AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 426 din 01 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - ALMA REDLINGER - PICTURA CA VOCAŢIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cine priveşte tablourile semnate de Alma Redlinger, desenul puternic, planurile viguroase şi liniile ferme, cu greu şi-ar putea imagina că pictoriţă este o femeie firavă, fină şi timidă. Intervievată cu ocazia unei cuprinzătoare expoziţii găzduită de sala Dalles din Bucureşti, unde erau expuse şi două autoportrete, unul din urmă cu 60 de ani şi altul de acum, ea a afirmat modest ca între ele se află o viaţă. De om şi de artist, care a interpretat pictura ca propriul destin.  
 
Alma Redlinger face parte din generaţia care asigură continuitatea picturii interbelice prelungită firesc în contemporaneitate. Face parte şi din generaţia restrânsă a celor care au frecventat , în anii războiului, şcoală pentru cei cărora le era interzis, din motive rasiale, drumul spre artă. Elevă a pictorului M.H. Maxy, ea face în mod firesc o carieră avangardistă. Poate de aceea vom găsi uneori trimiteri la artă acestuia, la cubişti, la Matisse, uneori la Iser, adică la cei pentru care nu şi-a ascuns niciodată admiraţia.  
 
Avangardistă în esenţa ei, pictura Almei Redlinger se caracterizează printr-o coerentă excepţională ... Temele preferate ale artistei sunt mediul familial, atelierul, obiectele din preajmă, cărţile, prietenii ... Jocul subtil realizat între desen şi culoare, ritmul compoziţiilor demonstrează o incredibilă putere de seducţie, rafinament şi capacitate de sinteză. Sinceritatea discursului, universul intim se metamorfozează în construcţii solide şi spaţii armonice. Universul familiar al atelierului devine principala sursă de inspiraţie. Uimeşte, în pofida spaţiului limitat, prospeţimea compoziţiilor şi vioiciunea tinerească a desenului. Surprinde şi tehnică îndrăzneaţă a artistei care nu ezită să folosească planuri juxtapuse, transparente sau, dimpotrivă, pierdute în adâncime. Efectele plastice sunt remarcabile în portrete şi autoportrete, în naturi statice, sau odalisce...  
 
Alma Redlinger este considerate astăzi „o doamnă a picturii romaneşti". Ea a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii, dintre care aş cita premiul Marcel Iancu, decoraţia regelui Mihai şi medalia de aur a Academiei de arte italiene ... Am avut recent surpriză să aflu că sora mai vârstnică a artistei, Iulia, şi nepoata de sora, Liora locuiesc nu departe de mine, în Natania şi că Alma vizitează din când în când Israelul.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
 
Natania, Israel  
 
1 martie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - ALMA REDLINGER - PICTURA CA VOCAŢIE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 426, Anul II, 01 martie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!