CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1075 din 10 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dr. Cătălina Lăzăroiu. Interiorizarea aptitudinii raportabile la admiraţie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Au existat şi vor exista întotdeauna modele apte să confirme în orice împrejurare că omul este cofondatorul lumii, fără să atace credinţele în creatorul universal. Omul este parte a propriei naşteri şi deveniri, până azi şi până la nesfârşit lucrător al propriei înfrumuseţări, etern aspirant la inversarea ecuaţiei felului său de a fi: întâi să aibă moartea, apoi naşterea! Ordinea aceasta ar răsturna umanitatea şi ar arunca asupra ei cheia care descuie eternitatea. Dar umanul e fixat pe calcule invariante şi de aceea, omul nu are a se abandona veşniciei, ci a răzbate prin stări diferenţiale, supus naşterii, supus vieţii, supus propriului sfârşit - aceasta-i singura triadă reală care demonstrează existenţa finită a omului, irepetabilitatea vieţii, totalitatea trăirilor, de la un capăt la celălalt. În această globalitate, boala e un focar al luptei celei mai incisive a omului, cu răul din sine.  

Orice sens inductiv al bolii nu se deplasează decât pe abstragerea din viaţă a unui mai scurt sau mai lung bine, pentru meandrele chinului. Chinul, dacă ar avea corp şi suflet, ar avea parte de cea mai tiranică schingiuire din partea omului, în lupta cu el, dar e o stare, nu o entitate materială, e o funcţionalitate abstractă care controlează simţurile fiinţei umane şi nu numai. Chinul nu poate fi captivat, constrâns, distrus. Chinul se produce în şi din om, de aceea nu poate fi distrus fără a distruge pe cine îl produce.  

Totuşi, se poate încheia un armistiţiu între om şi chinul omului. Cine îl face?! Medicul! Medicul este notarul care autentifică pacea între om şi chin. Cum? Supraveghind, interzicând, întârziind, cu preţul uneori al sacrificiului, agresiunea bolii, distrugându-i bolii armele, întărind garnizoana de sănătate a omului, uneori cu propria participare la lupta de apărare.  

Armele fizice şi psihice ale bolii sunt generative de mari şi nemiloase chinuri ale omenirii. Şi atunci, medicul nu mai are nevoie de o metametodologie, legi, supralegi, decrete, dictate, spre a fi sprijinit, la rândul său, ci trebuie să i se dea totul, de la respect, la iubire şi asigurarea salariului foarte bun, până la ascultare şi încredere, pentru că medicul, dacă ne ia chinul, sau ni-l micşorează, ne dă totul. Trebuie ca cineva să atingă iubirea extremă de avere cu orice preţ, pentru a nu fi dispus la un moment al insuportabilei suferinţe, să dea întreaga sa avere pe sănătate şi pentru măcar o secundă de viaţă în plus.  

Şi atunci, de ce România îşi chinuie medicii?! De ce medicii români trăiesc mai greu decât minerii din Donbas?! Medicul nu este subdiacent societăţii româneşti, medicul este deasupra ei, unde treapta e uzurpată azi.  

Şi totuşi, mulţi dintre medici, marea majoritate dintre medici, între două subcomponente ale vieţii - viaţa socială şi viaţa personală - se dedică până la exclusivitate, primei. Un astfel de medic este Cătălina Lăzăroiu, medic generalist, ecografist care deserveşte secţia de Urgenţe a Spitalului Orăşenesc Buhuşi. Orice medic înglobează diferite niveluri ale dăruirii profesionale, dar în ce o priveşte pe dr. Cătălina Lăzăroiu, este vorba despre fructificarea unui har pe care îl primesc oamenii aleşi: dăruirea de sine !  

Povestea vieţii sale e o odisee care îşi începe slovele în satul Blăgeşti, din judeţul Bacău, în care s-a născut. Toată structura sufletească a doctoriţei de azi, are un cod de o consistenţă proprie, închegată de interrelaţia ei dintotdeauna şi aşezarea de pe Bistriţa, în care a văzut lumina zilei şi a copilărit. Acest cod sufletesc e un cod comun, deşi nu o convenţie colectrivă, cu toate că din satul Blăgeşti au mai plecat spre lumea nouă, nebănuită, urbană, alţi sârguincioşi ai învăţatului, ajunşi azi intelectuali onorabili, printre care doctoriţa Elena Mazilu, reumatolog, doctoriţa internistă Elena Alistar, renumitul doctor al inimii Eduard Apetrei... (atâţia medici ar trebui să sperie oricare cătrănită boală, dar cu toate acestea, satul Blăgeşti are şi el bolnavii lui!).  

Pe un asamblaj de date biografice nu se poate face o creionare afectivă, a doctoriţei Cătălina Lăzăroiu, căci nu doar în funcţie de principiu de coerenţă se poate vorbi despre biografia doctoriţei, ci mai ales ca o expresie a priorităţii sentimentale. Pentru că este un om frumos, sensibil, cu lumină în suflet şi într-un surâs în stare să biruie noaptea unei lumi, cu o căldură a vocii capabile să topească o întreagă lume glacială. Soţul este originar din ţara întinderilor deşertice ale Peninsulei Arabice, Yemen. Opt ani a locuit în Orientul Mijlociu, dr. Cătălina Lăzăroiu urmându-şi soţul, Al Aqil Abdulwali, de asemenea doctor, cu studii universitare absolvite în România, unde şi este stabilit azi alături de familie, şi căreia îi cunoaşte, respectă şi admiră cultura şi tradiţiile. În ţara natală i-au rămas şapte fraţi şi mama, tatăl său nemaifiind în viaţă. Venit din cea mai săracă parte a lumii arabe, o ţară cu o fabuloasă cultură în mozaicul cultural asiatic, dominat de islamism, doctorul Al Aqil Abdulwali este în prezent unul dintre medicii cu competenţe pe care se bazează serviciile medicale de care beneficiază pacienţii deserviţi de Spitalul Orăşenesc Buhuşi. Doctorii Cătălina (Lăzăroiu) şi Abdulwali Al Aqil sunt o familie de medici respectabili în comunitate. Au trei copii, pe Al Aqil Caty, de paisprezece ani, pe Al Aqil Mohamed, de zece ani şi pe Al Aqil Miruna, de opt ani.  

Deşi cu filoane diferite, îndepărtate în culturi neasemănătoare, această familie de doctori e un zăcământ de entitate umană de valoare, aşezat în slujba comunităţii buhuşene, la cărămidăria ei din care, an cu an se ctitoreşte un viitor pentru oraşul moldovean de la capătul judeţului Bacău şi din inima spirituală a României, Buhuşi. Mărindu-se numărul oamenilor de valoare care se aşează definitiv în acest oraş, în contrapondere cu cei care îl părăsesc, se asigură o continuitate a pulsului vieţii, la standarde civilizate şi prospere.  

În configuraţia generală a locuitorilor oraşului Buhuşi, doctoriţa Cătălina Lăzăroiu este un medic şi un om care nu ţine de statisticism demografic, ţine de biografia spirituală a aşezării. Doctoriţa Cătălina Lăzăroiu insuflă spiritul rar al apropierii de om, al pătrunderii la sufletul omului, al interiorizării în profesia medicală a aptitudinii raportabile la admiraţie! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Dr. Cătălina Lăzăroiu. Interiorizarea aptitudinii raportabile la admiraţie / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1075, Anul III, 10 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!