CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 214 din 02 august 2011        Toate Articolele Autorului

Drumul de la Moldova Veche la podul peste Nera...autor Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DRUMUL DE LA MOLDOVA VECHE 

LA PODUL PESTE NERA

14 mai 2008 a fost o zi obişnuită pentru multă lume, sau mai bine zis pentru toată lumea. Pentru mine era neobişnuită, fiindcă nu mai ieşisem din oraş de foarte multă vreme, datorită suferinţei mele de a nu mă putea deplasa decât în 2 cârje sau bastoane cum le zic alţii. M-am trezit la ora 4 pentru a mă pregăti de drum, în primul rând pentru a ajunge la autobuz care e la circa 1 km distanţă de unde locuiesc eu. Vremea era frumoasă, o dimineaţă de primăvară liniştită, cu cerul senin, iar printre becurile iluminatului public mai vedeam câte o stea, dacă nu mai multe. Peisajele nocturne încă erau destul de noi pentru mine care nu ies din casă decât ziua, şi mai rar noaptea. Autobuzul condus de un vechi şofer, pensionar şi el, domnul Ioan BUZDUGAN aştepta în staţie, iar locuri erau la discreţie, fiind într-o miercuri când toată lumea era la muncă. Călătoria a început sub cele mai bune semne, căci motorul mergea lin, locul meu de lângă geam îmi permitea să văd şi lateral dar şi în faţă. Nimic deosebit de semnalat până la primele semne ale zilei. Cum drumul trece prin satele Măceşti, Pojejena şi Radimna, până ajungi le primele curbe de pe Piatra Albă nu mi s-a părut nimic deosebit. Cum autobuzul mergea într-un ritm destul de lent, puteam să văd copacii şi să admir salcâmii înfloriţi recent, să-mi amintesc anii de când acest drum se dădea în folosinţă, asta fiind prin aceeaşi dată 14 mai 1969, atunci călătoream cu un camion Carpaţi de ocazie pentru prima dată pe acest drum neoficial dat în folosinţă. Acum pe acelaşi drum, asfaltul în multe locuri spart dar oricum acceptabil. Încă de la ieşirea din satul Radimna vedem cum au apărut construcţii noi; un mini hotel al domnului Vasile BÂRSAN, fost miner, plecat din România prin anii 1970 şi stabilit în Austria unde se vede că a strâns ceva bani, şi care după revoluţia din 1989 i-a investit aici. O micro fermă a ex-senatorului de Caraş-Severin domnul doctor Ioan GUGA.
La începerea urcuşului pe Piatra Albă pădurea ne însoţeşte, şi cu tot zgomotul motorului auzim trilurile păsărilor pădurii. La punctul de apogeu al muntelui exista o mică parcare unde pot să se odihnească cei obosiţi. Coborârea e lentă, căci drumul are multe curbe şi şoferul autobuzului nu vrea să rişte un accident. Pădurea pare să se termine, însă suntem însoţiţi de salcâmii plantaţi acum circa 40 ani, când dealurile erau golaşe necesitând acoperirea lor cu vegetaţie, astfel că s-au plantat salcâmi şi puiet de pin, care acum au devenit pădure. Salcâmii sunt înfloriţi iar peisajul este cum nu se poate mai frumos. Ne apropiem de râul Nera, al cărui pod peste care vom trece, este acum în reparaţie pentru consolidare. Malurile râului în aval de pod sunt distruse de intensele exploatări de balast, şi care au lăsat gropi imense acoperite doar de alte aluviuni aduse de harnicul râu Nera. Omul care trebuia să intervină pentru consolidarea malurilor a rămas indiferent la propriile stricăciuni. Este ora 6 şi 30 de minute şi Soarele îşi face apariţia dintre nişte nori inocenţi si sfioşi, care ne anunţă că azi va fi o zi frumoasă.
Scris in 14 mai 2008 

 
Referinţă Bibliografică:
Drumul de la Moldova Veche la podul peste Nera...autor Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 214, Anul I, 02 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!