AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1052 din 17 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - HIPER-REALISMUL - ARTA LUI MONI LEIBOVICI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pictura modernă creează unele dificultăţi privitorului nefamiliarizat. Tablouri abstracte, nefigurative, kinetice, op şi pop art îl pot nu numai dezorienta, dar, fără a intenţiona, îl ţin la oarecare distanţă. Nu mai vorbim de alte experimente sau căutări precum constructivismul, arta brută, conceptuală, neoplasticism sau suprematism. În acest context, hiper-realismul, deşi la fel de revoluţionar în materie, este mult mai uşor asimilat pentru că oferă elemente de realism accentuat.  
 
În esenţă, acest stil, mult mai dificil decât altele, solicita pictorului precizie şi concentraţie, claritate şi... ştiinţa de a picta. Artistul foloseşte o tehnică de lucru care recurge la disciplină, de la alegerea culorilor şi până la redarea cu minuţiozitate a celor mai mici amănunte. Frecvent, pictorul aşterne pe pânza şase, şapte straturi de grund înainte de a obţine fondul dorit.  
 
Şi iată, am ajuns la arta lui Moni Leibovici, pictor talentat şi cu multă răbdare, bijutier în pictură, care prin jocul intensităţii luminii şi al umbrelor obţine o semi-transparenta a obiectelor. Uneori, el conferă acestora o patină de vechime, aureolata de un respect aproape mistic pentru exactitate. Pictorul creează acea atmosferă globală care, firesc, da personalitate imaginii. Sensibilitatea observaţiei metamorfozata în sensibilitate estetică are ca rezultat o incontestabilă pictura poetică. Şi iată cum, acelaşi privitor nefamiliarizat cu avatarurile artei moderne, poate asimila hiper-realismul, un prim pas către alte stiluri şi metode.  
 
Creaţiile lui Moni Leibovici rezistă şi unei analize estetice exigente ale oricărui critic de artă, câtă vreme găsim în pictura să o îmbinare foarte interesantă a originalităţii, academismului şi modernismului. Vederea privitorului este focalizată simultan către interior şi spre exterior. Intimitatea naturii statice interioare face casă bună cu componente ale exteriorului, artistul concentrându-se asupra oricărui amănunt prezent în lucrare. Sunt destule argumente care pledează convingător pentru integritatea artistică a lui Moni Leibovici.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
noiembrie, 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - HIPER-REALISMUL - ARTA LUI MONI LEIBOVICI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1052, Anul III, 17 noiembrie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!