CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 733 din 02 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - CINCI PICTORI CARE MI-AU PLĂCUT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iată-ne din nou în faţa unor lucrări de artă, datorate unor pictori care ne-au plăcut. Nu căutăm factorul comun ci, dimpotrivă, subliniem ceea ce face că fiecare dintre ei să se distingă în felul său. Maestrul Sami Briss îmi trimite din Paris o felicitare la început de an care, dincolo de momentul conjunctural este, prin esenţă şi simplitatea ei, purtătoarea unui mesaj de pace şi armonie. Ca de obicei, pictorul privilegiază albastrul profund. Nu poţi să nu-ţi aminteşti de tablourile lui cu ambianţa onirică şi poetică, nu lipsite uneori de umor, în care cupluri senine subliniază alianţa contrastelor (pasare-peste). Sau lucrările de inspiraţie biblică şi.. lirica, învăluite în culori calde, amintind de icoanele romaneşti.  
 
Moris Manes este cunoscut pentru lucrările sale dominate de o energie debordantă, în culori năvalnice şi o perspectivă dirijată de reguli proprii artei lui. Culorile sunt puternice într-adevăr, dar şi familiare, cuceritoare dar şi intime. De acea, mesajul lui izbucneşte vulcanic, cucerind spaţii virtuale. Ceace se vede convingător şi din această imagine.  
 
În picturile sale, Avi Schwartz prefera scenele de gen, pieţele orientale, casele vechi, cafenelele că pe vremuri. Personajele sunt aparent din straturile marginale ale societăţii. Temele sociale apar în fundal că o aluzie discretă, dar de care nu poţi să nu ţii seama, chiar dacă empatia artistului nu se traduce printr-o atitudine care sugerează schimbarea.  
 
Şi iată-ne în faţa unei creaţii a lui Orna Benshoshan. S-a spus despre arta ei că este suprarealista şi spirituală, magnifică şi onirica, metafizică şi cu însemne cabalistice, imaginativa şi cu umor subtil, misterioasă şi... profetica, o fereastră spre alte dimensiuni, fascinantă, meticuloasă şi vizionara. Veţi găsi puţin din acestea în mai toate lucrările ei.  
 
În sfârşit, prietenul Lipa Natanson concentrează în cadru mişcarea şi armonia, sensibilitatea grafică împletită cu discrete resurse poetice pentru a sublinia esenţa. Şi la el, culoarea e vie şi contrastanta. Pictorul caută impresia spontană, autentică. Culoarea serveşte spaţiul generos şi mişcarea esenţială, desenul arata forţa şi expresie.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
2 ianuarie 2013  
Israel  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - CINCI PICTORI CARE MI-AU PLĂCUT / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 733, Anul III, 02 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!