CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 362 din 28 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Două reviste de excepţie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Două reviste de excepţie: 
  
“Vestea “pentru frumoasele “Icoane Bănăţene “ 
  
Între cele două sărbători; a Naşterii Domnului Iisus şi Anul Nou, mi-au sosit din Mehadia, ca două astre ce luminează cerul literaturii române, expediate de scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, revistele “Vestea “ şi “Icoane Bănăţene “. 
  
Apărute într-o ţinută grafică de excepţie cu un conţinut bogat şi inedit, abordând probleme de istorie literară, motivul icoanei în literature română, dezbătând idei de actualitate socială şi culturală, cele două reviste, coordonate de neobositul promotor cultural, ctitor de reviste, Nicolae Danciu Petniceanu, membru de seamă al Ligii Scriitorilor Români, lărgesc paleta revuistică a publicaţiilor cu profil literar şi cultural din ţara noastră. 
  
Revista “Vestea “ se deschide cu articolul “Amintiri din decembrie 1918 “ semnat de Ştefan Hărăguş, şi continuă cu un interesant articol al istoricului Ionuţ Ţene “Cu buldozerul prin Sarmisegetuza Regia.Aşa preţuiesc autorităţile trecutul Daco-Romanilor “.Citim cu evlavie poemul “Eminescu “ de Grigore Vieru, dar şi aflăm că “Poporul roman a revendicat întregul Banat istoric. Au fost meetinguri şi mişcări stradale. Glasul –Gazetei Transilvaniei- peste ani “, articol reprodus din numărul festiv din 1 iunie 1919, din “Gazeta Transilvaniei “. Profesorul Turculeanu Mirela închină un medalion poetului Eugen Jebeleanu( n.24 aprilie 1911 Câmpina- m. 21 aug.1991, Bucureşti). 
  
O pagină este dedicată poetei clujene, născută pe meleguri drăgăşenene, Titina Nica Ţene, membră fondatoare a Ligii Scriitorilor, 
  
sub rubrica “O doamnă a literelor române “, unde sunt publicate poemele “Cheia bătrânei “ şi “Doamne ajută-mă ... “, nu înainte de a fi prezentată prin “Datele bio-bibliografice “. 
  
Profesoara Ionela Mihaela Domilescu publică un interesant articol despre cei 5o de ani scurşi de la înfiinţarea Liceului Tehnologic din Mehadia. 
  
Semnează poezii scrise cu talent G.Bălteanu, Corina Giorgiana Paraschiv, inclusiv Al.Florin Ţene, născut la Drăgăşani, căruia i se publică o pagină de poeme, cum ar fi: “În căutarea lui Dumnezeu“, “Icoana, singură printre picturi “, “Lumină pentru mama “ şi “Balada bradului de Crăciun “, însoţite cu datele bio-bibliografice, din care aflăm că a fost primit ca membru corespondent al Academiei Americană Română, toate cuprinse sub genericul “Unul dintre marii scriitori ai României “. 
  
Cea de a doua revistă editată de neobositul scriitor Nicolae Danciu Petniceanu şi primită, este “Icoane Bănăţene “, având o ţinută grafică şi estetică deosebită. Această revistă este dedicată personalităţilor născute în Banat. Revista se deschide cu un editorial semnat de ctitorul ei, intitulat “Cărţile pe faţă “(Motivaţie ).După care Al.Florin Ţene publică eseul “Motivul icoanei în literature română “, despre care redacţia notează la subsolul paginii”Cititorul, în contextual ideatic al revistei-Icoane Bănăţene-, să reţină ultimul text subliniat din acest superb eseu”.  
  
O “icoană bănăţeană” este poetul Vasile Brbu din Uzdinul sârbesc , profesorul Nicolae Andrei, preotul Vasile Popovici, colonelul Ioan Curiţă, erou din Primul Război Mondial, Generalul Ioan Drăgălina, Valeri Leu, muzeograf, profesorul Daniil Laitin, Alexandru Nemoianu- icoană românească pe pământ American, etc. 
  
Întradevăr, întreaga revistă este o adevărată icoană ce pune în lumina cititorilor profilul de “icoană “ a personalităţilor ce au trăit pe meleagurile scăldate de Bega. 
  
Cele două reviste prezentate succint în aceste rânduri ne conving că dragostea de istorie şi cultura română a scriitorului Nicolae Danciu Petniceanu este nelimitată şi că el însuşi este o icoană a literaturii naţionale. 
  
Karina Drăgaş 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Două reviste de excepţie / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 362, Anul I, 28 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!