AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 980 din 06 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - CASE ÎN PICTURĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Subiectul multor lucrări de artă plastică este focalizat în lumea imediată din jur. Uneori pictura are un mesaj explicit sau dezvolta o formă discretă de naraţiune. Şi nu o dată, intriga presupusă este legată de o clădire, de o casă, o construcţie plasată în peisaj care îl transformă într-un spaţiu privilegiat. Casa poate da subiectului localizare, specific arhitectural, atmosfera. Casa poate stabili repere istorice şi poate sublinia de asemeni spiritualitatea locului. Un peisaj cu case poate fi însoţit de autenticitate stilistică, poate menţine o tradiţie artistică, concentrându-se asupra oricărui amănunt prezent.  
 
Iată, pe pildă, casa din pânză pictorului Gheorghe Petraşcu. Specificul familiar al clădirii boiereşti, zonele pline de verdeaţă, atmosferă calmă ne indică cu siguranţă locul unde a fost pictată. Lirismul creaţiei, dar şi sobrietatea paletei conduc la o imagine sintetică, pătrunsă de nobleţe dramatică şi istorie.  
 
Cu totul altfel îşi construieşte compoziţia Maurice de Vlaminck, unul din cei mai cunoscuţi pictori fauvişti. Casele din pictura sa sunt exuberanţe, învăluite într-o ambianţă metafizică, care crează spontan o alternativă la realitate. Rafinamentul gamei cromatice, acoperişurile, ferestrele, uşile realizează un ansamblu colorat al unor circumstanţe ezoterice.  
 
La Zvi Tadmor peisajul cu clădiri este învăluit parcă într-o nebuloasă. Noi putem desigur ghici aglomerarea caselor. Este de fapt un studiu de tranziţie între pictura realistă, la pictură semi-abstracta, rezultat din amestecul elementelor figurative cu componentele geometrice. Lucrarea aduce un plus de culoare locului, făcând posibile interpretări variate.  
 
Clădiri în culori neobişnuite ne oferă în lucrarea ei şi Mila Zilber. Deşi surprinde un peisaj urban, cu arhitectură istorică, pictoriţă foloseşte un colorit expresiv care plasează tabloul în zona expresionistă. Aceste culori vii, chiar excesive, crează o realitate modernă spectaculoasă.  
 
Risipindu-şi casele cu detalii cromatice subtile, urcate pe povârnişuri, Haim Savitzki reuşeşte un peisaj panoramic universal. Lucrarea se potriveşte în orice ambient, combinând idilismul, în culoare pură, cu un soi de primitivism naiv.  
 
Casele pictorului Baruch Elron, în această lucrare suprarealistă sfidează legile gravitaţiei sau, mai degrabă, dându-le semnificaţia iniţială, se leagănă ca nişte cerceafuri puse la uscat pe firul hibrid dintre posibil şi imposibil.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Nathania  
6 septembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - CASE ÎN PICTURĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 980, Anul III, 06 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!