CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 301 din 28 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Două portrete
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Două portrete - Mazilescu, CV Bănescui  
  
Virgil Mazilescu ( 1942-1984) 
  
Numele lui Virgil Mazilescu este uneori pomenit şi azi în presa culturală, în referirile unor critici, comentatori de literatură. A fost un boem , dar în poezie s-a dovedit un perfecţionist. Avea o privire paşnică, dar a avut de a face cu miliţia populară pe care a ironizat-o şi de la care a primit bătăi, aresturi. Am în faţă volumul său mai cunoscut „ Guillaume poetul şi Administratorul”( Ed. CR – 1983, lector - Mircea Ciobanu) . Poetul a fost în corespondenţă cu D. Ţepeneag, care se afla, „fugit” la Paris. Cităm din volumul menţionat ( a avut trei antume şi un volum postum) . Cine este poetul din carte? Este „proprietarul unui milion de cheiţe ruginite”, ..... care îşi mângâie părul printre lacrimi”. Adminstratorul ar putea fi dictatorul Ceauşescu, după opinia unora, iubitor de câini, un om aproape bătrân.  
  
„Mă pregătesc să desenez printre frunzele arţarului o pisică”, scrie cu sensibilitate şi imaginativ poetul. Volumul conţine versuri incendiare, este surprinzător că nu a fost forfecat de cenzură - „pentru că de frig şi chiar de glonţ nu se mai poate muri”... ” odihnească-se în pace... poate vom avea şi noi de pe urma lui ceva de câştigat”. Premonitoriu, gândindu-ne că volumul a apărut cu peste şase ani înainte de eliminarea lui Ceauşescu. În schimb Guillaume, care este şi prenumele lui Apolinaire, doreşte să ajungă din nou în pântecele mamei,. Trăieşte printre flori sălbatice, ar avea nevoie de o bicicletă, iar poetul Mazilescu i se adresează – „ mă copilul meu mă străinul meu mă unde te duci tu mă”. Presupunem că autorul ar fi dorit să meargă şi el Vest, avea prieteni acolo. Poemul este subintitulat – scrisoare, iar după 1989 a fost publicată corespondenţa între Mazilescu şi D. Ţepeneag. .Revine la Administrator „care poate s-o sfeclească în orice moment”.Unele titluri încântă prin expresivitate – „ Peisaj artificial sub formă de trup omenesc”, „ Întemeierea unei lumi a plânsului care nu se vede”, ş.a. Multe trimiteri la regimul în care am trăit şi noi cei născuţi mult înainte de 1989- lupii albaştri ( securiştii? ), „asocierea frigului cu întunericul este o operă măreaţă”, „ avem grija chiriei şi a morţii” ( deşi la chirie nu se stătea prost), „delaţiuni şi trădări posibile”, etc. Îmi amintesc de Virgil Mazilescu, l-am văzut o dată în faţa Casei Monteoru, sediul scriitorilor, privea atent la oricine intra, dădea impresia de om care aşteaptă să fie filat. Probabil că era. A fost un poet valoros şi ar mai fi avut multe de spus, dar cenzura şi viaţa de boem i-au barat itinerarul pământesc, deşi importanţa sa nu este neglijabilă. Regăsesc unele stihuri de ale lui Mazilescu în poemele douămiiştilor neo-expresionişti.  
  
Constantin Virgil Bănescu ( 1982- 2009) 
  
Un tânăr de 27 de ani şi-a luat viaţa la Târgovişte, în casa părintească. Un fapt divers şi tragic. M-a impresionat profund, pentru că l-am cunoscut personal pe Constantin Virgil Bănescu, era corector şi apoi redactor la Editura Hasefer. Părea timid, dar nu era, avea o privire tristă, părea distant, vorbea puţin, deşi ulterior am aflat că avea numeroşi prieteni, congeneri, era unul dintre poeţii de referinţă ai „generaţiei 2000”. Primul volum i-a apărut chiar în acel an, „ Câinele, femeia şi ocheada”, apoi a mai publicat „Floarea cu o singură petală„, ”Acelaşi cer care nu e” ( Ed. Vinea- 2006). I-au fost traduse poeme în germană, slovenă, spaniolă, a avut mai multe burse în Germanias, a fost invitat la diverse festivaluri internaţionale, i s-au acordat premii. 
  
„ Boala mea este viaţa”, „ Nu am probleme cu somnul, ci cu adormitul”, spunea cu umor amar Bănescu, iar în versuri este ... paradoxal, stilul său şochează şi încântă, pare un om cuprins în totalitate de propria poezie, fără poză, ci din convingere. „ Te iubesc mai mult decât te iubeşti pe tine însăţi” ..„capătul pământului nu este capătul cerului”... „capătul iubirii nu are capăt”, „răsuflu pe pagină/ cu gura aproape de hârtie” „mă faci cel mai frumos cu orgasmele tale”, „ „sunt o masă întinsă ţie/ eşti o masă întinsă mie/ doar mâncându-ne unul pe altul/ întindem o masă soarelui”„ aici vreau să scriu/ unde nimic nu este adevărat”, „înăuntrul iubirii dinăuntrul braţelor mele/ e tot ce văd” , „tu eşti izvorul sărutului meu”, „e o linişte nouă/ iar noi tocmai am adormit”, „ răspunsul nu mai e de mult în oglindă”, „piciorul de om face drumul de om”„mă întorc în trupul tău/ cum m-aş întoarce în camera mea”, „ răutatea celor din jur mă face mai bun”, „forţa de a scrie poiemul vine doar din poem”. Undeva el scria că la 23 de ani nu mai avea ce să scrie, dorea să moară. A ars repede, s-a mistuit din cauza temperaturii înalte la care a trăit. A fost covârşit de iubire, de frumuseţea femeii, de poezie, era înţelept ca un om bătrân şi bun. Poemele sale, în parte, sunt aforistice. Mare păcat că s-a dus prea repede. S-a grăbit. 
  
Boris Marian  
  
________________________________________ 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Două portrete / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 301, Anul I, 28 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!