CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 710 din 10 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Distrugătorul de biblii se vrea vedetă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mirajul apariţiilor în presa scrisă, unde şi-a câştigat numele de scenă „Distrugătorul de biblii” sau o posibilă apariţie pe sticla televizorului i-au întunecat minţileGheorghe Lăzău (zis şi Mailingher), chiriaş în satul Mădăras la nr. 309, se vrea, cu orice preţ, vedetă mass-media, iar până la recunoaşterea publică joacă propria scenetă de ev mediu timpuriu.  
  
„Măi sataniştilor, aţi zis că vă rugaţi pentru mine, nevrednicul şi păcătosul. Unde sunt roadele rugăciunilor voastre? Unde este Dumnezeul vostru? Poate doarme... Strigaţi mai tare să vă audă. Aveţi curajul public, în faţa presei şi televiziunii să faceţi o confruntare în privinţa adevărului despre biblia falsificată? Haideţi să o facem public, prin presă, la Crişana, Jurnal bihorean şi Jurnal salontan: eu, asistat de preoţi, episcopi ortodocşi şi catolici, iar voi, de ai voştri baptişti, penticostali, adventişti, iehovişti, nazarineni şi fraţii voştri luterani”, precizează Gheorghe Lăzău în textele scrijelite pe coperţile sfâţiate din ultima Biblie ruptă şi aruncată duminică, 18 noiembrie 2012, în curtea Bisericii baptiste din comuna Mădăras.  
  
Această biblie care este obiect de cult religios pentru baptişti (Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, Editura Societăţii Biblice Interconfesionale din România, Bucureşti 2011, în traducerea lui Dumitru Cornilescu) ridică la 38 numărul de biblii distruse, „corectate”, sfâşiate pagină cu pagină şi aruncate în curtea bisericilor baptiste din Salonta, Mădăras şi, potrivit lăudărosului Lăzău, în Oradea. Cunoscut în comuna Mădăras drept „răzvrătitul care l-a purtat prin instanţele de judecată pe preotul ortodox al satului”, Gheorghe Lăzău a reuşit, duminică dimineaţa, să-şi ducă la îndeplinire un nou plan de tulburare a liberei exercitări a ritualului unui cult religios. Potrivit afirmaţiilor unui vecin al Bisericii „Credinţa” din Mădăras, iniţial, ritualul de distrugere a bibliei baptiştilor a fost minuţios pregătit de Lăzău pentru ziua de 4 noiembrie (duminica aducerii moaştelor la Biserica ortodoxă din Salonta). În urma insistenţelor preotului Marian Nicolae, Lăzău a amânat grozăvia pentru ziua de 18 noiembrie.  
  
De mai bine de un an, distrugătorul de biblii este lucrător zilier al parohiei ortodoxe din Salonta, îndeletnicindu-se cu trasul clopotelor, cu adusul pâinii pentru slujba de duminică şi cu alte treburi primite la casa parohială pentru care este retribuit de preotul Marian Nicolae. Gheorghe Lăzău se laudă cu acest fapt şi susţine că foloseşte o parte din banii primiţi de la preot pentru cumpărarea bibliilor pe care le rupe şi le aruncă în curtea bisericilor baptiste. „Nu am ce să fac cu el. Nu-i pot spune să nu vină la biserică. Eu i-am spus că nu e bine ce face. L-aţi tot dat pe la ziare şi acum îi place să se scrie despre el. Nu mai scrieţi când rupe biblii şi, la un moment dat, se potoleşte”, ne-a declarat preotul ortodox Marian Nicolae. Afirmaţiile vecinilor Bisericii din Mădăras contrazic sfatul preotului. Sătenii spun că Gheorghe Lăzău este de neoprit, iar Sărbătorile creştine de iarnă vor fi iar tulburate cu biblii sfâşiate, exact ca anul trecut. Mai mult, potrivit unui localnic din Mădăras, „Lăzău, în delirul său, ameninţă că va pune foc la Biserica baptistă din Mădăras”.  
  
Istoricul faptelor antisociale ale lui Gheorghe Lăzău demonstrează că acesta a prins curaj în ciuda informării în scris făcută la Poliţia locală şi a apelului făcut la un echipaj mobil de poliţie de către pastorul baptist Aurel Galchiş. Lăzău a acţionat nestingherit în ultimii doi ani, sfidând astfel Codul Penal românesc care pedepseşte cu închisoarea sau cu amenda infracţiunile contra libertăţilor religioase. Potrivit Capitolului III, Articolele 381 şi 382: „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” iar „Profanarea unui lăcaş sau a unui obiect de cult, aparţinând unui cult religios care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.  
  
„Autorităţile, prin organele de urmărire penală, conform Codului de procedură penală, secţiunea specială, au la îndemână sesizarea din oficiu în acest caz îndelung mediatizat. Noi, Biserica baptistă, nu vom depune plângere penală împotriva lui Gheorghe Lăzău, iar aceasta este ultima declaraţie de presă pe care baptiştii din Salonta o formulează pe acest subiect. Noi l-am iertat. Judecata este a lui Dumnezeu. Facem însă un apel la conducerea Inspectoratului de Poliţie Bihor, la poliţia de proximitate din zonă pentru a preveni orice eveniment nedorit prin monitorizarea acţiunilor acestui om care, prin ameninţări şi fapte antisociale poate genera situaţii de criză, conflicte religioase extreme sau chiar incendierea lăcaşului de cult”, ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta şi Mădăras.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Distrugătorul de biblii se vrea vedetă / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 710, Anul II, 10 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!