CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 794 din 04 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - DE LA TRISTEŢE LA BUCURIE - EXPOZIŢIA LIANEI SAXONE-HORODI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avem acum prilejul să participăm la un eveniment deosebit în lumea artelor plastice, mai ales că pictoriţă Liana Saxone-Horodi este bine cunoscută ca o reprezentantă de frunte a celor originari din România. Ne referim, bine înţeles la expoziţia deschisă la galeria centrală din satul artiştilor de la Ein Hod, eveniment aşteptat cu evident interes de către iubitorii de frumos. La pregătirea expoziţiei, artistă a lucrat cu tinerească înfrigurare, în dorinţa de a se prezenta cu un bilanţ caracteristic pentru cei peste cincizeci de ani de creaţie, dar şi cu o parte inedită, necunoscută publicului. Mai mult de douăzeci şi cinci de pânze noi, proaspete şi cu culorile abia uscate, îi aşteaptă pe vizitatori, rodul zilelor (şi nopţilor) de inspiraţie din ultimele luni.  
 
Aşa cum ne promite şi titlul expoziţiei, lucrările îşi propun să însoţească stările sufleteşti ale artistei, de la tristeţe la optimismul cel mai viguros, la bucuria creaţiei şi satisfacţia deplinei reuşite. Pictoriţă, care nu se încadrează într-un stil anume, exceptându-l pe cel "personal", trece cu uşurinţă de la figurativul cel mai realist, la unele pânze expresioniste în care culoarea fură spectacolul, dar şi la altele de inspiraţie spontană. Trecând cu uşurinţă de la largile peisaje din natură la cele din aglomeraţia urbană, Liana Saxone-Horodi se simte la fel de bine şi în cadrul strâmt şi intim al interioarelor, pe care le populează cu minunate obiecte de artizanat.  
 
Aici este locul să subliniam rădăcinile, inspiraţia, suflul dual, caracteristic întregii sale creaţii, israelian fără îndoială, dar cu puternice rădăcini şi bune influenţe romaneşti. Artistă este firesc îndatorată maestrului Rudolf Schweitzer-Cumpănă care a îndrumat-o în perioada de început. La care se adăugă, prin forţa lucrurilor, perioada de muncă într-un atelier artistic meşteşugăresc. Nu este deci de mirare să descoperim în multe pânze elemente de folclor românesc ca şi însemne simbolice, specifice tradiţiei iudaice. Ne rămâne nouă, celor prezenţi în marea sală de expoziţie de la Ein Hod, să admirăm, descoperind sensuri şi frumuseţi, lucrări cu tematica iudaică, portrete, natura statică, peisaj urban şi din natură, nud, interioare, copaci etc. Fără nici o îndoială, expoziţia Lianei Saxone-Horodi se înscrie ca un eveniment artistic deosebit.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
1 martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - DE LA TRISTEŢE LA BUCURIE - EXPOZIŢIA LIANEI SAXONE-HORODI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 794, Anul III, 04 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!