CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  Dr. Mite Măneanu,PREFAŢA LA MONOGRAFIA COMUNEI GLOGOVA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

PREFAŢA LA MONOGRAFIA COMUNEI GLOGOVA  

Dr. Mite Măneanu  

Din antichitate istoricii au reţinut pentru posteritate doar acele fapte şi evenimete care au impresionat în mod deosebit conştiinţa individuală şi colectivă din diverse locuri şi arealuri. Marea majoritate a oamenilor-cei trăitori la sate-nu se regăsesc în paginile cărţilor de istorie, nici individual(aceasta nu ar fi fost posibil), nici la nivel comunitar. În cazul Istoriei Românilor situaţia este cu atât mai evidentă şi mai acută din acest punct de vedere cu cât se ştie că timp de aproape două milenii(până în pragul epocii moderne) imensa majoritate a strămoşilor noştri trăiau în aşezări rurale, răspândite pe întreg spaţiul românesc. O astfel de concentrare de viaţă rurală românească găsim şi în partea de vest a Olteniei. Aici, vestigiile arheologice şi documentele istorice atestă existenţa a peste 1000 de aşezări rurale, răspândite din şesurile Dunării până în podiş şi văile premontane, iar de aici până sus, către culmile munţilor Carpaţi, încă din mileniul I d.Ch.. Din acestea, aproape jumătate au dispărut de-a lungul timpului(de fapt s-au strămutat), însă urmele existenţei lor s-au păstrat în memoria pământului, a locurilor şi oamenilor, precum şi în numeroase documente şi izvoare.  

Remarcabila forţă identitară a satelor româneşti”veşnicia s-a născut la sat”cum scria cu adâncă înţelepciune şi îndreptăţire marele filozof Lucian Blaga)s-a exprimat însă tacit şi în acest spaţiu, prin păstrarea şi dezvoltarea limbii şi credinţei strămoşeşti, a datinilor şi obiceiurilor, miturilor, legendelor, eresurilor, precum şi valorilor esenţiale ale artei, culturii şi civilizaţiei româneşti.  

Cercetarea sistematică, cu mijloace moderne, şi punerea în circuitul ştiinţific al acestui imens tezaur de valori istorice, culturale şi de civilizaţie, conservat”în situ” de satele româneşti în general şi de cele din nord vestul Olteniei în special, constituie o datorie dar şi o şansă pentru toţi cei ce abordează diverse laturi şi domenii ale ştiinţelor socio-umane. Astfel, istoria locală, regională şi naţională se va îmbogăţi cu noi argumente, dovezi şi semnificaţii, care vor consolida poziţia românilor în concertul valorilor civilizaţiei universale. Asemenea argumente se regăsesc şi în demersurile membrilor Asociaţiei Cultural-Agrare”Satul Românesc”, (cu activitatea în judeţele Mehedinţi şi Gorj), şi ai Societăţii de Istorie şi Cultură ’’Porţile de Fier’’care şi-au propus şi au realizat multe dintre dezideratele evocate, în sensul cercetării şi valorificării ştiinţifice a inestimabilului patrimoniu al civilizaţiei rurale româneşti din această parte de ţară unde şi în viaţa sătenilor acestor meleaguri’’sună clar obârşia rurală cum curge în şuvoiul vijelioaselor ape, limpezimea izvorului”, citându-l pe Ilarie Debridor.  

În cazul lucrării de faţă asistăm la o izbutită aplicare a acestor considerente, reunite sub tutela generoasă a inspiratului concept cultural –istoric al localismului creator, formulat şi susţinut de marii noştri învăţaţi Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Constantin C. Giurescu, ş. a., în perioada interbelică, principiu care, iată, prinde un viguros contur prin monografia, realizată de inimosul profesor de Limba şi Literatura Română şi atent şlujitor al muzei Clio, neobositul Ilie Paraschiv,care a avut năzuinţa de a dărui istoriografiei şi culturii româneşti o valoroasă şi bine documentată monografie alcătuită în buna tradiţie a şcolii monografice româneşti din perioada interbelică. Faţă de alte alcătuiri monografice precare, întâlnite din păcate tot mai des în spaţiul publicistic românesc, Monografia Glogovei, este o carte temeinică,”clădită’’ ca un adevărat edificiu social-istoric, cu eforturi deosebite, dar şi cu argumente ştiinţifice remarcabile. Simpla trecere în revistă a sumarului acestui important volum ilustrează evoluţia istorică şi transformarea vieţii oamenilor din arealul Glogovei, cu parcurgerea celor mai importante epoci şi momente istorice şi asumarea transformărilor, inevitabile pe parcursul îndelungatului drum străbătut de aceşti glogoveni, adevăraţi şi valoroşi exponenţi ai virtuţilor neamului românesc în multe şi dificile perioade şi evenimente din trecut.  

Evocarea personalităţilor primilor boieri-oşteni şi viteji glogoveni-mehedinţi, care împreună cu alţi asemenea lor, au pus temelie graniţei de apus a Ţării Româneşti, dând prin excepţionale fapte de vitejie şi înţelepciune nume şi renume de Mehedinţi acestor locuri şi mai ales munţilor care străjuiau graniţa ţării spre apusul plin de provocări. Stau mărturie despre virtuţile Glogovenilor faptele de vitejie şi spirit românesc ale unui Lupu Pharnicul Mehedinţeanu, viteazul căpitan al lui Mihai Viteazul în faţa căruia”şi-a vărsat sângele” la Călugăreni ispravă pentru care a primit importante danii domneşti în zona Glogovei şi a fost sprijinit să dobândească chiar moşia Prunişorului, locul de baştină al autorului acestei monografii. După acesta, şi el la rându-i desprins tot dintr-un neam de Glogoveni, marele agă Lupu Buliga Mehedinţeanu, a luminat epoca lui Matei Basarab, cu faptele sale de credinţă şi vitejie la graniţa de apus a ţării, dar şi în întreg spaţiu românesc. După aproape un secol şi jumătate, strănepotul lui Lupu Buliga, marele pandur Tudor Vladimirescu, se forma în spiritul Glogovenilor, în sânul acestei familii, pentru a duce mai departe virtuţile neamului nostru şi, îmbrăcând cămaşa morţii în 1821, să deschidă Epoca Renaşterii Naţionale, pentru tot norodul românesc.  

Toate acestea, precum şi altele, ilustrate cu talent, argumente istorice şi convingere de autor în valoroasa sa monografie, îndreptăţesc aprecierea noastră pozitivă despre imensa muncă şi dăruirea depusă de autor şi minunatul rezultat al acestor eforturi. Cunoscând îndeaproape preocupările istoriografice ale Dl. Profesor Ilie Paraschiv, care ne-a făcut deosebita plăcere de a fi colaborator al Societăţii şi Revistei de Istorie şi Cultură Porţile de Fier, ale căror principii şi îndrumări istoriografice le-a pus în practică prin această monografie a Glogovei,conducerea Societăţii de Istorie şi Cultură Porţile de Fier, a acordat Domnului profesor Ilie Paraschiv, Diploma de Excelenţă pe anul 2012 pentru activitatea sa istoriografică şi culturală, concretizată în realizarea monografiei de faţă. Toate acestea recomandă lucrarea pentru publicare şi folositoare lecturare, iar pe autor pentru binemeritate elogii. Vivat, Crescat, Floreat, Glogova şi Oamenii săi!  

 

Prof. Dr. Mite Măneanu,  

Preşedinte- redactor şef al  

Societăţii şi Revistei de Istorie şi Cultură  

Porţile de Fier  

Referinţă Bibliografică:
Dr. Mite Măneanu,PREFAŢA LA MONOGRAFIA COMUNEI GLOGOVA / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 929, Anul III, 17 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!