CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 912 din 30 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - PORTRETELE PICTORULUI LIVIU LĂZĂRESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Portretul în pictură, deşi are o istorie lungă şi glorioasă, este un gen pe care nu toţi artiştii sunt dispuşi să-l abordeze. El limitează posibilităţile creative ale autorului pentru că trebuie să păstreze asemănarea cu subiectul real. Din păcate şi din acest motiv, mulţi artişti plastici îl evită...  
 
Adevărul este ca portretul presupune multă muncă, dăruire, cunoaştere. Adevăratul portret nu este o simplă reproducere a tresaturilor cuiva, asemănarea fizică nu este singurul criteriu de reuşită. Maestrul Liviu Lăzărescu, profesor emeritus la Institutul „Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, este de părere ca portretul este cel mai greu de pictat. Pentru că el are (trebuie să aibă) ceva în plus faţă de alte transpuneri pe pânză: prezenta impalpabila numită suflet.  
 
- Portretul este, în ultima vreme, mai puţin cultivat. Ultimul mare portretist a fost Maestrul meu Corneliu Baba. Probabil „molipsit" de el, am cutezat să pictez oameni. E o încercare dificilă...  
 
Liviu Lăzărescu a fost mulţi ani de zile elevul, asistentul şi discipolul marelui Corneliu Baba, căruia de altfel i-a dedicat o carte. Reflectarea emoţională şi intelectuală a vieţii, a prezenţei umane în simplitatea şi complexitatea sa şi dimensiunea psihologică a modelului au constituit criteriile directoare în arta lui. Intuiţia şi logica, cunoaşterea omului cu frământările sale, cu preocupările sale sunt nu mai puţin importante decât tresaturile fizice. Liviu Lăzărescu a păstrat întotdeauna o dualitate în limbajul artei, o comuniune între ideie şi imagine.  
 
Consecvent în primul rând cu puritatea expresiei artistice, creator riguros şi estetic, Liviu Lăzărescu supune formele, textura şi culoarea, conferind portretelor sale rară calitate de a atinge multiplele aspecte ale existenţei, modest sau spectacular, cu o firească intimitate şi integritate.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
iunie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - PORTRETELE PICTORULUI LIVIU LĂZĂRESCU / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 912, Anul III, 30 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!