AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1081 din 16 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dinu C. Giurescu. Discurs demn, dens şi ramificat în realitate
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Într-o Românie modernă, Academia Română trebuie să fie, şi este, atomul fixată în miezul totalităţii de coordonate spirituale, istorice, contemporane şi de perspectivă. De aceea, întotdeauna opiniile exprimate public pe diferite căi ale acad. prof.dr. Dinu C. Giurescu, istoric, cercetător al istoriei moderne, profesor universitar şi decan de vârstă, deputat, sunt chiar orbitele pe care se deplasează, cu urmele înţelepciunii, acest atom…!  

Într-o Românie în care ating paroxismul disoluţia statală, dezintegrarea programatică, fără să ştim dacă mai avem azi ţara de ieri, iar mâine vom mai avea ţara de azi, discursul domnului academician în deschiderea lucrărilor Parlamentului la prima sesiune de după alegerile din decembrie 2012 este o lecţie de istorie şi moralitate, o îndemnare din partea unei personalităţi de la care avem ce învăţa în baza ştiinţei şi decenţei, a moralităţii şi a experienţei sale. Sinteza acestui discurs, el însuşi concis dar bogat în idei profunde atrage atenţia asupra situaţiei din industrie, agricultură, sistemul financiar-bancar, „Statul social”, resursele naturale şi strategice, democraţia politică minimală, educaţia, ordinea publică, armata, Statul naţional, (teritorialitatea), toate aflate într-o stare de deteriorare fizică sau spirituală, ori de metastază sau distrugere.  

Într-un discurs demn, dens şi ramificat în realitate, domnul academician atrage atenţia că au căzut masiv arborii munţilor, că se prăbuşesc monumentele şi cad crucile eroilor naţionali, că este culcată la pământ crucea spirituală a naţiunii, demnitatea ei. În substrat, discursul domnului academician atrage atenţia că prin acţiuni şi discursuri aclamativ-recitative, odioase şi ponegritoare de ţară, de la tribuna Parlamentului nostru şi a celui european se profilează o tendinţă de cedare a suveranităţii României, că ordinea socială din România nu are echivalent în Europa, că raportat la planetă, ne aflăm, în această ordine de idei, pe un meridian şi într-o ţară, condusă contra normalului şi responsabilului.  

Se mai atrage atenţia că se exersează, în baza serviciilor medicale, de o disperată precaritate, o luptă programatică de exterminare a românilor constrânşi de sărăcie şi neputinţe, că dimpreună cu săracii României, doctorii noştri sunt atacaţi perfid şi împinşi până la capătul neputinţei profesării medicinei optime şi ajutătoare celor care strigă de durere. Indirect se atrage atenţia că au fost distruse formele de organizare ale ţăranilor, de dinainte de 1989, că aceasta, fără găsirea soluţiilor de înlocuire practică a organizării anterioare, nu a eficientizat producţia agricolă, cu rezultatul prosperităţii ţărănimii. Observaţiile domnului academician pe subiectul agricultură fac trimitere directă la micile proprietăţi agricole, la faptul că ţăranul român a lăsat câmpiile şi uneltele sale, mulţi dintre ei explorând acum viaţa oraşelor sau invadând Europa şi planeta, la îndreptarea ţăranului român spre propriul sfârşit.  

Fără a insista pe cuvinte, domnul academician sugerează reflecţii prin discursul de la tribuna Parlamentului în legătură cu faptul că începând cu 1990 s-au făcut şi se fac exproprieri de terenuri, benefice liotei excrocilor, primarilor, marilor latifundiari, clasei politice, că se impune revenirea pe glia tuturor românilor a sabiei dreptăţii, după spusele lui Alexandru cel Bun: „ţara nu mai are decât sabia sa!”. Sau după ale principesei Ileana: „suntem singura ţară din lume în care succesul nu are succes!”!  

Întreg discursul domnului academician pune întrebări directe sau implicite la infinite întrebări, unei bune părţi a lor atribuindu-le şi răspunsuri: supermarket-urile distrug agricultura românească?; „capodopera” administrativ teritorială a regionalizării duce la federalism, la destrămarea teritorială, la destrămarea Statului român, în definitiv?; la ce standarde se situează siguranţa şi ordinea publică, în România de azi?; este eficientă Poliţia Română, într-o ţară în care controlul străzilor este preluat de clanuri?; se străvede în acţiunile poliţiste o privire senină a tabloului infracţional protejat prin mijloace manipulative, coruptive, sau prin încorporarea poliţiştilor în centrul unor conflicte de interese?; sistemul judiciar românesc funcţionează optim şi pe criteriile domniei legii, în Statul nostru de drept?; poporul român se stinge sistematic, printr-o descumpănire demografică lentă, ireversibilă?; de ce nu părăsesc „elitele” politice România?; elitele reale ale României sunt repere suficient de vizualizate şi percepute în consecinţă de generaţia de azi, considerată „generaţia pierdută”?; beizadelele, fiii oligarhilor, securiştilor, criptocomuniştilor, politicienilor, nababilor, care preschimbă traficul de pe şosele în raliul morţii, mătură şi strivesc sub roţile bolizilor infernali, oameni ce nu mai au siguranţă nici pe trecerea de pietoni, pe terase şi chiar în interioare, sunt pedepsiţi meritat şi exemplar?; sunt preîntâmpinate grozăviile acestea diabolice prin pedepse aspre ori se cumpără şi crima prin trafic de influenţă şi sume în teancuri?  

Sunt întrebări la care academicianul Dinu C. Giurescu,prin luările de atitudine ocazionate de toate discursurile sale publice, afirmă aproape o revoltă faţă de direcţia luată de România, de pe care este din ce în ce mai greu de revenit!  

 

Referinţă Bibliografică:
Dinu C. Giurescu. Discurs demn, dens şi ramificat în realitate / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1081, Anul III, 16 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!