CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1076 din 11 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - REALISMUL MAGIC AL ORNEI BEN-SHOSHAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cunosc de aproape lucrările pictoriţei Orna Ben-Shoshan şi totuşi, dacă trebuie să le încadrez într-o anumită categorie, într-un gen anume, ezit. Orna este posesoarea unui stil propriu, absolut original, cu rezolvări ingenioase şi care creează privitorului o senzaţie de bine şi o stare de optimism. Pentru că în afară de metafore surprinzătoare, aluzii inteligente şi compoziţii aparent ciudate, strecoară o undă de umor sănătos şi stenic.  
 
În fapt, pictura ei ne propune o realitate diferită a existenţei. Tematica destinsă şi preocupările aparent derutante şi chiar inutile ale personajelor pledează, concret, pentru o lume mirifică, o lume a tuturor posibilităţilor. Şi, într-adevăr, figurile ei mistice se joacă, dansează, depăşesc dificultăţile cu uşurinţă, trăiesc într-o altă lume, cu alte fireşti dimensiuni. Dar vom descoperi şi esenţializări cu încărcătura filozofică într-un univers mereu fabulos.  
 
Orna Ben-Shoshan foloseşte cu dezinvoltură noţiuni de astrologie, pictura ei abundă de miracole, vise şi meditaţie, oracole şi, desigur, spiritualitate. Ea este interesată de metafizică şi filosofii alternative, elemente de cabalistica combinate cu modernismul artei vizionare. Şi în acest concept care oferă un sens unic al formelor, luminii şi spaţiului reuşeşte performanţa de a ignora cu subtilitate aspectul religios.  
 
Pictoriţă este, în mod surprinzător, autodidactă. Dar poate că tocmai aici stă explicaţia pentru originalitatea ei, nefiind tributară nici unei şcoli. O adâncă experienţă spirituală şi o independentă a interpretării, o imaginaţie fecundă, la care se adăugă procesul lung şi meticulos al elaborării se sublimează firesc în lucrările de ulei pe pânză sau în arta digitală, pe care le semnează.  
 
Vom numi stilul ei realism magic, fără să greşim prea mult. Oricum, lucrările ei caracterizate prin autenticitate, umor, metafore şi rezolvări inteligente au fost primite cu o presă bună şi recunoaştere artistică în America, în Europa şi, bineînţeles, în Israel.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
11 decembrie 2013  
Tel Aviv  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - REALISMUL MAGIC AL ORNEI BEN-SHOSHAN / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1076, Anul III, 11 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!