CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 217 din 05 august 2011        Toate Articolele Autorului

Drum prin Clisura Dunării...autor Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DRUM PRIN CLISURA DUNĂRII

Am călătorit de foarte multe ori pe drumul care leagă Moldova Nouă de Orşova, deci normal, prin Clisura Dunării. Ajungând la fostul pichet de grăniceri, practic ieşi din localitatea Coronini. Trecem peste un pod al pârâului Cicălovăţ un alt mic afluent al Dunării. Fără vreo importanţă acum, dar foarte exploatat în trecut, aici fiind mai multe mori de apă. Acestea fiind proprietăţi comune ale mai multor familii care îşi aveau stabilite zilele când puteau măcina, şi cât puteau măcina. Acestea erau aşa zisele mori cu ciutură, care funcţionau cu apă puţină. Acum nu mai există niciuna, fiindcă mulţi localnici au mori care funcţionează cu energie electrică. Frumuseţea drumului este că pe partea stângă a fluviului sunt munţii cu pereţi abrupţi, pe sub care drumul se strecoară, iar în partea dreaptă ne însoţeşte Dunărea şi putem vedea malul sârbesc. Se poate vedea clar cetatea Golubăţului, cetate legendară, pe sub care sârbii au săpat un frumos tunel, pe unde trece drumul care de asemeni urmează cursul marelui fluviu. Un obiectiv turistic de interes pe malul românesc, este peştera Gaura cu Muscă, plină cu lilieci, dar care se spune ar fi şi cuibul muştei golumbace. La marginea drumului sub gura peşterii exista un izvor limpede cu apă potabilă, prilej de oprire pentru mulţi călători, de odihnă şi chiar vizitare a peşterii. Malul Dunării este populat de numeroşi pescari sportivi-amatori, care îşi etalează cele mai diverse unelte de pescuit, cazându-se temporar în corturi sau rulote tractate de autoturismele proprii.
Drumul pe care mergem acum a fost trasat cu peste două mii de ani în urmă. Pe aici au trecut de a lungul secolelor numeroase oştiri ştiute şi neştiute de istorie. Este posibil ca acest drum să fi avut şi variante pe crestele munţilor din apropierea Dunării, dovada fiind multele tezaure monetare descoperite prin locurile plasate pe înălţimi. Ca semn a trecerii pe aici romanii au lăsat celebra TABULA TRAIANI care se află pe malul sârbesc chiar în Cazanele Mici. Mai aproape de zilele noastre împăratul Franz Iosif (1848-1916) a refăcut drumul şi constructorii au plasat o tablă asemănătoare la 1885 mai jos de localitatea Coronini prin care se consfinţeşte această construcţie. Localnicii îi spun acestui loc; LA ICOANĂ! Dar noi călătorim în anul 2009 şi rulăm pe un drum asfaltat şi pe anumite porţiuni foarte bine semnalizat rutier, încât rămân chiar mirat! Apropiindu-ne de un alt afluent al Dunării, vedem o deschidere mai largă a văii Alibegului, fostă vatră a satului vechi, sau bătrân cum îi spun localnicii, foarte bine descris de învăţătorul Alexandru MOISI în Monografia Clisurii tipărită în anul 1934 la Oraviţa. Alibeg se presupune a fi dat de numele fiului sultanului Mehmed! Asa o fi? Astăzi la Alibeg e pustiu, doar în zilele frumoase aici se campează multe autoturisme şi se încing grătarele în weekend.
 

Referinţă Bibliografică:
Drum prin Clisura Dunării...autor Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 217, Anul I, 05 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!