CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 999 din 25 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dr. ing. Emil Vamanu. Apa, materie vitală şi act estetic
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dr. ing. Emil Vamanu. Apa, materie vitală şi act esteticParte a vieţii, forţă suverană a ei, vehicul, fundaţie, componentă materială şi spirituală a lumii, apa coexistă cu viaţa, este viaţă translată între ludic şi atmosferic, inert şi viu, lume şi cosmos, fiinţă umană şi conlocuitori ai planetei, subterani sau supraterani ai lumii vegetale şi lumii animale... Niciodată cu tendinţa de a se fixa, apa întemeiază cel mai actual şi real, trecerea. Indisolubilă vieţii, temporal şi zonal conflictuală, apa este factorul neînlăturabil determinant în întreaga durată a existenţei planetei al variaţiei civilizaţiei ei. Alături de credinţe, noţiuni, coduri, standarde de viaţă, apa este inerenta condiţie, legea, promotorul legii vieţii, legătură a lanţului genetic.

Ştiinţificul, practicul, obiectivul care încorporează apa miraculoasă şi colosală, egală în vârstă cu viaţa, proporţională în invazie cu progresul umanităţii, civilizaţia, întemeierea şi dezvoltarea societăţilor umane este totodată sursă a imaginaţiei estetice, a creaţiei artistice. În toată istoria umanităţii, apa a fost inspiratoare a vieţii sufleteşti umane, perpetuându-se spre infinit şi eternitate, schimbându-şi stările continuu, întocmai ca materia vie şi mediul social. Apa este dintotdeauna artă în sine, dar şi obiectivare a imaginaţiei.

Există, de la începuturile vieţii şi totuşi e perpetuu nouă, deoarece se creează perpetuu şi produce lucru fizic perpetuu creator. Nu se întemeiază pe imitaţie, are formele materiei cele mai fascinate.

Pentru oamenii de ştiinţă, apa nu semnifică elemente artistice, convenienţe estetice. Oamenii de ştiinţă studiază apa şi o întrebuinţează în consecinţă, cu rigiditatea şi exactitatea căutării binelui practic pentru umanitate, nu a binelui estetic, în mod exclusiv. Lucrul cu şi pentru apă, din partea oamenilor de ştiinţă este călăuzit prin raţiunea rigidă şi înţelegerea vieţii, spre calea dinamică şi constructivă a omului, ca înnobilare a condiţiei vieţii, prin profitul material din partea apei, nu prin devoalarea spiritului în actul creaţiei estetice, deşi ambele efecte ale apei conlucrează atât în subconştientul uman, cât şi prin legile naturii, neexplorabile, în natură.

Apa, în totalitatea ei este armonie, iar, în măsura în care se cunoaşte direcţia căutării echilibrului naturii se descoperă că ea năzuieşte spre perfecţiune. Este parte a libertăţii naturii, acordul, armonia, substanţa, condiţia ei, fără ca umanitatea să fi reuşit a-i descoperi limitele pe diferite trepte universale.

Şi totuşi, omul de ştiinţă, dr. ing. Emil Vamanu, directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret exclude irelevanţa virtuţilor morale şi artistice, semnificaţiile plasticizate ale apei intersectate cu logica distinctivă a prezenţei ei în lucrul practic. Inginerul Emil Vamanu priveşte esenţialul frumos al vieţii, prin corelarea frumuseţii cu adevărul logicii, într-o relaţie estetică-etică-vitală a apei cu omul. Descoperind „vaduri” de conexiuni metaforice între apă şi om, dr. ing. Emil Vamanu, în convorbiri şi opinii exprimate fără rigoarea expunerilor ştiinţifice, personifică şi portretizează afectiv apa, asemănând-o cu femeia. Apa, în firul descriptiv al dr. ing. Emil Vamanu este precum femeia, frumoasă, urâtă, grandioasă, firavă, mirabilă, teribilă, lină, spintecătoare, tăcută, tunătoare, calmă, dezlănţuită, sacră, diabolică, mamă trupească, mamă sufletească, mamă vitregă, iubitoare, trădătoare, rai, iad...! Ocrotitul, întreţinutul, iubitul femeii se translează din perspectiva opiniilor inginerului Emil Vamanu şi în nevoia de a păstra, îngriji, adora, îndigui şi stoarce binefacerile apei.ABA Siret a făcut recepţia finală a 21 de lucrări de apărare împotriva inundaţiilorPercepem cel mai bine apa din pahar (poate că o dezavuăm pe cea din vin), apele acumulate în lacuri mirifice, apele, mame ale raiului peisagistic din pâraie, râuri, fluvii, mări şi oceane, apa din lacrimi sau, printr-o contemplaţie dincolo de realul vizual, apa din nori... Dar apa este pretutindeni. De aceea niciun domeniu ştiinţific nu o omite.

Apele mari, fluviale, pot ajunge adeseori în conflicte dramatice cu omul. În acest caz, mâna omului, cea care de cele mai multe ori răscoală apele, este decisivă în a le opri acţiunea devastatoare.  

Ca parte a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Siret are responsabilităţi majore în acest sens, unul pe al cărui fir se încheagă statornice conversaţii din care se alcătuiesc materiale de presă, cu purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Georgiana Cernat. „Implementarea strategiei de dezvoltare a politicii Guvernului în domeniul gospodăririi apelor şi protecţiei mediului”, spune Georgiana Cernat, „ţine de strategia de management a inundaţiilor pe termen mediu şi lung, urmăreşte în primul rând protecţia oamenilor şi a bunurilor acestora prin realizarea unor lucrări de amenajare a cursurilor de apă prin diguri, apărări de maluri, regularizări”.  

În decursul acestui an, Administraţia Bazinală de Apă Siret a efectuat recepţia finală pentru un număr de 21 lucrări de apărare împotriva inundaţiilor realizate în judeţele Bacău, Vrancea, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Suceava.  

În judeţul Bacău s-au făcut lucrări de amenajare pe pârâul Bahna, în zona localităţii Luizi Călugăra; dig mal drept râu Siret aval UHE Galbeni, etapa II; dig mal drept râu Siret aval UHE Răcăciuni, etapa II.  

În judeţul Suceava s-au făcut lucrări de amenajare, pârâu Moldoviţa şi afluenţi, în zona comunelor Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Frumosu şi Vama; apărare de maluri, pârâu Ciotina, comuna Iacobeni; amenajare pârâu Izvorul Alb în zona municipiului Câmpulung Moldovenesc; regularizare pârâu Pătrăuţeanca în zona acumulării baraj mobil Mihoveni; amenajarea braţului stâng şi pragului de fund pe pârâul Suceviţa, în zona localităţii Marginea, judeţul Suceava - etapa I; amenajare pârâul Suceviţa în zona Satu Nou şi în zona podurilor de pe DN 17 A în comuna Marginea; regularizare şi apărări de mal pârâul Remezeu, comuna Vicovul de Jos - etapa I; regularizare pârâul Râşca la Bogdăneşti; amenajare râu Moldova pe tronsonul Brăieşti-Băiseşti, comuna Cornu Luncii (HG 796/2010); îndiguire mal stâng râul Moldova în zona podului Berchişeşti-Capu Câmpului, comuna Capu Câmpului; dig apărare oraş Siret pe pârâu Negostina, (HG 833 - 834/2008).  

În judeţul Neamţ s-au făcut lucrări de amenajare albie râu Siret şi râu Moldova la Roman, (HG 833, 834/2008); amenajarea albiei râurilor Siret şi Moldova la Roman, etapa I, (HG 942/2010); regularizarea albiei pârâului Taşca la Taşca, în comuna Taşca; regularizarea albiei pârâului Hamzoaia la Taşca în comuna Taşca.  

În judeţul Vrancea s-a efectuat consolidarea râului Siret pe zona Suraia.  

În judeţul Iaşi s-a efectuat dig apărare oraş Paşcani, etapa II;  

În judeţul Botoşani s-a efectuat amenajarea malului stâng al râului Siret în aval de podul DJ 208 D, în zona localităţii Hânţeşti-Bucecea.  

„Recepţia finală a unei lucrări”, precizează directorul ABA Siret, Emil Vamanu „se efectuează după împlinirea termenului de garanţie, la 24 de luni de la recepţia la terminarea lucrărilor. Comisiile de recepţie, din care au făcut parte specialişti ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi ai Ministerului Mediului, precum şi reprezentanţi ai comunităţilor locale au verificat starea tehnică a lucrărilor şi modul în care acestea s-au comportat după finalizare şi până în prezent. Comisiile au constatat faptul că lucrările au fost executate respectând standardele de calitate, s-au comportat bine, atingându-şi scopul pentru care au fost executate şi nu au necesitat remedieri pe perioada de garanţie. Ca urmare a comportării corespunzătoare în exploatare, s-a procedat la recepţia lor finală.  

Aceste lucrări hidrotehnice au drept scop realizarea unor albii stabile şi asigurarea unor condiţii bune de scurgere a apei. Este important, însă, ca ele să fie completate de măsuri ce exced atribuţiile instituţiei noastre, cum ar fi construcţia de drumuri în rambleu, cu rol de dig, înfiinţarea de perdele forestiere, împăduriri, realizarea de acumulări, reconsiderarea secţiunilor podurilor, redimensionarea sistemelor de canalizare şi de scurgere a apelor pluviale”.  

Lucrările realizate de către Administraţia Bazinală de Apă Siret, conduse cu rod de un director care întemeiază expresii metaforice în spirit şi le coordonează în act, la scară monumentală, inginerul Emil Vamanu, leagă în Moldova destinul apelor de destinul uman. Peisajul magnific riveran al Moldovei, atât de afectiv plasticizat în multe rânduri de către dr. ing. Emil Vamanu, ca parte a frumosului natural, devine prin lucrările ce ţintesc siguranţa oamenilor, un frumos premers, însoţindu-se cu binele.  

Frumosul şi binele curg pe văile apelor, împreună, în Moldova. Apa şi omul s-au îngemănat în sensuri absolute de pace cu natura. ABA Siret, instituţie condusă capabil şi cu dragoste de către dr. ing. Emil Vamanu a făcut ceea ce va rămâne ca urmă a străduinţelor ce se văd şi se vor vedea! (Aurel V. ZGHERAN-aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Dr. ing. Emil Vamanu. Apa, materie vitală şi act estetic / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 999, Anul III, 25 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!