CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Mirela Borchin         Publicat în: Ediţia nr. 1033 din 29 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Domnul Marincaş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!


 

Dacă nu mă înşală memoria, Domnul Marincaş ne-a fost student din 2005. A intrat la facultate pe bază de dosar. Eram prodecan pe atunci. Ţin minte că într-una din primele săptămâni de şcoală am primit un telefon de la poartă:
- Doamna Mirela, vă rog să coborâţi că avem o problemă...
- Cu mine?!
- Indirect.
- E urgent...
- Foarte.

Pe monitor era "imortalizat" Marincaş cu un sac în spinare, privind des stânga-dreapta în timp ce traversa holul şi ieşind ţanţoş cu sacul din UVT.
- Trebuie să anunţăm Poliţia...
- O, nu... îl cunosc. E student în anul I. Daţi-mi răgaz cinci minute să îl caut şi să vorbesc cu el...

- Bine, dar nu mai mult de 5 minute.
Alerg, câtă sunt, la orar, văd că, din fericire, are ore, mă duc în sală, îl găsesc în prima bancă şi, în secunda
următoare mă liniştesc. Era atât de vesel că mă vedea...
- Domnule Marincaş, ce duceaţi în sac în afara UVT-ului în pauză? îl întreb în şoaptă, ca să nu audă ceilalţi.
- Gunoiul de la bar, răspunde tare şi mândru de el.

Era un student tomnatic, cam de vârsta mea de atunci. La anul I le predam Ortografie şi punctuaţie şi, ca să conştientizeze studenţii rolul semnelor de punctuaţie în text, le-am făcut o lectură model. Feedbackul lui a fost înduioşător:
- Doamna profesoară, am fost acasă la mine în Sălaj. Duminică la biserică le-am citit fix ca dumneavoastră: cu virgulă, cu puncte de suspensie... Au rămas toate babele interzise...
Când era în anul al II-lea, le predam Comunicarea orală. Le ţineam microprelegeri pe diverse teme, ca să le dau modele de exprimare orală. El, din prima bancă, îmi sorbea cuvintele de pe buze, cădea în extaz... prelungit, jenându-mă atât de tare, încât mai că îmi demola orice demonstraţie. O dată s-a apropiat de mine şi m-a întrebat sfios:
- Sunteţi năşica lui Gabriel Bărdăşan? (pe atunci, asistentul meu la Comunicare orală, actualmente titularul de curs).
- Nu...
- Cum nu?!! se înnegreşte de supărare. Cum nu v-a pus năşică la nunta lui?? Trebuia să vă pună... Au, Doamne!!!
Altă dată, a venit să mă felicite:
- Sunteţi o profesoară foarte bună! Gabriel Bărdăşan v-a depăşit deja!!!
Cea mai mare cinste mi-a făcut-o când nu mai aveam ore împreună, dar văzându-mă pe culoar a început să strige la studenţi:
- Daţi-vă la o parte să treacă Doamna Profesoară Mirela Borchin!!!
Politicos cum era, a coborât o dată din tramvaiul 6 în Piaţa Libertăţii, ca să mă salute,
fiindcă mă văzuse aşteptând în staţie!!!
- Să nu vă speriaţi dacă vedeţi pe cineva care arată fix ca mine şi nu vă salută. Că ăla nu sunt eu. E fratele meu geamăn, care-i gardian la Penitenciar.
Spre sfârşitul anului al III-lea, mă pomenesc cu el că mă întreabă dacă n-am un post liber la Catedra de limba română, căci tare ar vrea să rămână aici, unde toată lumea îl cunoaşte, de la portar la rector - ceea ce era adevărat. Numai că Domnul Marincaş nu a intrat în licenţă din cauza unor restanţe de la franceză. A deschis uşa catedrei noastre şi a exclamat:
- Cinste profesorilor de la română! Toţi sunteţi nişte Domni!!! Toţi m-aţi trecut!!! Proastele alea de la franceză...
I-am făcut semn cu mâna să plece,
în râsetele tuturor colegilor...
Din păcate, următoarea întâlnire a fost cu fratele său geamăn. A venit să ne anunţe că Gligor a murit de cancer peste vară. Am hotărât, ca în memoria celui ce ne făcuse pe toţi "domni", să-i spunem atunci când vorbim despre el "Domnul Marincaş".  

Referinţă Bibliografică:
Domnul Marincaş / Mirela Borchin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1033, Anul III, 29 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Borchin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Borchin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!