AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Dorina Stoica         Publicat în: Ediţia nr. 1219 din 03 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Dăruire şi respect sau dreptul la poezie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Păreri personale despre Antologia “Nemuritorii cuvintelor”  
aprilie 2014  
Cont pe facebook mi-am făcut abia anul trecut. Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit aici o mulţime de grupuri literare si reviste care îşi oferă cu generozitate spaţilul virtual spre a fi ocupat cu scrierile autorilor consacraţi dar si ale începătorilor. M-am înscris pe câteva grupuri şi am purces la a posta din creaţiile mele mai noi sau mai vechi, publicate în carţile proprii dar şi texte originale. Aşa am descoperit si revista online “Popasuri Culturale Româneşti” coordonată de scriitoarea Silvia Urlih, o persoană dăruită oamenilor şi cuvântului scris, cum aveam să aflu în scurt timp.
Ideia unei Antologii de poezie contemporană mi-a surâs de la început şi am trimis textele cu încredere şi fără vreo ezitare. Deoarece numele celor din această carte erau postate pe grup le-am cerut prietenie virtuală considerând că a fi coautor la o carte înseamnă şi socializare. Astfel i-am cunoscut pe majoritatea celor care suntem acum împreună autori în „Nemuritorii cuvintelor” de la „Editura StudiS” -2014.
Apărută ca o rezultantă a revistei on-line “Popasuri Culturale Româneşti„ cartea cuprinde în cele 479 de pagini creaţii deja publicate dar si texte nepublicate încă ale unui numar impresionant (40) de poeţi, mulţi dintre ei fară volume publicate dar şi poeţi consacraţi din diferite colţuri ale ţări şi din diaspora românească iubitoare de poezie si de-a noastră limbă româneasca dulce “ca un fagure de miere”.
40 de nume, tot atâtea moduri de exprimare, cu biografii diferite dar având toţi în comun dragostea de poezie şi pentru cuvântul scris: Adriana Achihaei Botez, Alina Simona Gheorghiu, Andrei Mînzăreanu, Beniamin Stoianov, Camelia Cristea, Carmen Enache, Cornelia Diţa, Cristian Bodnărescu, Cristian Ţîrlea, Diana Olteanu, Dida Diana Cioponea, Dorina Elena Halas, Dorina Stoica, Ecaterina Şerban, Elena Angheluţă Buzatu, Elena Valeria Ciura, Elisabeta Luşcan, Eugen Baciu, Eugen Paul Popa, George Safir, Gheorghe Puiu Răducan, Ileana Sprinciana, Ioana Prelucan, Ion Ene Meteleu, Ion Ţoanţă, Lăcrămioara Teodorescu, Maria Elena Chindrea, Marian Marele, Mariana Mihai, Mădălina Elena Barbu, Mihai Gafencu, Nicolae Nistor, Ninel Vrânceanu, Olguţa Trifan, Silvia Urlih, Stejărel Ionescu, Valentin Irimia, Veronica Popescu, Victor Martin, Zamfira Costan.
Dacă ar fi să caracterizez prin câteva cuvinte această carte aş numi-o fără teama de a greşi “o declaraţie de dragoste” (în sensul de dăruire necondiţionată). Ce altceva poate fi atâta muncă depusă de către acei care s-au aplecat cu răbdare si cu migală asupra acestui proiect, respectiv Silvia Urlih coordonator şi Elena Buzatu cea care cu generozitate ne-a tradus fiecăruia câte o poezie în limba engleza?
Cartea este masivă, consistentă, bine structurată, ordonată, arată bine şi exterior şi interior are destul de puţine greseli (inerente oricărei tipărituri). Participarea poeţilor la alcătuirea cuvântului de întâmpinare “Cuvântul şi nemurirea lui”, cu un text în proza inspirit de titlul Antologiei mi se pare originală şi bine venită. Astfel, cititorul poate înţelege că poetul poate fi oricând si prozator şi invers şi că talentul nu este îngrădit de un anumit gen literar. Totuşi am şi o mică nedumerire ca să nu-i spun întristarte legată de aspectul exterior al volumului. De ce nu este scris numele cărţii pe cotor? O fi un sens ascuns care mie îmi scapă sau este o scuzabilă şi omenească greşeală?
Când deschizi cartea eşti întâmpinat de chipuri luminoase, zâmbitoare, melancolice sau doar gânditoare de „oameni frumosi”, pozele celor 40 de poeţi. Pentru mine bucuria este cu atât mai mare, cu cât aceşti oameni îmi sunt "prieteni" în lumea virtuală. Cu ei mă întâlnesc în fiecare dimineaţa la cafea când deschid calculatorul, familiali precum casnicii mei...
Gestul doamnei Elena Buzatul de a traduce câte o poezie în limba engleză mi se pare cu atât mai frumos şi mai generos daca luăm în consideraţie faptul că alte Antologii oferă translator plătit pentru traducerea unor creaţii în diferite limbi (acest lucru este normal, munca se plateşte). Vă mulţumesc distinsă doamnă pentru darul de suflet pe care ni l-aţi făcut cu generozitate, ca un adevarat creştin ce oferă fară a aştepta nimic de la nimeni. Dumnezeu să vă răsplătească din preaplinul darurilor Sale.
In această carte nimeni nu este privilegiat, nimeni nu este defavorizat, toţi au şansa de a fi savuraţi aşa cum o masă încărcată de bucate alese se oferă unor drumeţi înfometaţi. Atenţia acordată aspectului paginii până la cel mai mic detaliu, aranjarea versurilor, caracterele scrisului, chenarul paginii, toate acestea sunt o dovada a grijii doamnei Silvia Urlih şi a celor de la editură pentru un aspect cât mai plăcut al cărţii ce se remarcă meritoriu prin originalitate şi personalitate.
Nu am avut încă timpul necesar citirii tuturor poeziilor doarece sunt multe şi trebuiesc lecturate pe îndelete pentru a pătrunde în sufletele gingaşe ale poeţilor care şi-au pus în ele o fărâmă din trăirile lor, dar din cât am citit am simţit un puternic sentiment religios, patriotic, dragoste de natura înconjurătoare, de părinţi, de copii şi mult, mult eros. O revărsare de talent spontan, sincer, ca răcoarea unei dimineţi de vară, suflete de poeţi ţinute în palma tremurândă, fluturi îmbrăcaţi diafan în culori siderale, har prins între paginile unei cărţi, clipe oprite în loc spre a mărturisi frumuseţea unui timp în care poezia ţine de foame de sete, de mama, de ţară, de speranţă de sănătate a sufletului şi trupului. Această nouă Antologie de poezie confirmă încă odată proverbul, „românul s-a născut poet.”
Rasfoind-o nu m-am putut opri să nu spun cu voce tare în liniştea încăperii în care lucrez: “ce frumuseţi ai ascuns Doamne în sufletele muitorilor oameni şi cât de mult îi iubeşti de-i laşi să întindă spre Tine o punte, pe care să poată urca în minunata şi veşnica Ta Împărăţie, POEZIA!”
A consemnat Dorina Stoica  
Referinţă Bibliografică:
Dăruire şi respect sau dreptul la poezie / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1219, Anul IV, 03 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!