CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1284 din 07 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (1) - UN NUME DOMNESC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

In urmă cu vreo două generaţii, trăia într-un orăşel din Bucovina un croitor de sumane care se numea Wonzenkeisser. Omul trăia modest, avea o casă plină de copii şi era respectat ca orice alt evreu cinstit din Rădăuţi, Gura Humorului sau Siret, dacă nu cumva o fi fost din Câmpulung sau Vatra Dornei... Oricum, amănuntul acesta nu e prea important, câtă vreme subiectul scurtei noastre povestiri e altul.  

Domnul Wonzenkeisser era foarte mândru de numele lui cu sonorităţi habsburgice, povestea chiar despre un unchi, cu acelaşi nume, care luptase pe frontul din Triest şi se acoperise de glorie şi lespede funerară, acolo. Pe undeva, mândria aceasta era justificată, pentru că alţi croitori se numeau simplu Croitoru, Schneider sau Moişe. Numele cu rezonanţă nobilă erau rezervate numai unor oameni bogaţi, doctorului, avocatului, rabinului... Nici măcar croitorul de lux din urbe sau preşedintele ales al comunităţii nu aveau nume aristocratice.  

Nu odată, croitoraşul nostru îi mulţumise in gând acelui străbun anonim care, cine ştie în ce împrejurări, reuşise să achiziţioneze un nume care suna ca un titlu domnesc. Totul ar fi fost bine şi frumos, domnul Wonzenkeisser a emigrat cu familia in Israel, a lucrat până a ieşit la pensie şi tocmai când credea că şi-a luat de-o grijă, au început necazurile cu copiii. Generaţia tânără care se formase in ţara nouă şi abia işi amintea de Bucovina natală, ţinea să-şi ebraizeze numele.  

Fiul cel mare işi alesese un nume de copac, fiica se măritase, alt fiu, după stagiul militar nu mai vroia nici el Wonzenkeisser.Tatăl venea cu argumente, cu blazonul familiei, cu unchiul din Triest, cu ce o să zică originarii din orăşel, pe scurt, il conjura pe băiat ca măcar el să păstreze numele. Şi atunci fiul n-are ce face şi-i spune: „Nu am vrut să te necăjim, dumneata eşti un om cumsecade, dar ştii ce inseamnă  

Wonzenkeisser? Impăratul ploşniţelor! Asta înseamnă!”. Bătrânul a rămas înmărmurit, a verificat, s-a dovedit că aşa este şi, mai rău, toţi au ştiut treaba asta şi nu i-au spus. Apoi, intr-o dimineaţă la clubul pensionarilor, omul nostru a povestit, aşa intr-o doară, că la insistenţele copiilor a optat pentru un nume ebraic, foarte domnesc. Din Biblie!  

Dorel SCHOR
Tel Aviv
1 iunie 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (1) - UN NUME DOMNESC / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1284, Anul IV, 07 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!