CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1076 din 11 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dr. Hilda Rotaru. Importanţa colosală a punctelor de sprijin
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Când ne ajung prietenii din copilărie „oameni mari”, înţelegem pentru prima oară, iar de atunci din ce în ce mai mult, subiectivitatea şi individualitatea umană. De copii, când suntem cu toţii candidaţi la umanitate, ar trebui fără inegalităţi, credem, şi devine dureros când încetăm aceasta, că nu e nicio logică ascunsă în derularea vieţilor noastre şi totul va fi să meargă la vedere, iar drumurile copiilor spre viitor nu se pot desnoda şi împrăştia niciodată.  

Dar nu este deloc aşa! Din nefericire şi din necesitate! Întreaga viaţă a omului e ca o ecuaţie înşirată pe o foaie de caiet, care pleacă de la o cifră iniţială şi se încheie într-o cifră sau o sumă de cifre cu însuşire de rezultat care poate fi şi zero. Între iniţial şi rezolvare sunt calcule mai scurte sau mai lungi, în funcţie de traiul fiecărui om. Toate semnele din ecuaţie sunt analizabile logic în contextul numai al ecuaţiei corespunzătoare. Adăugirea sau scoaterea unui semn, din totalitatea operaţiilor respectivei ecuaţii deplasează toate calculele la absurd, induce fatalitatea nerecunoaşterii, riposta logicii faţă de încercarea de a se înstrăina destinul unui om, prin demonstraţii deviate.  

A copilărit, de la începutul până la destrămarea unei generaţii ca toate generaţiile şi deopotrivă ca niciuna, la Buhuşi, în judeţul Bacău, doctoriţa de azi, „nemţoaica” Hilda Rotaru. Avea de acasă numele Balint, şi era fiica uneia dintre familiile de germani aşezaţi în târgul de odinioară, de postăvari, pe care ei germanii l-au înflorit cu o biserică patrimonială în stil gotic (azi ortodoxită, de parcă nici nu a fost), cu un ansamblu de case aspectate monumental într-o arhitectură a aşezămintelor transilvănene specifice etniei germane şi cu amprente care s-au spulberat, ale spiritului şi culturii civilizaţiei vestice. Cândva, alături de evrei şi unguri, germanii erau o parte preponderentă a mozaicului etnic de la Buhuşi, din care s-au încrengat şi înrădăcinat ţiganii, în timp ce s-au decimat şi chiar au dispărut unii dintre ceilalţi.  

Spre binele aşezării, „nemţoaica” Hilda Rotaru nu s-a strămutat niciodată, oricât de greu a devenit de trăit de la o zi la alta, în Buhuşiul în care a căzut în genunchi fabrica de postav, trăgând după ea singura şansă de bază a locurilor de muncă pentru majoritatea locuitorilor.  

Întreaga sa viaţă, citadină a Buhuşiului, doctoriţa Hilda Rotaru şi-a autozidit biografia sub vederea şi cunoaşterea locuitorilor oraşului, dintre care mulţi i-au fost colegi de generaţie, parteneri de joacă, prieteni din copilărie. Nu există un corpus metodologic, nici de specialişti, nici de teorii pentru reconstituirea amintirilor, mai veridic decât prezentul în continuitate şi vizibil. Din acest punct de vedere, Hilda Rotaru nu are multe necunoscute fiind întâlnită curent, printre concitadinii săi, ca un obişnuit al faptului zilnic. Fiecare întâlnire cu ea oferă principiile operatorii ale amintirii care creează perspectiva unei reconstrucţii din trecut, deşi înfăţişările actualului desemnează schimbări.  

Fiecare revedere cu Hilda Rotaru, azi o foarte respectabilă doctoriţă din Buhuşi, transmite un cod de translare în copilărie. Era o superbă domnişoară, cu părul blond-castaniu şi corpul înmlădiat ca prin inelul ce subţiază şi dă graţie balerinei. Era o domnişoară fină, elegantă, corpolentă. Era o domnişoară frumoasă, atrăgând orice privire, însă proiectând prin distincta linişte a chipului, neacordul investigării cu ochi sfidători. Ochii adolescentei Hilda, gesturile şi cuvântul atrăgeau, dar nu provocau. Va fi cucerit pe mulţi colegi, în taina sufletească a colegilor ei, multe suspine s-or fi topit, dar cine s-ar fi putut apropia de ea vreodată, câtă vreme, dintotdeauna, din copilărie, până azi când este o doamnă împlinită, mamă a doi copii (Răzvan, jurist la o firmă multinaţională în Olteniţa şi Codrin, medic neurolog la Sibiu), cu nepoţi, drept regulă a pertinenţei şi meritului vieţii, nimeni nu a văzut-o decât la braţul soţului ei, Petru Rotaru?! Parcă străduindu-se să reprezinte din adolescenţă forma de modele ale iubirii, Hilda şi Petru (Titi) fac să apară ca posibil un vis nesfârşit, într-o dragoste statornică!  

Astăzi, Hilda este doctoriţa care nu arată ca pierzătoare a vreuneia dintre calităţile ce au ales-o a fi plăcută tuturor. Plăcuta impresie pe care o făcea, o face şi acum. Nu sunt decât apriorice expresiei sale actuale în relaţie cu întreaga comunitate, impresiile frumoase pe care le făcea când era adolescentă. Şi astăzi are o conversaţie agreabilă, o fineţe şi o sublimitate a purtării cu oamenii, iar în prim-planul în care se încadrează, ca om de valoare al oraşului Buhuşi, se plasează incomparabilă în ceea ce priveşte activitatea ei medicală de care beneficiază comunitatea. Este doctor de boli infecţioase, un doctor cu ani adunaţi în neacord cu drumul spre îmbătrânire, dar în echivalenţă cu experienţa profesională.  

Nu sunt circumstanţe globale oneste care consacră profesioniştii spre orizontul apoteotic, altele decât circumstanţele profesionalismului însuşi, incontestabil, iar din această cauză, oameni ca doctoriţa Hilda Rotaru devin modele ce nu trec neobservate. Doctoriţa Hilda Rotaru ajunge la această regulă, devenind model care ar putea fi al multora. Experienţele asimilate de la absolvirea studiilor medicale universitare, până azi, cu treceri prin toate gradele profesionale şi răspunderile asumate, ca şef de secţie ori director medical de spital, pot fi reguli de integrare pentru medici mai tineri sau nu, în portofoliul de oameni de valoare ai oricărei comunităţi.  

Doctoriţa Hilda Rotaru a ajuns la baza sistemului medical ce deserveşte o comunitate, fără de care implacabila suferinţă umană coexistentă în viaţa fiecăruia, ar devasta pe locuitori. Doctoriţa Hilda Rotaru este unul dintre oamenii de valoare ai oraşului ei natal care, pe cât de tare se clatină, pe atât de mult are nevoie de astfel de puncte de sprijin. Aportul doctoriţei Hilda Rotaru la binele comunităţii din Buhuşi edifică premisele importanţei colosale ale acestor puncte de sprijin. (Aurel V. ZGHERAN - aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Dr. Hilda Rotaru. Importanţa colosală a punctelor de sprijin / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1076, Anul III, 11 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!