CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Violetta Petre         Publicat în: Ediţia nr. 326 din 22 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Din tainele mării- proză scurtă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ferestrele se loveau cu furie, cadenţat, scrâşnind a moarte...cerul vineţiu, parcă nu-şi mai găsea locul , alergând în cele patru vânturi, scârţâind, văitându-se, luând foc, trăsnind ...într-un colţ de cer parcă, o stea îşi găsise un dram de albastru şi încerca să-l ţină senin, licărind timid ca un bec mat în bătaia vântului. Valurile se înalţau ameninţătoare, rămâneau o fracţiune de secundă sus , parcă doar pentru a fi luminate de fulgerele cerului în toată grozăvia zbuciumului lor, ca apoi să se scufunde mugind a jale în imensitatea întunecată a mării...nimic nu mai amintea de asfinţitul liniştit şi feeric de acum câteva ore...natura , parcă împrumutase din sufletul ei zbuciumat de vestea ce căzuse ca un trăsnet peste viaţa ei... 
  
-Nu te mai iubesc! vorbele simple căzuseră ca un trăsnet; sângele se dezintegra, scurgându-se într-un lichid incolor, sărat printre gene...rămăsese fără vlagă, neputând să articuleze nici un cuvânt, nici o silabă....capul îi căzuse într-o parte şi ochii priveau în gol, undeva peste orizontul albastru al împreunării cerului cu marea. 
  
Venise cu Leandru cu două zile în urmă la mare; plănuiau o astfel de ieşire de week-end prelungit de ceva vreme, dar nu reuşiseră să pună planul în aplicare decât acum, în acest sfârşit de septembrie, atât de calm şi neaşteptat de călduros...Se mutase cu el şi stăteau împreună de doi ani, în Bucureşti.Chiar îşi făcuseră vizite reciproce la părinţi şi se vorbea despre iminenta căsătorie; Ilona era fericită că îşi găsise jumătatea, acum în vremurile astea când băieţii nu mai vroiau însurătoare, responsabilităţi...Avea multe prietene, toate singure , fără o relaţie stabilă şi mulţumea Domnului că a avut grijă de ea; crescută de bunici era o fată cuminte, cu frica lui Dumnezeu, parcă prea cuminte cum spunea uneori Leandru ca s-o necăjească. 
  
-Ilona, trebuia să îţi spun,nu puteam să mai suport! Am aşteptat să venim aici, îmi este mai uşor să îţi spun, nu mai merge de multă vreme realţia noastră; m-am îndrăgostit de Luana, nu ştiu cum , nu pot să îţi explic cum s-a întâmplat; Ilona nu înţelegea sensul cuvintelor, auzea un zumzăit continuu, din când în când un cuvânt îi spărgea timpanele: Ilona, Ilona, îndrăgostit,îndrăgostit... 
  
Se pierdeau sunetele în vraja valurilor ce se apropiau de mal , şoptind a taină; un scâncet de sirene o învălui dintr-odată în jelania lui şi îşi aduse aminte că citise undeva, sau văzuse într-un film cum printre valuri, cineva văzuse o sirenă, o fată frumoasă cu coadă de peşte, care era în agonie plutind în spuma valurilor...au găsit-o mai târziu pe tărm, printre stânci, moartă...da, o sirenă de-ar fi acum , să poată fugi printre valuri să se ascundă de neliniştea ce-i cuprindea sufletul...ar fi vrut să fugă, dar parcă paralizase cu totul. 
  
Erau singuri, pe un ţărm de mare , într-un asfinţit superb de septembrie; îşi luă chitara, cu mişcări abia schiţate, ca într-un balet al mâinilor ce se trezesc din somn şi începu să cânte uşor: 
  
-Din spuma mării m-ai cules 
  
Aveai sau nu aveai de-ales 
  
Tu, doar pe mine m-ai văzut 
  
Şi nu ştiai , că m-ai ştiut... 
  
Leandru se uita la ea înfricoşat, căci Ilona nu mai era cu el...plecase numai ea ştia unde.Era clar că suferise un şoc în urma celor spuse de el. Dar ce era să facă? Luana îl presa de o vreme să îşi rezolve problemele; prietena cea mai bună a Ilonei, invidiindu-le iubirea, începuse să îi facă avansuri luiLeandru, fiind o fată fără scrupule...Ca orice bărbat, Leandru nu a putut rămâne indiferent la ofensiva idilică a Luanei şi aşa s-a ajuns la momentul care transformase o mini-vacanţă de vis la mare a celor doi într-un coşmar... 
  
Îi era milă de Ilona, dar ştia că acest sentiment nu îi face cinste şi nu încercă să o facă conştientă pe iubita lui de existenţa milei lui, în acest moment, când vedea clar că ceva rău se întâmpla cu ea. 
  
Ridică mâna uşor şi încercă să îi mângâie părul atât de drag altădată, în care îşi înfăşura faţa, mirosindu-l până la sufocare...dar, Ilona se feri brusc, înterupănd cântecul şi îi aruncă o privire absentă, nebună, albastră ca cerul şi marea acelei clipe...îl străfulgeră un gând declanşat d eimaginea lugubră a Ilonei îmbrăcată în mireasă , în coşciug; se scutură cu tot trupul şi o prinâse de umeri: 
  
-Ilona, ce ai de gând? întrebarea se pierdu uşor, printre şoaptele valurilor, sărutând nisipul ... 
  
O lumină sângerie se prăvăli peste vila scăladată-n întunericul morţii...Ilona călcă strâmb şi alunecă pe un ciob de sticlă...se aplecă şi mângâie faţa schimonosită de lovitură a iubitului ei; îi sărută buzele scăldate în sângele ce se scrurgea din rana adâncă de la cap: 
  
-Ce-am să fac? O, câte am de făcut, dragul meu! Mă voi sfătui cu furtuna unde să mergem...cred că cel mai bine ne va fi în laguna aceea pe care am descoperit-o amândoi anul trecut...mai ţii minte ce culoare avea marea acolo? culoarea ochilor mei pe care îi iubeşti atâta! Acolo ne va fi bine, ştiu asta din viaţa mea de dincolo de vreme...ştiu! 
  
Cerul se liniştise ca prin farmec; valuri se tânguiau obosite după frământarea aceea amestecată cu durere şi moarte; lumina lunii descoperea pe rând porţiuni din ţărmul mării răvăşit de coşmarul furtunii; dincolo de dig, într-o mică lagună între stabilopozi, un voal verde-albastru plutea în dansul valurilor liniştite, împăcate cu soarta, aceeaşi de nesfârşite vremi...Dintre valuri, din adâncuri, din tainice ascunzişuri un murmur de note neobişnuite, înlănţuite întrun lanţ de sunete astrale, apăsau pe clape nevăzute silabe răzleţe: i-lo-na,le-an-dru...  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Din tainele mării- proză scurtă / Violetta Petre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 326, Anul I, 22 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Violetta Petre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violetta Petre
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!