CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Leonid Iacob         Publicat în: Ediţia nr. 534 din 17 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Dublu eveniment la Cenaclul literar „Mugurii” al copiilor din Comăneşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 

Dublu eveniment la Cenaclul literar „Mugurii” al copiilor din Comăneşti

 
Joi, 21 iunie 2012, la Cenaclul literar „Mugurii” de la Clubul Copiilor din Comăneşti, vor avea loc două lansări de carte: volumul colectiv „În lumea cuvintelor şi volumul de debut editorial „Tortul copilăriei” aparţinând elevei Ioana Cristiana CERNEA, ambele apărute la Ed. Corgal Press, Bacău, 2012. Ambele cărţi sunt prefaţate de autorul acestui articol, în calitate de îndrumător al acestui cenaclu al copiilor cât şi ca realizator .  
Lansările se vor face în faţa părinţilor, profesorilor de şcoală, colegilor de clasă şi şcoală, rudelor acestor copii.  
Vom reda mai jos fragmente din cele două prefeţe:  
Pentru antologia „În lumea cuvintelor  
„Antologia de faţă cuprinde, într-un spaţiu tipografic restrâns, un număr de 25 de copii-poeţi, fiecare cu felul lui de exprimare, cu particularităţile lui, dar cu amprenta puternică a grupului din care fac parte: cenaclul. Sunt cuprinşi elevi din clasele II-XI ( majoritari fiind cei din ciclul primar), fiecare cu un număr mai mare sau mai mic de creaţii proprii.  
Printre cei antologaţi aici ( excepţie făcând doar cei din clasa a II-a) majoritatea sunt deţinători de premii judeţene, interjudeţene, naţionale şi internaţionale printre care enumerăm:Ioana Cristiana Cernea, Iulia Martin, Elena Daniela Gânguţ, Teodor Bogdan Vărăreanu, Adriana Maria Lăzărescu, Ana Maria Ignat, Alexandra Ghicajanu şi toţi cei din clasele liceale. Unii dintre ei au apărut în volumele colective editate la concursurile respective sau în reviste.  
În clasele mici tematica acestor compoziţii literare este restrânsă la universul tangibil al copilului: mamă, şcoală, plante şi animale, gâze, anotimpuri , joacă, jucării etc. Ele cuprind o lume în care realul se împleteşte cu imaginarul, pentru că necuvântătoarele, jucăriile vorbesc, se comportă ca oamenii, fiindcă personificarea este elementul primordial ce-l descoperim aproape în fiecare text. Uneori aceste texte sunt uşor umoristice dar pline de ingenuitatea vârstei, savuroase pentru oricine le citeşte cu bună credinţă.  
Începând cu clasa a VI-a registrul tematic se diversifică în sensul că lumea reală este filtrată liric, elementele figurative sunt mai multe şi apar şi mugurii incipienţi ai metaforei. Pe măsură ce vârsta creşte versurile devin mai fluente, mai pline de înţelesuri şi subînţelesuri, aceste rezultând din experienţa şcolară, din lectură şi, mai ales, din modul de percepere a lumii. Nu trebuie să ne aşteptăm însă la creaţii filozofice, fiindcă la vârsta preadolescenţei şi adolescenţei primordiale sunt autocunoaşterea, iubirea. E o tatonare a propriilor trăiri pe o scală de valori individualizată, uneori cu tonuri uşor melancolice, pesimiste.  
Pentru volumul de debut editorial „Tortul copilăriei” aparţinând elevei Ioana Cristiana CERNEA:  
Ioana Cristiana CERNEA (n. 01.01.2002) este o fetiţă de numai zece anişori, elevă acum în clasa a III-a, venită pe lume din tolba Moşului ca un cadou de început de an pentru părinţi. O fetiţă slăbuţă, cu ochi mari şi miraţi, descoperind lumea ce năvăleşte peste ea şi, mai ales, înfruntând-o. De ce? Pentru că de acolo, din sătucul de munte de unde este ea şi ai ei, vine zilnic la Comăneşti, la oraş, să înveţe pentru a ajunge o domniţă „cu multă carte” cum ar fi spus poetul, dar mai cu seamă pentru a avea o şansă în viaţă. Iar şansa i-a surâs nu numai pentru tainele învăţăturii ci şi pentru activităţi ce ţin de suflet , ajungând să descopere Cenaclul literar „Mugurii” de la Clubul Copiilor Comăneşti, pe care-l frecventează din anul 2010 ( din clasa a II-a). O activitate care-i place şi la care a avut şi rezultate, fiind premianta unui concurs naţional de creaţie destinat copiilor.  
Volumaşul de faţă cuprinde 45 de poezii scrise în perioada octombrie 2011 – mai 2012 (din cele peste 60 de lucrări ce-i aparţin ), un amalgam de teme şi motive ce ţin de universul copilăriei în care lumea este privită cu ochii cercetători şi miraţi ai sufletului care nu uită totuşi că este copil. De aceea şi titlul volumului vine de la o poezioară în care copilăria este imaginată ca un tort, cu mai multe blaturi şi creme: „Atunci când m-am născut, /am gustat prima mea felie /din tortul copilăriei, /care are un strat pufos de învăţătură,/ unul de somn foarte bun. /De joacă, este un strat colorat , /din care gust cu plăcere în fiecare zi./Am crescut /şi în fiecare zi îmi dau seama că straturile, /pe care le are tortul copilăriei, / sunt din ce în ce mai bune /şi mai delicioase!”…  
În poezioarele scrise de Ioana Cristiana nu trebuie să căutăm cine ştie ce înflorituri stilistice. Limbajul este curat, sincer şi nu depăşeşte graniţele vârstei ce o are autoarea şi considerăm că aşa este şi firesc. Chiar dacă nu se păstrează întotdeauna regulile prozodiei, poezioarele încântă având uneori şi uşoară tentă umoristică.  
Cartea este scrisă de un copil pentru copii dar şi pentru oamenii mari care mai au în suflet copilăria. Acest fapt ne-a îndemnat să o încurajăm să publice.”  
Cu certitudine este un eveniment deosebit în lumea micilor creatori de literatură din Comăneşti, o răsplată a muncii lor susţinute.  
 
Leonid IACOB  
 
Referinţă Bibliografică:
Dublu eveniment la Cenaclul literar „Mugurii” al copiilor din Comăneşti / Leonid Iacob : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 534, Anul II, 17 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Leonid Iacob : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Leonid Iacob
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!