CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 906 din 24 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorul ca sentiment al aducerilor aminte
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronic[ de Al.Florin Ţene 
  
Dorul ca sentiment al aducerilor aminte 
  
Poetul Darian Marcoci născut în câmpiile elizee ale Turzii, vine în întâmpinarea cititorilor săi cu volumul “Dor “, apărut la Editura NICO, 2012, volum care înglobează 45 de poezii, scrise în stil clasic. 
  
Încă din titlu autorul ne sugerează starea eului poetic care este frisonat de sentimentul de melancolie produs din dorinţa de a retrăi în preajma a ceea ce a fost odată, un fel de alean, sau nostalgie, sau mai degrabă o dorinţă puternică când copil fiind scruta “ intens printre castani/Când seara se lăsa albastră”, aşteptând mama “Nelinişti de copil strângeam,/Făr`a rosti niciun cuvânt ... / La tine-n braţe mă trezeam,/ Şoptind:”mamă, miroşi a vânt. “(Dor ). 
  
Dar, şi prenumele poetului, Dorian, poate să ne conducă spre o derivaţie de la DOR, însă, mai degrabă este denumirea populaţiei stabilită în Pelopones, în Grecia insulară, spre Asis Mică, fiind şi denumirea al unui dialect al limbii greceşti vechi. De aici, poate, provine şi întoarcerea poetului mereu spre teritoriul solar al Dobrogei. 
  
Poeziile lui Darian Marcoci sunt de fapt trăiri secvenţiale în locuri şi clipe unde paşii l-au purtat, răbufniri al interiorului tulbure, un fel de prindere, în formă genuină, a fluxului memoriei: “Un sat cu rostul între dealuri,/ Mai greu privit de ochi străin,/ Cu-ncondeieri de ritualuri/Pe temelie de stăpân.” (Archiud). 
  
Poetul e însă la limita dintre confesia învolburată şi delirul suav, într-o regie destul de echilibrată, împletind referinţa cultural-geografică cu amânuntul biografic, după o logică cel puţin bizară, de realism autentic. Darian Marcoci are, indiscutabil, pregnanţa imaginii, a metaforei, însă pierde uşor controlul analogiei, al asociaţiei lirice. Amestecul de patetism şi ironie fină, de elegie şi sarcasm, de descripţie şi enumerare prozaică, de simboluri preţioase şi detalii anodine denotă, în ciuda percepţiei proaspete, multă uşurinţă a versificării, în care descoperim un soi de naivitate: “ Au mărunţit zarzării neaua/Şi-au readus-o în coronae?/ Ori s-a jucat printre “bidoane“/ Aprilie cu bidineaua ?“( Aprilie). 
  
Observaţia nu e lipsită nici de aerul reflexive şi, chiar când tema lirică are “glas de romanţă “, o anumită tandreţe a tonului aureolează discursul, îmblânzindu-I suflul romantic:”O noapte cu stele, pe grinduri şi ape/ Renaşte tăcerea, iar luna încape/ În somnul cu vise din iarna croită/ Suflării tăioase de stepă, ursită ... “(Noiembrie în Deltă ). 
  
Semnul cel mai limpede că mai presus de obiectul confesiunii stau conştiinţa acesteia, reflexul retoric al mărturisirii, poetica amintirii este faptul că rememorarea, cel mai adesea, chiar prin asumarea convenţiei: “Băncile “sufletului se-adâncesc/ Pe o alee-n dăinuire,/ Aliniate-n mod firesc/ Iubirilor din amintire. “”Aleea “, sau “Acolo e gândul şi sufletul meu,/ Pe-ntinderi de ape salmastre,/Nemărginire ce-atrage mereu/ În braţele sale albastre.”( Dobrogea). 
  
Elanul confesiunii e cenzurat de construcţia poeziei, de ritmul şi rima acesteia mereu în mitologia cărţii, viaţa ţi textul se află în veşnică confruntare, încât versurile construiesc, simultan, o biografie şi o poetică. Substanţa psihologică devine, în acest caz, o proiecţie a poetici.Acesta e întreg farmecul poeziilor lui Dorian Marcoci: educarea sensibilităţii prin inteligenţă şi instinct artistic. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dorul ca sentiment al aducerilor aminte / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 906, Anul III, 24 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!