AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 396 din 31 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Dumitru Velea: Nisipul cu oase
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de AL.FLORIN ŢENE 
  
Dumitru Velea: 
  
Nisipul cu oase 
  
Încet şi sigur, poetul, eseistul şi dramaturgul Dumitru Velea construieşte o bibliotecă cu propriile-i volume. În biblioteca unui autor, cărţile au o mişcare secretă. Ajuns la a treisprezecea carte, autorul stă retras în colţul scenei lăsând cărţile libere ca orgoliul lor să le împingă mereu spre raftul întâi. 
  
Noul volum de versuri al lui Dumitru Velea "Nisipul cu oase", Editura "Călăuza", 1999, este cartea a IV-a din ciclul "A doua navigaţie", în care poetul explorează, unic în literatura română, până în prezent, un nou gen de poezie patriotică şi religioasă în care omul îşi este sfânt trup şi hrană sieşi, propria sa transcendenţă şi imanenţă, plăsmuitorul propriilor zei şi iluzii. "La metaphisique c'est moi!" parcă doreşte să spună poetul, iar universul său este biblioteca, biblia şi istoria. O bibliotecă imensă, în care au încăput "o perdea de albine/ se spune,/ prin ea nu poţi pătrunde, se lipeşte de tine/ ca o cămaşă, cu ace de foc". O bibliotecă în care se joacă o apocalipsă livrescă cu rădăcini în istoria neamului. 
  
Poemele din "Nisipul cu oase" sunt bazate pe fapte istorice şi legende privite prin oglinzi concave, prelungind metafora, ele se legitimează cel mai adesea în termeni ca "recuperare", "renaştere", "reîntoarcere". Noţiunea "Nisipul cu oase", chiar dacă îşi are originea într-un toponimic local, are un sens mai adânc în ansamblul gândirii poetului ca o dezvoltare progresivă în care religiosul se identifică cu istoria, cu valoarea, prin mijlocirea unei recuperări şi a unei apropieri a fondului original: "Cine găseşte un oscior ieşit din nisip,/ reface un schelet mai alb ca zăpada". 
  
Poemele lui Dumitru Velea au ceva din noţiunea de întemeiere, de gândire ca întemeiere şi ca acces la ea, pe care Nietzsche şi Heidegger le aduc, unde metafora este o formă de recuperare, o reintegrare a spiritului într-o retorică totalizatoare, unde simbolistica oaselor are sensul duhului şi vieţii: "Iată, voi face să intre în voi un duh şi veţi trăi" (Ezechiel, 37). Aceasta înseamnă, însă, mai mult decât o punte de trecere, cum a considerat Malcolm Bradbury. Pentru Dumitru Velea înseamnă putinţa de a transfigura istoria, fiindcă poetul ştie că umbra e, în chip figurat, trecutul fiinţei, al spiritului, al culturii, este însăşi Învierea: "tot astfel, din două bucăţi de piatră,/ una dezgropată sau singură ieşită prin nisip/ şi alta bine ascunsă în umbra aceasta,/ să facă o singură bucată/ pe care să înflorească tendoane şi carne/ la chemarea Sa". Astfel, spiritul trecutului se întoarce în urmă, cu avlavie, cu credinţă şi cu înţelepciunea înţeleptului a datului dătător de destin: "Dar cum să ajungi pe pod/ dacă între şanţuri nu-i nici o trecere?/ Nici cel de strajă n-o ştie./ Doar Ziditorul cetăţii". Ce înseamnă pentru poet "alergi de jur-împrejur până mori?" Nu este altceva decât fuga disperată a înţeleptului în faţa unui refuz de a-şi duce în spate trecutul. 
  
Noul volum de versuri al lui Dumitru Velea readuce în actualitate iluziile fundamentale: transcedenţa, omogenitatea, totalitatea, conciliind idealul trecutului dobândit prin memoria istoriei; misticism, magie şi mimesisul superior cu acela al modernismului ce scoate în evidenţă fragmentarismul, transcedenţa, eclectismul şi spiritul antimimetic. Poemele sunt construite pe un fond profund creştin, aprinzând iluzia ce pune idividualitatea în dependenţă de transcedenţă, redând demnitatea şi orgoliul revendicate de modernism. La Dumitru Velea, istoria este magie, ca sens unificator: "Un tipar ciudat s-a găsit la Sucidava/ în care se toarnă forme din pământ ars,/ ce se împreună/ pentru o unică formă", o tonalitate de sentimente, coerente ce înalţă o istorie conştientă, lucidă şi, uneori, histrionică. La Velea istoria a luat locul lumii, iar ficţiunea - locul visului. Transcedenţa s-a mutat în retorică. Timpul trăirii e timpul istoric. Istoria a fost înlocuită cu ideea de istorie, fiindcă la poet, mitul este o istorie întoarsă. 
  
La autorul volumului "Nisipul cu oase" mitul istoriei este o lungă mitologie a spiritului. 
  
Parcă dorind să vine în contradicţie cu Vattimo, cu acel "sfârşit al istoricităţii", Velea, prin poemele sale, pune în oglinzi paralele suprimarea viziunii evenimenţial - pozitiviste cu închiderea istoriei în retorică, construind o recuperare a evenimentului prin eliminarea sensului liniar al evoluţiei, aducând în prim plan iluzia temporală a desfăşurării logice. 
  
Prin poemele sale poetul ne dovedeşte a avea o conştiinţă a posmodernităţii care este eminamente retorică. Poetul nu se poate elibera de trecut asemeni omului postmodern, întrucât acesta revine, în mod automat, în conştiinţa lui prin discurs, prin retorică. 
  
Dumitru Velea, prin noul său volum, unic în felul său, are revelaţia istoriei în care transcedenţa a coborât, cu recunoaşterea legăturii dintre adevăr şi moment (istoric), dintre stipularea şi "substanţialitatea" scurgerii istorice. A recupera, iată cuvântul de ordine al poetului, fantoma lui a început să bântuie Europa, în ciuda internaţionalismului nivelator. Dumitru Velea este o conştiinţă recuperatorie, care încearcă, prin hermeneutica istoricităţii, o coerenţă a spiritului, păşind, prin aceasta, într-o epocă post-metafizică. Îmblânzirea istoriei prin hipnoză lirică, este o manifestare organică a poetului. Dumitru Velea îşi poartă ca un martir coroana de spini a talentului pentru ca "flăcările din oase, cu litere", să "dăinuie în cea mai singură noapte a lumii". 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dumitru Velea: Nisipul cu oase / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 396, Anul II, 31 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!