CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 137 din 17 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Dictionarul scriitorilor romani de azi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

     Din iniţiativa lui Boris Crăciun şi Daniela Crăciun-Costin a apărut la Editura „Porţile Orientului “, Iaşi, 2011, „Dicţionarul scriitorilor români de azi”, din România,  Bucovina de Nord, Banatul Sârbesc, Europa Occidentală, Israel şi America. 

     Dicţionarul se deschide cu „Galeria scriitorilor români din anul 2010”, prefaţă semnată de Boris Crăciun în care arată  scopul acestui dicţionar „de a înregistra, într-o bancă de date, autorii de cărţi literare care se exprimă în limba română (din România, Republica Moldova şi din toate zonele de pe Mapamond unde trăiesc slujitorii scrisului frumos), oferim iubitorilor de literatură şi scriitorilor care activează în zilele noastre o primă variantă a unui cuprinzător dicţionar al literaturii române de azi”. 

     Dicţionarul, având 600 de pagini, cuprinde, pe lângă fişele de autor, fotografiile acestora, şi imagini cu scriitorii prezenţi la diferite acţiuni cultural-literare, astfel întregind un evantai de informaţii despre „starea” literaturii noastre în primul deceniu al secolului XXI. 

      Această amplă lucrare este un tot unitar informativ de mari dimensiuni din care nu lipsesc marii scriitori, precum: Nicolae Manolescu, Herta Muller, Augustin Buzura, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Nicolae Breban, Paul Goma, Emil Hurezeanu, Eugen Simion, Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici, Alex Ştefănescu, Doina Uricariu, dar şi clujenii: Irina Petraş, Titina Nica Ţene, Doina Cetea, Dumitru Cernea, Petre Poantă, Ionuţ Ţene, C. Zărnescu, Persida Rugu, C.Măruţoiu, Al. Florin Ţene, Mircea Popa, Mircea Opriţă, Ion Cristofor, Ion Vădan, Dora Pavel, Marcel Mureşanu, etc. 

     În acest dicţionar sunt cuprinşi 2000 de scriitori români ai prezentului, majoritatea membrii ai Uniunii Scriitorilor, dar şi 78 de membrii ai Ligii Scriitorilor Români, din care peste 300 de scriitori din zona de responsabilitatre a Clujului. 

      De asemenea, volumul acesta cuprinde o serie de autori din diaspora românească occidentală, din Franţa, Germania, Suedia, Olanda, Italia, Austria, Canada, Statele Unite, o parte din aceştia sunt membrii ai Ligii Scriitorilor Români. 

      Din păcate lucrarea a omis cuprinderea a doi importanţi scriitori din Australia: George Roca şi Ion Miclău, iar din ţară pe George Baciu, Ion Hiru, Elisabeta Iosif, şi alţii... Din Cluj lipsesc: Gavril Moisa, Ion Constantinescu, Iulian Patca, Ioan Benche, Raveca Vlaşin, etc. Poate în viitorul volum vor fi eliminate aceste lipsuri. 

      Este lăudabilă iniţiativa autorilor Dicţionarului, acesta devenind un instrument de lucru pentru istoricii literari, dar şi „lada de zestre“ cu care intrăm în Europa literară şi „cartea de vizită” cu care ne „legitimăm„ n faţa mapamondului literar şi cultural, în procesul fenomenului de globalizare. 

                        

Al Florin ŢENE 

Preşedintele Ligii Scriitorilor Români 

14 mai 2011  

Referinţă Bibliografică:
Dictionarul scriitorilor romani de azi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 137, Anul I, 17 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!