CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  Dominus Rei !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Firul de iarbă întrebă copilul dacă doreşte să ajungă iarbă. Acesta i-a răspuns că nu, că îl calcă toată lumea şi toate dobitoacele în picioare. Şi nu îl vor lăsa să se înalţe liber. 

  
„Da, dar vei fi împreună cu florile câmpului şi aproape de respiraţia lor când îşi vor trage seva din puterea pământului. Şi culoarea din fântânile cerului, întoarse cu limpezimea undelor tremurânde către ea. 
  
„Şi dacă da, a întrebat copilul răzgândindu-se, cum aş putea să fac asta ? 
  
„Să pui pe nespălate sămânţă de rouă aflată din belşug pe întinsul şi înseninările necuprinse ale cerului. 
  
„Pot să fac asta în oricare ceas al fiecărei zilei ? 
  
„Numai atunci când vei putea să opreşti şi să prinzi sub pleoape, fără a o strivi, mătasea luminii ce vine de la soare. Şi când vei prinde în vârful năsucului bobiţa jucăuşă a razei ce-ţi scaldă în zori obrajii supţi de temerile nopţii. Şi-ţi vei slobozi visurile copilăriei peste aurul amiezilor, dăruindu-le zâmbetul larg al jocului şi veseliei neumbrite de vreo jenă sau măscară. 
  
„Numai atunci ? a mai întrebat puştiul. 
  
„Si când vei începe să miroşi a pământ reavăn şi a ploaie de mult aşteptată de cei care te calcă. Şi cărora le este gura uscată de sete ... 
  
„Dar atunci când va începe să bată vântul puternic, fără a fi prins rădăcină, cum mă voi descurca !? 
  
„Te laşi în voia lui şi-atunci îţi vei găsi locul şi rostul. 
  
„Şi oamenii care îmi pleoştesc sau rup vârfurile şi-mi calcă în picioare miresmele crude cu care m-a dăruit florile ce se va întâmpla ? Cine îi va lua la rost şi-i va pedepsi ? 
  
„Se vor pedepsi singuri. Lipsindu-se de tihna regăsirii ori de câte ori se înstrăinează de ei şi de lucrurile mărunte care îi înconjoară ... De mirosurile care le călăuzeşte simţul pentru frumos şi diversitate. 
  
„Vor vedea lucrurile doar în alb şi negru, carevasăzică ? Nu-i prea grea povara la care s-au înhămat singuri ? 
  
„Ei au vrut-o şi nimeni nu le-a stat în cale ! 
  
„Aşa le-a fost scris ? 
  
„Poate ! Dar aşa se va scrie, sigur !... 
  
„Am şi eu o întrebare, firule de iarbă !? 
  
„Spune-o, deci şi să eliberăm locul ... 
  
„Poveţile pe care mi le dai, de unde îţi sunt inspirate ? 
  
„Din călcăturile împleticite ale paşilor voştri care au uitat mersul drept către frumos, dreptate şi adevăr. 
  
„Şi dacă m-aş fi spălat, înainte de toate ? 
  
„Te-ai fi trezit şi-ai fi rămas mereu rădăcină ! 
  
„Şi n-aş fi atins niciodată cerul ? 
  
„L-ai fi văzut invers, cu stelele, luna şi soarele drept rădăcini şi atins doar cu gândul vuind de nerăbdare al curcubeului care n-a prelins niciodată cerul ... 
  
„Şi deasupra creştetelui lucrurilor, nimic-nimic !? 
  
„Pe Dumnezeu, însămânţănd iarba zorilor în care îşi umezeşte obrajii ! Cu care le spală picioarele oamenilor pentru a-i înzdrăveni şi a-i învăţa din nou să păşească !... Şi cu care aceştia să fie siguri că vor poposi în cele din urmă la EL ! 
Referinţă Bibliografică:
Dominus Rei ! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 157, Anul I, 06 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!