CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 761 din 30 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

DINCOLO DE NEGURA PREZENTULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Negura prezentului cuprinde perspectiva viitorului şi amintirea trecutului, spuse Ştefan privind către cei prezenţi. Iar dacă lucrurile sunt lăsate în voia lor, distrugerea este sigură, continuă el având aceeaşi sobrietate stranie a exprimării. Prezentul nu mai reprezintă o noţiune sigură pentru noi, fiindcă ajunge să ne împiedice să mai discernem corect ceea ce va veni; deopotrivă ne perturbă evaluarea corectă a tot ce a fost mai înainte de noi, punctă mai departe ca o concluzie.  
 
M-am rezemat de spătarul scaunului devenit deodată un sprijin de nădejde. În mare măsură discuţia evoluase la întâmplare, în timp ce fiecare dintre noi îşi expunea un anumit punct de vedere. Subiectivismul era inevitabil, însă de aici decurgea şi farmecul jocului ca în orice controversă de idei ce animă mai mulţi tineri aflaţi la vârsta dialogului despre tot ce poate exista sau imagina în această lume.  
 
Tema supusă dezbaterii se referea la raportul ce se poate stabili dintre timp şi spaţiu în condiţiile transformării continue ce afectează fiecare lucru prin impunerea unei durate finite de manifestare. Prin urmare, teza lui Ştefan căuta să clarifice incertitudinea şi haosul ce se pot distinge în orice manifestare prezentă supusă observării, atât ştiinţific, cât şi la nivel de experienţă cotidiană.  
 
Iluzoriul Control asupra Prezentului  
 
- Dar de ce asociezi noţiunea prezentului cu o imagine atât de descurajatoare? întrebă mirat Adrian din celălalt colţ al încăperii, un loc din care se putea distinge un superb apus de soare prin fereastra larg deschisă. Oare nu cumva prezentul reprezintă tocmai acea secţiune a timpului asupra căreia avem cu adevărat un oarecare control, fiind o conexiune esenţială cu realitatea, fapt ce ne permite să existăm?  
 
- Da, are dreptate Adrian prin cele spuse, a intervenit Mihai. Trecutul şi viitorul sunt doar nişte noţiuni abstracte, un fel de proiecţii ale imaginaţiei filtrate prin starea de spirit a fiecăruia dintre noi. Bunăoară, cineva poate percepe sub o formă optimistă timpul care îi stă înainte, acest lucru fiind conform cu modul său de a fi şi cu experienţa sa prezentă. Dar altcineva poate manifesta un pesimism întunecos, chiar dacă înaintea sa se deschid cele mai promiţătoare oportunităţi. Prezentul este ceea ce contează cu adevărat! Da, sunt în totul de acord cu această idee.  
 
Antiteza lui Adrian mă punea şi ea pe gânduri, fiindcă prezentul ne oferă acea nişă prin care putem „întinde mâna” şi acţiona asupra „butoanelor de comandă” ale universului. Dacă nu ar fi aşa, atunci am fi doar nişte simpli spectatori, sau poate nişte marionete, asistând neputincioşi la un joc ce ne depăşeşte. Experienţa obişnuită ne oferă elemente să credem că omul are o anumită putere de influenţare a prezentului. Cel puţin aşa se proiectează iluzia că deţinem un oarecare control asupra sa, mărturie stând tot ceea ce s-a realizat pe suprafaţa planetei Pământ.  
 
„Jocul” Cosmic al Triadelor  
 
Atmosfera devenea tot mai animată în încercarea de a se discerne cumva taina „triadei temporale”, cum o numisem eu într-o ocazie precedentă, care cuprinde: trecutul, prezentul şi viitorul. Cumva, intuiam o armonie cu „triada spaţială”: lungimea, lărgimea şi înălţimea, ambele concepte exercitând o atracţie aproape mistică doar la simpla lor pronunţare. De fapt, nu era vorba doar de o simplificare conceptuală, ci de o manieră de a alinia două lucruri ce prezintă o structură similară, aşa cum cristalele din acelaşi zăcământ seamănă cumva între ele.  
 
- Triada spaţială oferă vehiculul de organizare a existenţei, fiind baza ordinii la toate nivelele prin intermediul unor forţe ghidate în raport cu respectivele dimensiuni, adăugă Adrian. De exemplu, ne aflăm pe suprafaţa pământului, dar puterea ordonatoare a gravitaţiei conferă sens noţiunilor de „sus” şi „jos”, fapt ce permite raportarea tuturor lucrurilor la „nivelul solului”. Dacă ne-ar lipsi aceste concepte, atunci toată ordinea de pe pământ ar fi spulberată, continuă el.  
 
- Iar triada temporală, interveni Mihai, se constituie ca un motor puternic ce pune în mişcare acest vehicul existenţial, permiţând curgerea, transformarea şi devenirea. Prin urmare, spaţiul reprezintă caroseria, iar timpul motorul, care funcţionează în trei paşi: trecut, prezent şi viitor, finaliză ideea plin de încântare.  
 
Prezentul ca Zonă de Maximă Turbulenţă  
 
- Prezentul reprezintă doar o singură clipă dintre trecut şi viitor, reluă Ştefan cursul propriilor sale gânduri. El este doar o simplă fâşie de separaţie dintre acestea două aspecte ale timpului, o secţiune de interferenţă maximă, dar nu mai mult de atât. Şi pentru a fi mai clar înţeles, continuă Ştefan accentuând pe fiecare silabă, prezentul rezultă din coliziunea acestor două mari sfere de manifestare a ceea ce noi numim prin cuvântul: „timp”.  
 
- Şi cum orice gen de coliziune produce o explozie ..., adăugă cineva şoptit.  
 
- ... tot astfel rezultă şi negura despre care am vorbit mai devreme, concluzionă cu fermitate Ştefan conferind o aură cu totul specială afirmaţiilor sale.  
 
Teza aceasta a „coliziunii temporale”, cum ulterior am denumit-o, mi se părea a avea un caracter turbulent, capabil să demonteze pilonii viziunii urmate de către umanitate de-a lungul perioadei istorice. De la un motor în „trei timpi”, se trecea la unul în „doi timpi”, dar care în aceeaşi măsură se aflau într-o permanentă dispută asupra prezentului. Era ca şi cum „ceea ce va fi” se războia necurmat cu „ceea ce a fost”, o contradicţie dintre nou şi vechi purtând germenii unui conflict imposibil de rezolvat.  
 
„Triada” împotriva „Exploziei”  
 
În acel moment am simţit nevoia să intervin în apărarea triadei temporale pe care o iubeam atât de mult. De asemenea, nu îmi plăcea acest reducţionism la doar două dimensiuni ce se ciocnesc neîncetat generând tumultoasa traversare a prezentului. Undeva, aveam impresia că se războiesc noţiunile de ordine şi haos, dar de data aceasta disputându-şi terenul de mijloc al timpului prezent.  
 
- Eu cred că de fapt prezentul este chiar secvenţa fundamentală care intră în atingere cu trecutul şi viitorul într-un joc al conversiei multiple, am intervenit plin de hotărâre. Prin intermediul său avem acces la celelalte două secţiuni temporale, precum şi la „cutia tridimensională” a spaţiului, am continuat pe acelaşi ton. Dacă nu am avea acces asupra existenţei prin intermediul prezentului, atunci orice efort de cunoaştere şi transformare ar fi imposibil de realizat.  
 
- Dar de ce te deranjează dualismul propus de mine? mă abordă intrigat Ştefan. De ce nu îţi place o ecuaţie cu două necunoscute şi preferi una cu trei? reluă el îngăduitor.  
 
- Fiindcă astfel se oferă ocazia hazardului să domnească în zona de maximă interferenţă a prezentului, interveni Mihai. Acest lucru distruge imaginea unei ordini bine stabilite, generând incertitudine şi nesiguranţă în secţiunea de suprapunere dintre două intervale temporale bine determinate.  
 
- Adică este ca şi cum ai fi prins la mijloc între două forţe colosale ce îşi dispută supremaţia, adăugă Adrian, într-un fel de zonă crepusculară în care luminile şi umbrele se amestecă năucitor până la deplina confuzie.  
 
Timpul ca Agent Corosiv al Universului  
 
- Nu m-aţi înţeles deloc, reveni Ştefan. Eu vorbesc despre prezentul pe care îl trăim în clipa de faţă, despre acest timp intermediar creat între un trecut şi un viitor ce sunt bine delimitate conceptual. Despre un provizorat ce ne afectează în cel mai înalt grad, fapt care cauzează sfârşitul, mai devreme sau mai târziu, al oricărui lucru din această secţiune a universului.  
 
- Chiar nu înţelegeţi faptul că prezentul pe care îl trăim este perisabil din cauză că şi-a pierdut clara sa distincţie în raport cu trecutul şi viitorul, fapt care transformă timpul într-un agent corosiv al universului lucrând împotriva a tot ceea ce există până la deplina extincţie? concluzionă el în cele din urmă.  
 
De îndată ce a terminat ce avea de spus am înţeles cu adevărat ce dorea Ştefan să ne transmită. În adierea crepusculului de dinaintea apusului de soare îmi dădeam seama că toată realitatea în care trăim este supusă presiunii extreme a celor două secţiuni temporale, dintre care prezentul, secţiunea de echilibru, a fost în mare parte redus la rolul de zonă de dispută dintre cele două sfere ce îţi continuă mişcarea lor distructivă până la capăt. Să existe totuşi o ieşire din această dilemă spaţio-temporală?  
 
Octavian Lupu  
Bucureşti  
30.01.2013  
Referinţă Bibliografică:
DINCOLO DE NEGURA PREZENTULUI / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 761, Anul III, 30 ianuarie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!