CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1060 din 25 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Drum iniţiatic
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

A vorbi despre iubirea creştină înseamnă, de fapt, a vorbi despre Dumnezeu şi este, desigur, un demers iniţiatic ce presupune, pe de o parte, o experienţă duhovnicească în duh şi adevăr pe care doar puţini o au, pe de altă parte, o cunoaştere aprofundată a “teologhisirii” subiectelor principale puse în discuţie şi, în cele din urmă, o atenţie sporită în urmărirea textelor, însoţită, bineînţeles, de o meditaţie profundă a conţinutului acestora. În acest sens, un text poate să-ţi trezească un entuziasm care poate fi luat el însuşi sentiment de dragoste faţă de Dumnezeu.  

De aceea, scrierea de faţă se doreşte a fi doar o încercare timidă de a prezenta pe scurt, drumul iniţiatic al întâlnirii cu Dumnezeu, experimentarea dragostei Lui, aşa cum au înţeles-o Sfinţii Părinţii din monumentala traducere, din limba rusă, a Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae - Filocalia. Demersul nu este unul exhaustiv, multe din repere vor lipsi în mod necesar, dar va încerca într-o oarecare măsură, să arate că omul poate nimici păcatul, poate răspunde la chemarea lui Dumnezeu şi poate primi harul divinităţii. Nu avem în vedere, în mod deosebit, o “scară a iubirii”, cum este, de exemplu, Scara raiului aSfântului Ioan Scărarul, prezentată în modul cel mai practic posibil, ci, mai degrabă, o încercare mai redusă şi mai teoretică de a arăta că omul se poate despărţi de patimi prin jertfa de sine şi prin asceză cu o singură condiţie: să creadă în puterea Celui ce s-a făcut om pentru ca omul să se îndumnezeiască – Iisus Hristos.  

Într-o altă ordine de idei, se încearcă scoaterea în evidenţă o realităţii lumii în care trăim, şi anume că omul este dependent de lucrurile lumii, legat prin propriile lui afecte, cum spunea Părintele Stăniloae în Ascetică şi mistică, dar pervertind afectele naturale prin păcat. În aceste condiţii, dragoste nu va fi deloc, în afara celei idolatre sau egolatre. Numai omul responsabil de lucrarea duhovnicească, numai omul jertfelnic, cel ce-şi asumă crucea lui Hristos, poate învinge dependenţa de patimi. Şi abia apoi va putea experimenta dragostea de Dumnezeu şi de aproapele.  

Experienţa iubirii, aşadar, este experienţa cea mai deplină pe care o poate avea un om. Dar ea se află la capătul căii presărate cu suferinţe şi cu necazuri, la fel cum Învierea se iveşte abia după suferinţa crucii. Am văzut însă că pentru Părinţii din Filocalia (şi evident, şi pentru ceilalţi) nici o suferinţă nu e prea mare pentru dobândirea negrăitei iubiri a lui Dumnezeu. Condiţia este una singură: Calea, Adevărul şi Viaţa să fie Iisus Hristos, Dumnezeul devenit om pentru ca oamenii să devină dumnezei.  

În consecinţă, de la omul dependent, prin omul jertfelnic, către dragoste, aceasta este calea. Fiindcă fără renunţarea la sine, fără asceza împotriva patimilor, orice dragoste este doar iubire egoistă de sine care nu are nimic de-a face cu adevărata dragoste cerută de Dumnezeu oamenilor prin porunca pe care a dat-o prin Domnul Iisus Hristos. Este lesne de înţeles faptul că nimeni nu poate renunţa la sine şi nu-şi poate înfrânge voia proprie fără ajutorul Duhului Sfânt care lucrează împreună cu voinţa omului, susţinând-o în lupta ei. Aceasta este taina victoriei asupra puterilor demonice – o împreună-lucrare a voinţei umane şi a puterii dumnezeieşti.  

Doamne, ajută!  

Ştefan Popa  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Drum iniţiatic / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1060, Anul III, 25 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!