CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 923 din 11 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - HAIM SAVITZKY - DECANUL DE VÂRSTĂ AL PICTORILOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De câte ori vine vorba de pictorul Haim Savitzky, vrând nevrând, am în primul rând, un sentiment de adâncă veneraţie. Pentru că decanul de vârstă al artiştilor plastici din Israel a depăşit etatea de 105 ani. Mai mult decât atât, nu mai departe de anul trecut ne-a oferit o expoziţie personală în care figurau şi lucrări create recent. Am alăturat intenţionat picturi din ultima vreme şi altele realizate cu mulţi ani în urmă, cu intenţia de a vedea mari deosebiri datorită influenţei vârstei. Nu am constatat decât o lărgire a tematicii şi... abordarea unor stiluri sau metode proaspete, de parcă pictorul ar vrea să-şi diversifice mereu creaţia.  
 
Haim Savitzky număra atâţia ani în ţară, încât în mod firesc pictura să poate fi caracterizată ca fiind profund eretz-israeliana. Ea a surprins temele cele mai specifice anilor şi evenimentelor, şi-a schimbat stilul care a fost influenţat de pictură occidentală, a combinat elemente ale modernismului european cu teme locale, israeliene. A păstrat aproape întotdeauna liniile „curate" şi ne-a introdus în minunata lume a culorilor. Stilul său e distinct, caracterizat prin detalii, fluiditate, mişcare, ritm, emoţie.  
 
Subiectul favorit al lui Haim Savitzky este profund israelian, fie că în centrul compoziţiei se afla peisajul, populat dese ori de păstori cu turme de oi sau cirezi de vaci, marea cu ambarcaţii pitoreşti, chibuţnici care ce se destind cântând, oameni în sărbătoare... Nici un subiect desprins din cotidian nu este ocolit, arta sa atinge toate aspectele existenţei. Care nu sunt tratate dulceag, duios, paşunist, ci viguros, dinamic, uneori cu încărcătura simbolică într-o realitate... modernă.  
 
Aceasta explică impactul public al lucrărilor lui Haim Savitzky, drumul lor către „consumatorul" de frumos, afinitatea cu gusturile acestuia, fără a face concesii. Picturile lui reflectă cu robusteţe lungă sa experienţă de viaţă. În pofida vârstei, constatăm uşor o infuzie de optimism, de spontaneitate, entuziasm în descoperirea culorii. Mereu tânăr, pictorul menţine tradiţia integrităţii artistice prin claritatea mesajului plastic.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
10 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - HAIM SAVITZKY - DECANUL DE VÂRSTĂ AL PICTORILOR / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 923, Anul III, 11 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!