CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1077 din 12 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dr. Mihaela Colbeanu. Ştiinţă, ştiinţă şi omenie...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Doctoriţa Mihaela Colbeanu, medic primar, medicină internă este unul dintre oamenii care chiar şi dacă ar evita să-şi prezinte nobila profesie cuiva care nu o cunoaşte, tot ar demasca-o privirea, glasul, o anume manieră de a aşeza discuţia pe o ordine care o deosebeşte de toate, prin cultură, elocvenţă, exemplaritatea vorbirii cu răbdarea de a asculta şi răspunde adecvat, nu străpungător, tăios, în controversă neînlăturabilă, ci cu voinţa şi puterea argumentului.  
  
Vorbeşte doveditor şi foarte agreabil, priveşte în ochi şi dedică atenţie importanţei din cuvânt, coerenţei, dincoace şi dincolo de dezinvoltura din frază care ar putea evita sinceritatea. Nimeni nu poate să mintă un astfel de om. Vorbeşte atât de frumos cu fiecare şi manifestă grija de a fi de folos celui care îşi dă mâinilor şi minţii ei, corpul rămas fără pavăze în faţa asediului bolii, vulnerabil dezamăgirii şi spaimei de durere.  
  
În relaţia medic-pacient, doctoriţa Mihaela Colbeanu profilează reiniţierea naturii umane destul de accentuat deviată în lumea modernă. La un consult medical, doctoriţa Mihaela Colbeanu reaşează omul în umanul din care are fiinţă, în umanul din sine, în umanul în care se regăseşte şi se reconstituie, convins că antiumanismul se declanşează din om, împotriva omului, iar biruinţa în lupta cu el se repurtează vindecând omul.  
  
Bolnavul i se predă doctoriţei chiar dacă va fi crezut până atunci că deţine monopolul cunoaşterii şi sănătăţii de fier. Doctoriţa Mihaela Colbeanu, cu mâinile goale îl lasă fără muniţie autodistructivă pe pacient şi îl întinde blând pe patul alb, supunându-l întru binele ce-l aşteaptă de pe urma tratamentului. Or, aceasta presupune ştiinţă, ştiinţă, ştiinţă... Muncă, pasiune, sacrificiu... Dar mai presupune, omenie !...  
  
Profesează medicina în oraşul în care s-a născut, a copilărit, a fost educată, a învăţat, până la absolvirea liceului. Îi cunoaşte pe mulţi dintre cei pe care îi consultă, le face tratament, îi vindecă. Tocmai de aceea e indusă o legătură infiltrată într-o intercomunicare cu trecutul şi cu actualul, unul neînlocuindu-l însă, pe celălalt.  
  
Azi, Neli (aş-i spuneau prietenii), fiica domnului profesor Mihai Drimbe, cumva o „Smărăndiţa popii” şi ea, căci greu era să fii în cercul de prieteni ai fetei profesorului, e doctoriţa Colbeanu, fără îndoială, unul dintre cei mai buni medici dintotdeauna ai oraşului Buhuşi.  
  
Absorbită totalmente în atribuţiile medicale care guvernează în faţa tuturor prezenţelor publice, doctoriţa Mihaela Colbeanu se confruntă acum cu o colegialitate bazată pe raportul medic-pacient, în primul rând, fixând între acestea respectul care vine de la sine şi care construieşte baza exclusiv profesională a serviciului medical ce nu poate cădea în faţa preferenţialismului generator de derizoriu şi neîncredere.  
  
Doctoriţa Mihaela Colbeanu este mai presus medic, iar mai prejos nu există nimic în ce o priveşte. Tot comportamentul ei este la linia respectului în comunitatea buhuşeană, în care e primitoare şi dăruitoare de preţuire, într-un raport reciproc şi egal cu oamenii.  
  
Mihaela Colbeanu e un medic şi un om de valoare al oraşului Buhuşi, care îşi oferă nerezervat toată pasiunea şi iscusinţa medicală, interferând cu o neexagerată perspectivă de a fi coloana pe care se susţine cultura şi sănătatea unui oraş care trebuie să scoată în faţă oameni frumoşi la suflet, ce rămân frumoşi chiar de-ar fi ca urâţenia să-şi edifice digul de piatră între cer şi pământ! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Dr. Mihaela Colbeanu. Ştiinţă, ştiinţă şi omenie... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1077, Anul III, 12 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!