CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1000 din 26 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

DOR DE BUCOVINA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Printre cadourile primite de ziua mea, se numără şi cartea ”Dor de Bucovina” , primită de la colega mea, profesoară de limba română, ROTARIU MARIA – NICOLETA, carte al cărei autor m-a încântat şi prin volumul deja prezentat, ”Captiv pe tărâmul copilăriei”. Aşadar, stârnită de lectura acestei cărţi, primită de la însuşi Marian Malciu, am parcurs destul de repede şi cartea ”Dor de Bucovina”, în care autorul îmbină jurnalul de călătorie sau reportajul cu notaţiile personale (uneori sobre, alteori umoristice), cu prezentarea unor informaţii bine documentate şi bine plasate, trecând cu naturaleţe de la trecutul istoric la prezentul evenimentului în sine, dar şi la prezentul scrierii cărţii.  

De fapt, evenimentul, ce capătă amploare literară sub condeiul magic al domnului Marian Malciu, este organizarea şi desfăşurarea unei tabere de creaţie şi recreaţie la Câmpulung Moldovenesc, oraş-emblemă al Bucovinei, al cărei DOR (sentiment specific românismului) îşi pune amprenta pe mintea şi pe sufletul cititorului, de la prima până la ultima pagină. Este meritul scriitorului ce oferă o lectură deosebit de plăcută şi de atractivă, o lectură ce curge lin, firesc, ţinând trează totodată şi curiozitatea celui ce parcurge paginile prin prezentarea tuturor activităţilor (carnaval, colocviu, excursie, lansare de carte, întâlniri cu personalităţi şi scriitori din zonă, vizitarea unui muzeu absolut magnific, înfiinţat şi condus de Ioan Grămadă), activităţi al căror suflet este doamna RODICA RODEAN.  

Domnul Marian Malciu conturează, în această carte, fără exagerări sau ”pretenţii”, portrete şi peisaje, îmbinând armonios elementele conţinutului cărţii. Deşi materialul este ”încărcat” (la propriu şi la figurat), este cu măsură aşezat şi ne face să călătorim, imaginar, prin locurile ce constituie, dealtfel, frumuseţea feerică a acestui ”picior de plai” ce este Bucovina. Ni se oferă o imagine de ansamblu a acestei părţi a României, sub aspecte variate, imagine prezentată într-un stil personal, inconfundabil, iar cititorul este mereu surprins printr-o adresare directă (să-i spunem chiar oralitate!), prin care autorul creează o relaţie specială cu acesta. De asemenea, coordonate esenţiale ale scrierii sunt credinţa (”care nu presupune unităţi ori instrumente de măsură”, ci trăire interioară intensă), dar şi patriotismul (al autorului, care se apleacă aproape cu sfinţenie de istoria locurilor, dar şi al oamenilor pe care îi întâlneşte în periplul său: Ioan Grămadă nu este doar un om pasionat şi muncitor, este şi patriot în cel mai pur sens al cuvântului!).  

Impresionante sunt detaliile surprinse cu acurateţe – descrierea scenelor biblice din mănăstirile vizitate sau utilizarea unor termeni arhitecturali bisericeşti, elemente folosite cu pondere, fineţe şi claritate.  

Cartea cuprinde un bogat material documentar (cultural, istoric, literar) şi aduce în prim-plan şi personalităţi marcante ale zonei (scriitori, poeţi, dar şi artişti populari). Se insistă, pe bună dreptate, din cele constatate la faţa locului, pe conservarea tradiţiei de veacuri pe aceste meleaguri, îmbinată, deseori, cu elemente de civilizaţie modernă.  

Peste toate acestea, se creionează imaginea prieteniei, între cei ce compun grupul taberei literare, dar şi între aceştia şi oamenii întâlniţi în aceste locuri, calzi, ospitalieri şi entuziaşti.  

Emoţia autorului este vizibilă printre rânduri (când evocă anumite locuri, evenimente sau oameni), dar chiar şi în mod direct, prin prezentarea atmosferei de la lansarea celor trei cărţi, dintre care una îi aparţine: ”Urme de dragoste”.  

Astfel, am putea afirma, cu toată convingerea, că domnul Marian Malciu se încadrează în categoria oamenilor descrişi în carte, din perspectiva faptului că ei, toţi, sunt oameni care vor să lase în urmă o creaţie valoroasă, care depun suflet şi muncă pentru a lăsa urmaşilor adevărata menire pentru care trăim pe pământ: nu partea materială, ci partea spirituală a vieţii, dealtfel, trecătoare (fie un muzeu, fie o carte).  

Cartea este o compoziţie unitară, rotundă, se constituie din detalii minuţios expuse, presărate cu umorul nealterat al naratorului, iar finalul, ce închide simetric călătoria, este plin de emoţie şi de nostalgie, de regretul că această mare sărbătoare se va termina, asemenea focului de tabără ce se va fi stins, într-un târziu, în memoria tuturor celor prezenţi. Dar rămâne, pentru cititor, DORUL de aceste meleaguri bucovinene, dor răscolit de autorul însuşi, prin cartea de faţă.  

 

Autor,  

Prof. Petronela Angheluţă,  

- Ruginoasa, Iaşi  

 

P.S.  

Cu alese gânduri, transmit şi pe această cale mulţumirile mele autoarei acestei cronici, pe care o socotesc a fi emoţionantă, limpede şi extrem de obiectivă!  

Marian Malciu  

 

Referinţă Bibliografică:
DOR DE BUCOVINA / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1000, Anul III, 26 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!