CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Domnul profesor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DOMNUL PROFESOR Cronica!

Domnul profesor fumează. Dacă ar gândi, am spune că fumează gânditor. Dar nu! Fumează şi priveşte în gol. Fumul ţigării răspândeşte senzaţia olfactivă dată de arderea unor ciorapi de infanterist întors de la manevre. Oamenii din jur adulmecă surprinşi, crezând că domnul profesor a trecut la canabis, deşi văd pe masă pachetul de „patriotice“ şi chibritul, dar parcă poţi să ştii? Ca să facă impresie, domnul profesor dă voiniceşte peste cap matrafoxul care dizolvă pereţii paharului unsuros. Este convins că a înghiţit catran lichid. Cască spasmodic gura, iar ochii i se umplu de lacrimi. Prompt, chelnerul, crezând că e vorba de o nouă comandă, mai aduce un pahar, la fel cu primul. Domnul profesor se linişteşte cu greu şi priveşte în jur. Consumatori serioşi, ceilalţi nici nu se sinchisesc.
Băutura care adusese faimă şi venituri aşezământului, că nu poate fi numit nici crâşmă, era produsă după o reţetă secretă în laboratoarele de alchimie ale unei foste fabrici de vopsele şi se baza pe un macerat de ciuşcă în apă de var, combinată savant cu alcool tehnic. Pentru culoare se foloseau chiştoacele aruncate de ucenici în căzile de electroliză, produsul fiind denumit Cognac şi împodobit cu o mulţime de stele verzi, ca o subtilă aluzie.
Legenda spune chiar că îndepărtează tartrul şi albeşte dinţii numai că, ciroza întrerupea studiile şi observaţiile ştiinţifice pe timp îndelungat. Se ştia şi că producătorii avuseseră mari probleme cu spionajul industrial al ţărilor dezvoltate care doreau să pună mâna pe reţetă, însă dârzenia şi patriotismul exemplar al tuturor celor care lucrau în branşă au dejucat planurile mârşave ale capitaliştilor. În disperare de cauză agenţii cumpărau produsul şi încercau să-l scoată din ţară pentru a-l analiza în laboratoarele lor. Pe drum însă îi punea dracul să-l guste, deveneau dependenţi şi cei din centrale îi scoteau din evidenţe, considerându-i pierderi colaterale.
Exasperaţi de cheltuielile inutile, într-un târziu, boss-ii s-au resemnat să-şi înghită amarul cu whisky şi scotch şi să se oftice că nu puteau să se îmbogăţească şi mai mult cu acea băutură legendară.
Cum domnul profesor nu era defel pasionat de istorie, ori economie, continua să nu se gândească la nimic şi mai bău un pahar. Simţi că în cap îi explodează o lumină şi se întrebă dacă nu cumva se transformă în înger că văzuse el ceva asemănător într-un film. Dar nu! Domnul profesor era invadat de amintiri. Îi veniră în minte anii în care preda geografia şi ore de atelier la o şcoală din cartier şi deşi era membru de partid şi îl înjura în gând pe Ceauşescu, la şedinţele de organizaţiei era foarte combativ, întrucât dorea să ajungă secretar de şcoală, să ia prime de 1 Mai şi s-o repeadă cu unele vorbe tovărăşeşti pe directoare care îi mânca sufletul. N-a mai apucat pentru că au venit evenimentele din ’89, directoarea s-a pensionat urgent, iar el s-a înscris într-un partid nou în care i-a întâlnit, firesc, pe vechii membri ai celuilalt partid. Acum, că devenise şi disident şi revoluţionar a ajuns deputat în Comisia de învăţământ şi s-a căsătorit cu o profesoară de aerobică pe care a pus-o directoare la şcoala din cartier. Noua slujbă se dovedea a fi foarte mănoasă, aşa că, devenit generos şi-a mai cumpărat un mandat. Al treilea însă s-a arătat a fi cu ghinion, pierzând şi banii şi slujbele.
Colac peste pupăză, mai tânăra doamnă directoare i-a făcut vânt din casă şi şi-a refăcut viaţa cu un grup de schimbători de valută, lipsiţi de simţul umorului, însă cu un foarte dezvoltat simţ al banului.
În consecinţă, domnul profesor, pensionar, s-a mutat la un cămin de bătrâni şi bate drumurile la primărie, cerând să i se repartizeze o casă, pe motiv de bune servicii aduse ţării. Cei de la primărie nu se grăbesc de felul lor, iar domnul profesor mai goleşte un pahar de holercă. Creierul intră în repaus şi dinţii încep să se albească.
Curat miracol!

Mihai Batog-Bujeniţă
 

Referinţă Bibliografică:
Domnul profesor / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 958, Anul III, 15 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!