AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poeme > Pitoresc >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 626 din 17 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Doriţi o ţigară?

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

- Şi cum îţi spun, văd într-o dimineaţă un bărbat căutând prin gunoaiele pe care le aruncă sătenii la capătul unei uliţe care dădea pe câmp. Mi s-a făcut milă de el, l-am strigat dar nu mi-a răspuns şi mi-am dat seama că nu m-a auzit. L-am bătut pe umăr şi când s-a întors, i-am dat doi lei.  

- Oh, ce bine, pot să-mi cumpăr şi eu ţigări azi!  

- Eu voiam să-ţi cumperi pâine, nu ţigări.  

- Oh, nu pâine; dacă fumez nu mi se mai face foame.  

- Nu mai fuma că-ţi face rău. Lasă-te de fumat că te îmbolnăveşti.  

- Nu pot, am încercat şi nu pot.  

Şi mai departe mi-a întors spatele continuând să caute chiştoace. Ce zici de asta?  

Prietenul meu nu părea revoltat ci mai degrabă intrigat: cum de nu-şi dă seama că ce făcea el era boală curată? Şi cei mai înrăiţi fumători, dacă sunt sinceri, recunosc că fumatul este atât de nociv, că dacă s-ar mai naşte odată, ar fugi de el ca diavolul de tămâie.  

Fumatul este o temă despre care s-a scris şi se vor mai scrie de aici înainte tomuri, poate chiar biblioteci întregi cu mesajul: Fumatul este dăunător sănătăţii!  

Poate că tocmai lucrurile care ţin de natura evidenţei, sunt mai greu de primit.  

- Da, fumatul poate că este dăunător pentru alţii, dar pentru mine, nu.  

Şi când îşi dau seama că este prea târziu, se resemnează şi îngenunchează în faţa acestei metehne la modă.  

Şi am făcut legătura cu învăţătura care spune că prin ceea ce greşeşte un om, prin aceea se şi pedepseşte. Fumătorul este acela care îşi programează singur boala, suferinţele şi chiar durata vieţii. Cu o nonşalanţă şi o inconştienţă demne de o cauză mai bună. Toţi potenţialii lui duşmani la un loc, nu reuşesc să-i facă atâta rău cât îşi cauzează singur pentru iluzoria plăcere a trecerii fumului peste pleură. Şi dacă el nu trage singur concluziile dramei că este prea târziu, poate le tragem noi, cei din apropierea lui.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Doriţi o ţigară? / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 626, Anul II, 17 septembrie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!