AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 206 din 25 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Dilema zilei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Statele Unite vor lua intotdeauna decizia cea mai buna atunci cand toate celelalte posibilitati au fost epuizate."Unul dintre citatele marelui om politic Winston Churchill, care pe jumatate american (mama lui Winston Churchwill, Jennie Jerome s-a nascut in Brooklyn, New York, in familia milionarului american Leonard Jerome), poate sa fie privit obiectiv si nu doar ca o remarca gratuita menita sa stirbeasca sensibilul orgoliu american. 
  
John Maynard Keynes, economist britanic, considerat a fi unul dintre fondatorii macroeconomiei moderne, si poate cel mai influent economist al secolului XX, unul dintre pionii principali in stabilirea bazelor pentru noua ordine mondiala economica postbelica, a pledat asiduu pentru utilizarea si implementarea masurilor fiscale si monetare necesare atenuarii efectelor negative ale recesiunii si depresiunii economice. Chiar daca Keynes a considerat deficitele publice ca un paliativ pe termen scurt pentru combaterea depresiunii economice, pana si Keynes ar fi privit cu specticism traiectoria dezolanta a economiei americane din ultimii ani. In mod sigur Keynes ar fi fost consternat de gradul de dependenta al Americii privind imprumuturile externe curente.  
  
Conform Biroului Bugetar al Congresului American, scenariul fiscal cel mai viabil e sumbru: deficitul national ar ajunge la 344% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in anul 2050, iar plata dobanzilor ar absorbi aproape toate veniturile fiscale federale. Nu e de mirare ca atentia tuturor este indreptata inspre relatia dintre Statele Unite si creditorul sau principal, China. Valoarea mica a Yenului favorizeaza exportul, si orice produs cumparat in America are de cele mai multe ori provenienta chineza. Chinezii vor trebui sa se dezobisnuiasca de aceste valori scazute ale monedei lor nationale asa cum la randul lor, americanii vor trebui sa se dezobisnuiasca de datoriile externe.  
  
As vrea sa cred ca dupa mai multe scenarii incercate si puse in aplicare, America a inteles in sfarsit ca sistemul de credit si imprumut nu poate fi folosit la nesfarsit ca o sursa de venit in viata de zi cu zi. Pentru o lunga perioada de timp multi oameni s-au agatat de iluzia ca Statele Unite ar putea imprumuta pur si simplu trilioane de dolari pe an pentru o perioada de timp nelimitata, scadenta ramanand mai mult de domeniul fantasticului decat de cel al realului. Printre solutiile acestei crize, consider doar doua posibilitati cat de cat viabile; prima posibilitate este cea elaborata de catre Republicanul Paul Ryan, care va elimina deficitul in mare parte prin reducerea cheltuielilor si o revizuire profunda a sistemului medical Medicare. Cea de-a doua posibilitate vine din partea actualului presedinte american Barack Obama si se bazeaza pe reducera deficitului bugetar si majorari mai modeste pentru impozitul pe venit pentru cei bogati. O alegere dificila intalnita des de-a lungul istoriei, sufera guvernul sau cei bogati!  
  
Nu pot sa nu inchei acest articol fara unul dintre citatele mereu de actualitate ale marelui economist, John Maynard Keynes care ne demonstreaza ca umorul britanic este intr-adevar incorigibil: ”Daca datorezi bancii o suta de lire, ai intr-adevar o problema. Dar daca ii datorezi un milion, cea care are problema e banca!” 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dilema zilei / Mara Circiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 206, Anul I, 25 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!