CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Dona Tudor         Publicat în: Ediţia nr. 730 din 30 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Dona TUDOR - TAINE, TÂLCURI, ÎNVÂRTELI...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Perpeleală. Moşmondeală. Răfuială. Trăncăneli. Schimonoseli. Nechibzuinţă. Nestatornicie. Diletanţi. Obtuzi. Nătângi. Atotştiutori. Atotcunoscători. Atotînţelegători. Rivalităţi. Duşmănii. Bogăţie. Glorie! Vor dăinui amintirile. Dacă vor mai dăinui. Negustorii de grosolanii gândesc să pună pe tarabă aceleaşi gânduri. Când ţi-ai văzut sacii în căruţă, e bine să te uiţi în jur, dacă vrei să întorci spatele.  
 
Cine se împiedică de adevăr, e destinat mersului în genunchi. Pasul piticului nu ajută la săritura în înălţime. Când se încaieră conştiinţa şi cariera, nefericitul purtător al celor două e prins într-o cuşcă. Cine ar putea, cu vorbe bune, să dea jos din copac o pisică, n-ar mai avea nicio nelinişte. Pace şi bunăvoinţă. Oameni mărunţi pentru vremuri mărunte. Sforari înhămaţi la şareta clovnului. Nu mai stau îngerii de pază la palatul raiului. S-au pus vorbele în strai de ospeţie. Nici pentru aproape. Nici pentru departe. Pentru aici. Pentru acum. Drumeţia vorbelor se înfundă în groapa suferinţei. Nimeni nu mai lasă zălog pentru nimic.  
 
Unii spun vorbe. Alţii se sperie. Cu hârtie şi fără hârtie. O scenetă râvnită. Printre zulufi, se tranşează pe bucăţi, parcela puterii. Zbuciumare. Prezis. Interzis. Jambon. Clopoţei. Sarmale. Fiorul victoriei arde. Grea povară. Una e să sari la gâtul învingătorului, alta e să sari la gâtul învinsului. Se străbate singur potecă îngustă a mântuirii. Sclifoseli. Săritul la beregata aproapelui e un sport tradiţional. Lacrimi şi şfanţi. Nu e înţelept să vinzi pe datorie, ce ai cumpărat cu bani peşin. Plăcere sau interes. Unii par mai interesaţi să împărtăşească informaţii. Alţii să le obţină. Cine dezleagă taină, are insomnii. Nimic posibil pe cont propriu. Alegerea ta e alegerea altora. Penibil. Hazliu. Grotesc.  
 
Speculaţii politice. Speculaţii trecătoare. Vieţi trecătoare. Rămâi în istorie cu ceea ce laşi în istorie. Naivităţi fertile. Trubadurii textelor politice s-au înamorat de hârtiuţe. Aşa se scrie istoria. La ceas de seară. Pe drum bătut. Izbânda cui? Vom fi tovarăşi de drum.  
 
Dacă s-ar gândi bine, guvernarea ar trebui să se străduiască să renască. Triumfuri trecătoare. Răbdare şi speranţă. Când pierzi o competiţie, important este să câştigi spiritul competiţiei. Licărul admiraţiei se pierde pe furiş. Şubred. Insipid. Minor.  
 
Provocări. Interpretări. Nelămuriri. Acorduri denunţate. Acorduri asumate. Misterele politicii romaneşti. E greu să priveşti mai departe decât poţi vedea. Transparenţa are calitatea sticlei. E casantă. Neaşteptatul şi neprevăzutul nu se încadrează în tiparul logicii. Logic e că nu are rost să trăieşti acolo unde nu ai nimic de făcut.  
 
La Conferinţa de la Teheran, Winston Churchill spunea: „ Adevărul este atât de preţios, încât adesea trebuie să fie slujit de un corp de gardă alcătuit din minciuni.” Se spune că lui Stalin i-a plăcut această frază. Se mai spune că şi diavolul se ascunde în detalii. Iar despre drumul spre iad se spune că e pavat mereu cu înteţii bune. Ar trebui să ne gândim, mai des, la ceea ce se spune.  
 
Dona TUDOR  
Bucureşti  
31 decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dona TUDOR - TAINE, TÂLCURI, ÎNVÂRTELI... / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 730, Anul II, 30 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!