CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Jianu Liviu         Publicat în: Ediţia nr. 365 din 31 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

DIRECTORUL, TATA, RAŢIUNEA, COOPERATIVA „DESERVIREA” ŞI CONCETĂŢENII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DIRECTORUL, TATA, RAŢIUNEA, COOPERATIVA „DESERVIREA” ŞI CONCETĂŢENII 
  
Uneori, prin decor se descriu toate personajele. Există şi decoruri ambuscadă. Pipăind drepturile omului, nu îţi vine să crezi că pot să încapă într-o căsuţă modestă, pe Strada Iancu Jianu nr. 838 bis. Te-ai aştepta ca o asemenea instituţie să aibă un sediu impunător. Chiar să-l merite. Ei bine, vă înşelaţi! În primul rând, pentru că eu nu înţeleg nimic din eticheta: Drepturile Omului. Îmi spun ceva: dreptul individului în raport cu drepturile indivizilor. Drepturile indivizilor în raport cu dreptul individului. Apoi, clădirile mari şi frumoase pot fi goale pe dinăuntru. Cele mici, pline de rafinament. Caut sediul Raţiunii. Întâmplător sau nu, găsesc aici şi Drepturile Omului. Să scoatem căciula. Să batem la uşă. Să intrăm. Să spunem „Bună ziua!“. Să ne prezentăm. Să ni se spună: „Luaţi loc!“. Să ne aşezăm pe un scaun de lemn. Să analizăm decorul. O cămăruţă. Muşcate în geam. Două lămpi suspendate. Pentru corectură. Pentru lectură. Un birou în dreapta. Pe mâna dreaptă a biroului, manuscrise dactilografiate la o maşină de scris obişnuită. Pe fiecare manuscris, fotografia câte unui tânăr. Un băiat. O fată. Alt băiat. Iată şi maşina de scris, în faţă, pe masă. Mică şi de o vârstă cu omul cu păr alb din faţa mea. Două pisici pe două genţi pe mâna stângă a biroului din dreapta. Un director robust, cu părul cernit, la birou.  
  
V-am adus recenzia. În căutarea unui suflet de om. Domnu' Comunistu'. Un coleg de serviciu. Directorul o citeşte. Dau năvală doi tineri. „Îi sparg primarului geamul de la maşină. A fugit de noi. Ne spune: „Veniţi mâine!”. Nu avem unde să locuim. Tata a murit. Mama ne-a dat afară. Bea. Cu amanţii. Bunicii nu ne primesc în apartament. Ne-au dat afară. Lucrăm la morgă.” Cel care vorbeşte este băut. Pauză. Păi, le spun, să ne punem în locul primarului. Are el spaţii personale libere? Nu. Are spaţii publice de oferit? Nu. Are bani ca să le construiască? Nu. Eu am ajutat un om ca voi. Pe Sfântul Nicolae. L-am dus la Clinica de Psihiatrie. Nu a fost primit. Deşi avea antecedente. Era TBC-ist. Dar a primit un bilet de internare la Poiana Mare. Nu a vrut să meargă acolo.Totuşi. Nu a fost zadarnic. Mai are o posibilitate. 
  
Directorul sună bunicii. Sunt directorul. Aveţi doi nepoţi care dorm pe afară. Închide telefonul. Mint. Tata nu este mort. L-au bătut. Bunicii sunt supăraţi pe ei şi nu îi primesc. Au fost turnători la Electroputere. Vai, ce de securişti pe lumea asta! Bătrânul este securist. Directorul este securist. Primarul este securist. Bunicii, turnători. Scriitorul, paranoic. Tinerii revoluţionari, fără locuinţă. Să fim multumiţi că suntem bine, sănătoşi, mătuşă Europa! Unchiule Sam, bine ai venit!  
  
Tata este un personaj defunct. De cancer. Tata a lucrat la Cooperativa „Deservirea“. 72 de secţii. Câţi oameni? Tâmplari, mecanici auto, tinichigii, vopsitori, tapiţeri, geamgii, giuvaergii, necalificaţi. Familii. Munca de-a Drepturile Omului. Audienţe nesfârşite pe „Romain Rolland“. Lângă „Ciufulici“. Producţie. Export. Inginer şef. Comunist. Venea din ce în ce mai des acasă cu dureri de cap. Mese sărite. Sau pe apucate. Primarul. Secvenţe Terra Sat. Telefoane peste telefoane. Mie să-mi dai. Răspunde. Şi o ia de la cap. Să facem. Primarul vrea să facă. Noaptea, visează Sala Polivalenta de altădată. Noaptea, visez strada Romain Rolland. Cu vase de argint în fereastră. Când intram pe uşă, se mai lumina şi tata. Raţiunea şi Drepturile Omului. Viaţa lui Michelangelo. Agonie şi Extaz.  
  
În plin centrul Iovacrei, Raţiunea şi Drepturile Omului. Pe Unirii, via Iepure, via Directorul, via Bătrânul, via alţi oameni, o cameră 6/7 goală, cu o sobă, în care doi tineri care au norocul să lucreze la morgă, nu dorm pe scările unui bloc. Uneori, prin decor se descriu toate personajele. 
  
Ianuarie 2003 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DIRECTORUL, TATA, RAŢIUNEA, COOPERATIVA „DESERVIREA” ŞI CONCETĂŢENII / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 365, Anul I, 31 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!