CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  DOCUMENTUL LIPSEŞTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Licenţiată în ştiinţe juridice, dar nu, n-am fost nici avocat şi nici judecător. Am trudit aproape patruzeci de ani într-un minister, din care jumătate ca şef serviciu relaţii cu publicul. Acum, că tot sunt pensionară mă mai abat din drum ba pe la Tribunal, să văd cum se mai respectă legile, ba pe la librărie, să văd cum se mai vând cărţile.  

În sala de tribunal majoritatea clienţilor sunt oameni bătrâni, cărora li s-au pierdut actele ce dovedesc anii în care au lucrat şi au cotizat la stat, fapt pentru care ar trebui să li se mai dea ceva la pensie. Unităţile sunt apărate de jurişti în vârstă de treizeci de ani. Ce pot să le spună aceştia foştilor angajaţi care au lucrat în urmă cu patruzeci de ani în acele unităţi? Documente necompletate la timp, calcule greşite la salarii, dezinteres şi rea voinţă. Aici cred că sunteţi de acord cu mine pentru că dacă nu treceai din când în când pe la Resurse Umane să-i duci o mică atenţie directoarei, se făcea că uită legea şi te lăsa tot pe economist trei. Pe tine, că pe cea care i-a dăruit unul dintre cele două inele, şi culmea cel ales de mine, pentru că era mai frumos şi atunci când mi l-a arătat subalterna mea am fost sigură că îl cumpără pentru ea. Cred că nu am fost rea, de ce să nu-i spun fetei cu sinceritate că dacă dă nişte bani măcar să-şi cumpere un inel frumos. Da, dar după câteva zile mi-a mulţumit subalterna spunându-mi că s-a bucurat directoarea de la resursele umane când i-a dat inelul. Era bucuroasă şi subalterna mea pentru că a fcut-o economist doi, iar peste câteva luni trece iar pe la ea şi o face unu.  

Personalul de la salarii aşa primea ordine de sus şi aşa făcea.  

Of, of, cine să-i mai găsească bătrânei din faţa mea documentul lipsă? Arhiva, mutată dintr-o clădire în alta, s-a amestecat după cutremurul din şaptezeci şi şapte, când pereţii camerelor în care se păstra aceasta au cedat şi s-a mai salvat ce s-a mai putut din muntele de hârtie de sub dărâmături. Apoi a venit aşa zisa revoluţie din optzeci şi nouă şi iar s-au mai... Şi-apoi arhiva de la Turnu Roşu e ... mareee!  

Mă uit la aceşti bătrâni ce nu mai sunt capabili nici să înţelegă ce li se spune. Dar ei vor dreptate!  

Ce dreptate? Juristul vrea să le dea, avocatul vrea şi el, judecătorul de asemenea. Dar dacă documentul lipseşte, nu au cum.  

O juristă singură se prezintă pentru douăzeci de procese. Şi aşa se întâmplă în fiecare săptămână. Biata de ea! Mă gândesc cum mai rezistă la locul de muncă, dacă e obligată să mergă la tribunal şi să dea socoteală pentru ceea ce nu s-a făcut timp de şaizeci de ani. Dar câte nu s-au făcut! Şi câte s-au făcut! Şi câte se vor mai face!  

Poate altă dată am să vă povestesc câte ceva despre cele care s-au făcut cu rea intenţie. Acolo eşti cu totul şi cu totul depăşit de situaţie.  

Referinţă Bibliografică:
DOCUMENTUL LIPSEŞTE / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 367, Anul II, 02 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!