CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  Dr. Mite Măneanu, Elita politică românească în sec al XIX-lea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dr. Mite Măneanu  

 

Elita politică românească în secolul al-XIX-lea  

În Tările Române(Valahia şi Moldova)elita politică conducătoare a fost încă de la fondarea acestora ca state, în sec XIII- XIV, boierimea, termen şi instituţie de influenţă bizantină, cu rădăcini milenare în limbile şi realităţile sanscrite şi turanice (boi-puternic,înalt). Timp de peste şase secole, de la cunoscuta menţiune de maiores terae din Diploma Cavalerilor Ioaniţi(1242), găsită la Vatican, care reflectă realităţile politice şi social-economice din Oltenia şi o parte a Munteniei, boierii, ca expresie particulară a elitelor politice sud-est europene şi ruseşti, au asigurat conducerea politică militară, precum şi pe cea administrativă, culturală şi spirituală a celor două ţări române dând şi susţinând principalele dinastii domnitoare româneşti: Basarabii şi Muşatinii şi garantând neîntrerupt până în secolul al-XIX-lea, independenţa şi autonomia Ţărilor Române, unitatea civilizaţiei româneşti prin păstrarea limbii neolatine, a specificului naţional şi credinţei strămoşeşti, a trăsăturilor definitorii ale poporului român.  

În secolul al XIX-lea după valul de transformări produse în întreaga Europă de Epoca lui Napoleon I, elita politică românească are de făcut faţă unor mari provocări. Este perioada frământată în care au loc patru războiaie între Imperiile Rus şi Otoman, toate având ca miză geo–strategică Ţările Române şi controlul Peninsulei Balcanice cu strâmtorile, dar şi a celor trei revoluţii naţionale şi social politice: cea din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, cea din 1848 şi cea din perioada 1856-1866 de restructurare şi unitate naţională. Toate acestea au influenţat direct sau indirect elita politică(clasa boierească) românească în direcţia transformării acesteia în sens european , progresist. Întradevăr, românii din Ţara Românească şi Moldova au avut privilegiul de a nu-şi pierde clasa politică conducătoare tradiţională( cum s-a întâmplat în Grecia, Bulgaria, Serbia, Albania s. a. ), ci de a beneficia de un proces excepţional de transformare a acesteia într-o elită politică intelectuală şi militară modernă , de tip european. Sub influenţa ideilor progresiste din apusul Europei fii boierilor olteni, munteni şi moldoveni întorşi în Patrie, pun în practică politică şi socială marile reformecare au transformat radical statul şi societatea românească în sec. al XIX –lea . Astfel întreaga elită politică boierească ajunge să susţină calea europeană a evoluţiei poporului român şi acceptă voluntar o serie de sacrificii majore precum renunţarea în 1858, la rangurile şi privilegii boiereşti acceptând în 1864 ca ţăranii să fie împroprietăriţi cu 2/3 din suprafaţa moşiilor lor – caz fără precedent în istoria Europei. În plus sunt de acord cu o constituţie modernă ( cea din 1866) care consolida statul şi principiile democratice de guvernare.  

Unirea Principatelor, Reformele lui Cuza, aducerea Princepelui Străin –Carol Işi obţinerea Independenţei în urma participării la Războiul din 1877-1878, sunt repere majore şi clare că elita politică românească de esenţă boierească şi–a îndeplinit menirea de factor conducător(vector) în stat şi societate chiar şi după şase secole de viaţă politică în acest spaţiu al românităţii iar reprezentanţii acestora vor constitui fermentul de bază ale elitelor cetăţeneşti din societatea românească a sf. sec. XIX-lea, cele care au contribuit la înfăptuirea României Mari.  

Mai pe larg acest subiect vedeţi la Mite Măneanu Boierimea din Oltenia în perioada 1821-1864, editura MJM , Craiova , 2005 şi Boierii din Oltenia în secolul XIX, Editura Tiporadical, Drobeta Tr Severin , 2008,  

 

Referinţă Bibliografică:
Dr. Mite Măneanu, Elita politică românească în sec al XIX-lea / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 858, Anul III, 07 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!