CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1294 din 17 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (2) - PLANETA POLITICĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

S-a întâmplat ca locul lui Simon Seinerovici într-un autobuz interurban să fie alături de un domn între două sau trei vârste, cu privirea ageră şi inteligenta. Lui Simon îi plac asemenea oameni pentru că de la ei poţi auzi o istorioară cu tâlc, o anecdotă reciclată sau chiar poţi afla ceva practic care să-ţi prindă bine mai târziu. Ca să nu mai pomenim de faptul că, în felul acesta, timpul trece mai uşor şi te pomeneşti la destinaţie mai repede.  

Simon Seinerovici mi-a relatat despre domnul acela inteligent şi distins, subliniind faptul că din cauza lui şi cam de pe vremea cunoştinţei cu el, a început să se intereseze de viaţă activiştilor politici. Pentru că respectivul era un activist profesionist şi l-a atras şi pe amicul meu într-o lume, pe care dânsul personal a numit-o „planeta politică".  

În primul rând, Simon care ştia că el, că alegător, e important numai o dată la patru ani şi e solicitat de toate partidele să le ofere preţiosul vot, a aflat că există o continua activitate politică, ce-i drept mai discretă, dar susţinută. Şi, mai ales, a aflat că există, colaborează şi stabilesc contacte cele mai diferite concepţii şi ideologii.
- Cum aşa? M-am mirat eu. Toate le-ai aflat dintr-o simplă călătorie?
- Nooo... Când am ajuns la destinaţie, tipul m-a invitat să-l însoţesc la o adunare şi m-am dus cu el, pentru că mi se făcuse foame. Am fost serviţi cu burecas şi cafea cu lapte... Înţelegi? Burecas plus cafea cu lapte.
- Ce importanţă are?
- Are! Nu ştii că trataţia reflectă fondurile, cultura şi sănătatea cuiva? De exemplu, la un partid, nu-i spun numele, al doilea la care am participat la o şedinţă, s-au servit covrigei şi răcoritoare dietetice. E adevărat că majoritatea erau pensionari şi au apreciat mult grijă pentru glicemia poporului, dar de ce nu s-au gândit şi la dantură? Crezi că pe mine mă prind a doua oară? Ce, nu există alte idealuri politice?
- Te referi la...
- Mă refer la o gamă largă de posibilităţi. Un anume partid îşi tratează simpatizanţii cu plăcinte umplute cu brânză sau cartofi, la alegere. Băutura: cafea sau ceai, la alegere. Care se poate îndulci cu zahăr sau zaharina la alegere. Totul la alegere... Ce ar putea să sugereze, dacă nu perfectă democraţie internă...
- Deci, te-ai fixat la acest partid.
- Da' de unde! Pot să admir o femeie cu pieptul mare, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă şi însor cu ea. Eu am apreciat şi largul sortiment de fursecuri cu care te serveşte un partid absolut deosebit de ideologia precedentului. Fursecuri de o mare libertate de opinie şi nelimitate cantitativ. La care se adăuga o excelentă cafea filtru...
- Domnule, în acest caz, cu cine votezi? Te alături partidului "cafea cu lapte şi burecas" sau conştiinţa te apropie de "plăcinţele cu brânză"? Te pronunţi pentru ceaiul de plante sau opinezi pentru fursecuri? Nu poţi să dansezi la prea multe nunţi!
- De ce nu? Doar nu ne aflăm într-un an electoral. Nu trebuie să votez, pot fi cinstit cu propria mea conştiinţa de clasă.
- Şi după aia?
- După aia să fim sănătoşi. La urma urmei, pot foarte bine să fiu corect cu toţi şi să nu votez cu nimeni. Dar ce cred ei, că pe mine mă poate cumpăra cineva cu o plăcintă?  

Dorel SCHOR
Tel Aviv
1 iulie 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (2) - PLANETA POLITICĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1294, Anul IV, 17 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!