua peste Elisei, era aceeaşi fată credincioasă, a cărei rugăciune scurtă câştiga o mare bătălie prin credinţă, situaţie descrisă în articolul precedent. Prin credinţă ea se adresa Domnului ei în rugăciune, iar prin fapte vorbea, la fel de convingător, semenilor.  


 

Referinţă Bibliografică:
După credinta vine fapta / Gelu Arcadie Murariu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 39, Anul I, 08 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie Murariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie Murariu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!