AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditare >  


Autor: Ionel Davidiuc         Publicat în: Ediţia nr. 530 din 13 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

DULCE ŞI AMAR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DULCE ŞI AMAR 
  
Dulce-i clipa de răgaz când eşti departe şi poţi călători cu gândul acasă. Uneori ţi se pare că trăieşti aievea bucuria de care eşti cuprins, fiind înconjurat de cei dragi. Parcă te vezi în grădina cu meri înfloriţi, care se apleacă uşor spre tine, să-ţi mulţumească. Ei ştiu că la rădăcina lor, când i-ai plantat, ai pus şi puţină dragoste. Îi mângâi cu-n sărut când le sorbi roua florilor cu sclipiri de mărgean în razele timide ale soarelui dimineţii. Dulce alinare! Aceeaşi senzaţie o ai şi când asculţi foşnetul pădurii de fagi, când inspiri mireasma câmpului înflorit, sau eşti învăluit de liniştea amurgului, străpunsă de ecoul clopotelor Mănăstirii Dragomirna. 
  
Dar câte, câte mai sunt de admirat pe meleagurile Dragomirnei, indiferent de anotimp, indiferent dacă-i vreme rea sau vreme bună! Când eşti departe, peste mări şi ţări, păstrezi în toată fiinţa ta tot ce-ai perceput şi simţit de dulce, unde ai văzut lumina zilei. Acele dulci amintiri pe care le porţi cu tine îţi dau speranţa că le vei retrăi la întoarcere şi te ajută să mai rezişti încă şi încă o zi. De amar nici nu vrei să ştii. Ai, acolo, printre străini, destul. Dar nici nu-ţi închipui că amarul te pândeşte, te aşteaptă şi acolo unde te gândeşti că ai scăpat de el. Şi ... ai venit, ai ajuns acasă. Cu bani şi gânduri numai de bine, începi să întinereşti căsuţa părintească, să fie leagăn de amintiri şi bucurii pentru copii şi nepoţi când se întorc din lumea largă. Dar nu întârzie să apară amarul. El schimbă părerile şi promisiunile, făcând să crească pretenţiile la moştenire. Multe fapte bune îşi pierd importanţa, se uită tot ce a fost cândva dulce. Amarul apare, tu-i amarul, la tot pasul! Te umpli de el peste tot şi când citeşti ziarele şi când priveşti la televizor şi pe stradă şi la meci şi la spital şi la primărie, în şcoală şi la biserică. Oriunde mergi şi orice vrei să faci, trebuie să stai numai cu mâna în buzunar. Dacă te-a simţit că ai lucrat în străinătate, nu rezolvi nimic, nu rezolvi absolut nimic şi nicăieri fără peşcheş gras. Multă amărăciune îţi lasă şi schimbarea atitudinii faţă de aproapele tău. Răutatea, ipocrizia, perfidia, violenţa se întind şi cuprind tineretul în care ne este speranţa într-o schimbare. Dar, până atunci, până va veni acea schimbare, dacă şi ţie, ţi-a pătruns acea amărăciune în suflet, nu te resemna. Nimic nu te poate mângâia mai mult decât, credinţa în Dumnezeu. Alături de cei care te preţuiesc, caută-ţi un loc drag, cu pădurea la căpătâi şi lasă creionul să-ţi facă ştiute gândurile, părerile, opiniile şi nu doar în versuri, dacă în proză simţi că te exteriorizezi mai uşor. Poate cândva, undeva, ajută, iar tu, simţi dulce măcar în gânduri, când amarul ţi-l verşi în rânduri. Şi nu-i leac mai bun pentru amărăciune decât să te laşi învăluit de farmecele naturii, descoperindu-i tainele, ascultându-i păsările şi susurul izvoarelor. Învaţă să te înţelegi cu vântul, îmbrăţişează copacii simţind puterea lor sau pătrunde în lumea mirifică a albinelor. Primăvara, explozia vegetală îţi revigorează trupul. Vara te vindecă, te relaxează cu miros de fân cosit. Toamna îţi aduce amintirile, te poartă pe tărâmul copilăriei, iar Iarna îţi răcoreşte sufletul, limpezindu-ţi gândurile. Uiţi de griji, uiţi de amar. Pacea şi liniştea sufletească te însoţesc mereu acolo, departe de stres, departe de lumea dezlănţuită! Încearcă!. . Merită să încerci. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DULCE ŞI AMAR / Ionel Davidiuc : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 530, Anul II, 13 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ionel Davidiuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Davidiuc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!