CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 965 din 22 august 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - ODIHNA, UN SUBIECT NEOCOLIT ÎN ARTĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este foarte interesantă asemănarea tablourilor semnate de Corneliu Baba şi Nahum Guttman deşi este neîndoielnic că nu aveau cunoştinţă unul de altul. Desigur, cadrul este puţin diferit, îmbrăcămintea este specifică locului, dar atitudinea personajelor este aproape aceeaşi. Odihnă după o zi de lucru trudnic, sau doar o pauză binemeritată la amiază, pentru nişte oameni ai pământului care s-au sculat odată cu zorile. Ambele tablouri, datorate unor maeştri, sunt creaţii care pot rezista cu brio unei analize estetice exigente.  
 
Odihna este un subiect neocolit de pictori, chiar dacă adesea este preludiul unei desfăşurări romantice, biblice sau exotice. Reuven Rubin, de pildă, inspirat de legenda scării lui Iacov şi a luptei cu îngerul (tematica pe care o găsim la numeroşi pictori), îl înfăţişează pe eroul biblic odihnindu-se cu capul pe o piatră înaintea confruntării. Henri Matisse, cu stilul său distinct, prefera o odaliscă în cunoscuta poziţie languroasă sau un nud care se relaxează după cine ştie ce „muncă” presupusă. Detaliile implementate cu discreţie sugerează o altă lume, nu cea a muncitorilor.  
 
Dar momentele de odihnă au inspirat şi alţi maeştri ai artelor plastice, precum Nicolae Tonitza, Auguste Renoir, Alexandru Ciucurencu sau Alma Redlinger care, fiecare în epoca lui, în maniera proprie şi în viziune personală au dedicat subiectului „Odihna" cel puţin una din creaţiile lor importante. De regulă, interpretarea subiectului este literală şi figurativă. Remarcăm frumuseţea senzuală şi estetică, miracolul formelor în tihnă, textura tablourilor, culorile lor. Uneori, în ciuda aparenţei pasivităţi, există o tensiune a trăirii instinctive, o absolută acurateţe, un univers de sine stătător.  
 
Paradoxal sau nu, chiar şi un subiect static prin însăşi natura lui, este tratat de fiecare pictor în funcţie de temperamentul său artistic, chiar de ideologia căreia îi este tributar şi de concepţia sa personală. Pictorii au imprimat lucrărilor o încărcătură simbolică, unele devenind astfel emblematice.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
21 august 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - ODIHNA, UN SUBIECT NEOCOLIT ÎN ARTĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 965, Anul III, 22 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!