CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ion Măldărescu         Publicat în: Ediţia nr. 69 din 10 martie 2011        Toate Articolele Autorului

Dileme
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 


Istoria, această Cenuşăreasă nebună a fost fabricată, trucată sau cenzurată, după bunul plac al potentaţilor vremii, a fost considerată drept sfidare a principiilor morale şi comparată cu zeii Moloch sau Baal, totdeauna însetaţi se sânge omenesc. S-a plimbat continuu prin universul uman, a cărui circumferinţă este nicăieri, iar centrul oriunde, s-a aşezat la mesele sau tarabele internaţionale şi a tulburat raţiunile de stat. Ca niciodată sau ca întotdeauna, descrierea făcută anterior este absolut valabilă şi pentru acest lamentabil început de secol sau de mileniu. Generaţiile post-Nürnberg nu ar trebui să uite cele întâmplate la Dachau sau Auschwitz, dar nici pe cele de la Katyn, Dresda, Hiroşima şi Nagasaky, de la Pearl Harbour sau Berlin, din Coreea sau din Vietnam, din Libia, Algeria şi Afganistan sau în războaiele din Irak.

Desigur, nu pot fi neglijate nici „pierderile colaterale” din Bosnia, Croaţia sau în războiul absurd din Iugoslavia. Mult prea receptive” la solicitările SUA, pe timpul ultimului conflict din Irak, autorităţile româneşti au aplicat măsuri speciale împotriva etnicilor irakieni aflaţi pe teritoriul ţării, chiar şi pentru cei care deţineau cetăţenie română. În mod justificat sau nu, ei au fost despărţiţi de familii şi reţinuţi în scopul expulzării în Irak, chiar dacă acolo îi aşteapta detenţia sau chiar ceva mai rău. Nu sunt în măsură să apreciez dacă aceşti oameni, în afara „vinei” de a avea originea irakiană mai aveau vreo alta, oricum, situaţia lor a fost departe de a fi de invidiat, o situaţie nedreaptă şi umilitoare.
 
 
Nu sunt convins că măsurile luate de statul român au fost în deplină concordanţă cu Charta drepturilor omului, dar, ca orice pământean care a pus mâna cândva pe o carte de istorie (măsluită sau nu), nu pot ignora izbitoarea similitudine dintre situaţia de atunci din România, cu cea a cetăţenilor americani de origine japoneză după declanşarea conflictului militar din Pacific, la Pearl Harbour, în timpul celui de-al doilea război mondial. Atunci s-au comis nedreptăţi şi abuzuri asupra japonezilor americani, care nu au putut fi justificate niciodată. Era, totuşi, război!Oare, România se află astăzi în stare de război cu vreun stat al lumii şi noi, muritorii de rând, nu am aflat? Oare, România, părăsită în 1958 de Armata Roşie, a fost ocupată, între timp - de bunăvoie şi nesilită de nimeni - , de trupe americane? Speriaţi poate de culoarea pestriţă a costumelor de camuflaj şi de hărmălaia avioanelor, singurii care şi-au exprimat protestul, scuturând cu sârg nădragii „ocupanţilor”, se pare că au fost doar câţiva câini comunitari ce-şi apărau teritoriul. Conducătorul statului din vremea celui de-al doilea război mondial, judecat” de un tribunal-marionetă, aservit regimului prosovietic, a fost acuzat că a permis staţionarea Wermachtului pe teritoriul românesc, în situaţie de război şi în condiţiile în care ţara era ciuntită, iar „aliaţii tradiţionali” se aflau în pericol şi preocupaţi de propria soartă. Cum poate fi apreciat acum sau peste ani gestul autorităţilor româneşti, în contextul împrejurărilor actuale, ştiind că Franţa, Germania, Olanda… ne arată cu degetul şi pentru prizonierii irakieni de la Guantanamo, duşi „în secret” de americani, pentru investigaţii în diverse locuri ale lumii, printre care şi în România?
 
 
Să lăsăm la o parte justeţea acţiunilor militare ale S.U.A. împotriva Irakului (deşi S.U.A au declarat că vor lupta împotriva lui Saddam Hussein, nu împotriva poporului irakian, sărăcit şi înfometat), propunându-vă să meditaţi asupra unui scenariu ipotetic şi desigur, imposibil: să admitem că un stat oarecare, fie el şi S.U.A., ar ataca Israelul, motivând că ar deţine arme de distrugere în masă, iar România, la solicitarea S.U.A., ar aduna toţi străinii de pe teritoriul ţării - cei mai mulţi dintre ei având cetăţenie română - şi i-ar expulza. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi calificaţi românii - probabil că s-ar isca un scandal la scară planetară, denunţându-se, crearea unui nou holocaust.  
 
Ion Măldărescu, Agero-Stuttgart,  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dileme / Ion Măldărescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 69, Anul I, 10 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion Măldărescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Măldărescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!